Miliardarii se înghesuie la turismul spaţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportul costă 100 milioane de dolari. Abramovici a plusat la 300 de milioane Primul turist care doreşte să survoleze satelitul natural al Pământului ar putea să-şi îndeplinească

Transportul costă 100 milioane de dolari. Abramovici a plusat la 300 de milioane

Primul turist care doreşte să survoleze satelitul natural al Pământului ar putea să-şi îndeplinească visul peste numai cinci ani. Au fost primite deja solicitări de la diverşi aspiranţi temerari. Patronul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, s-a declarat dispus să plătească 300 milioane de dolari pentru a-şi îndeplini acest vis.

Primii turişti ar putea pleca spre Lună la bordul unei nave ruseşti, în cursul viitorilor cinci ani, pentru suma "modică" de 100 milioane de dolari de persoană.

Anunţul a fost făcut la Moscova de către Chris Faranetta, vicepreşedinte al companiei Space Adventures, firma americană care comercializează zborurile turistice la bordul navelor ruse către Staţia Spaţială Internaţională. "Totul depinde de momentul în care Roskosmos, Agenţia Spaţială Rusă, şi Energia, consorţiul special al Rusiei, vor avea susţinerea financiară pentru proiectul comun", a spus Faranetta, care a precizat că, în caz că decizia va fi luată în acest an, primul turist spaţial va călători spre Lună peste cinci ani. Potrivit vicepreşedintelui companiei Space Adventures, firma a şi primit solicitări de la doritori care nu se sperie de preţul orientativ de 100 milioane de dolari pentru a participa la acest proiect. Anunţul a coincis cu declaraţiile şefului de la Roskosmos, Anatoli Pimenov, care s-a dovedit mulţumit de dorinţa exprimată de cel mai bogat om din Rusia, Roman Abramovici, de a plăti 300 milioane de dolari pentru a zbura până la Lună. Din punct de vedere tehnic, proiectul nu prezintă mari dificultăţi şi se bazează pe tehnologii ruse deja existente. În afară de zborurile turistice pe SSI, în care Rusia nu are rivali, Space Adventures se pregăteşte pentru zboruri suborbitale.

Primii turişti spaţiali

Primii trei turişti spaţiali au fost bărbaţi: americanul Dennis Tito, în 2001, sud-africanul Mark Shuttleworth, în 2002, şi americanul Greg Olsen(foto, în mijloc), în 2005. Americanca de origine iraniană Anousheh Ansari a fost prima turistă spaţială din lume şi cel de-al patrulea turist în spaţiu, indiferent de sex, în 2006. Miliardarul american Charles Simonyi a plătit 25 milioane de dolari pentru a deveni al cincilea turist spaţial, în 2007. Societatea Space Adventures, care organizează aceste voiaje, vrea să adauge anul viitor un circuit în jurul Lunii pentru 100 milioane de dolari.

Casa solară asigură independenţa energetică timp de o săptămână

Universitatea Politehnică din Madrid (Spania) a făcut un nou pas spre viitor în domeniul imobiliar, din punct de vedere al proiectării şi construcţiei de case. Noile locuinţe futuristice au fost numite "case solare" sau "case verzi" de către Şcoala Superioară de Arhitectură, fiind edificate pe baza unui "Proiect Solar Decathlon". Ca prime obiective, arhitecţii şi constructorii şi-au propus "securitatea de utilizare şi economia de energie". Noile "case verzi" economisesc până la 40% din energie şi reduc cu 50% emisiile de bioxid de carbon. Mai mult de 20 de studenţi şi profesori de la diferite facultăţi din Universitatea Politehnică din Madrid (UPM) construiesc casa viitorului, perfect etanşă şi cu acoperiş din plăci.

300.000 de euro pentru trei camere

Prototipul de "casă verde" se va autoalimenta energetic în totalitate, datorită unui sistem de generare de energie solară fotovoltaică şi termică, explică arhitectul şi directorul proiectului, Sergio Vega. Sunt incluse baterii proprii care pot substitui o săptămână energia solară. Locuinţa e concepută şi pentru zonele în care norii pot să acopere cerul mai multe zile. Casa viitorului s-ar putea ridica la preţul de 300.000 de euro, estimează arhitectul Vega. Interiorul său este compus din dormitor, sufragerie, bucătărie, salon şi zonă de lucru. "Un total de 50-55 de metri utili, care se montează în numai trei zile", explică specialiştii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite