UPDATE VIDEO Ciocniri între palestinieni şi israelieni: un mort şi 200 de răniţi. Lumea musulmană, furioasă după decizia lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari palestinieni ard o pancartă imprimată cu chipul preşedintelui american Donald Trump FOTO EPA-EFE
Protestatari palestinieni ard o pancartă imprimată cu chipul preşedintelui american Donald Trump FOTO EPA-EFE

Ciocniri au izbucnit vineri la Ierusalim şi în zonele ocupate din Cisiordania între forţele israeliene şi palestinieni. Aceştia din urmă au fost chemaţi să-şi arate „furia“ faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, transmite AFP.

UPDATE 16.37 Partea palestiniană anunţă că cel puţin 200 de persoane au fost rănite în ciocnirile cu forţele israeliene. Totodată, un palestinian a fost ucis de gloanţe ale armatei israeliene la frontiera dintre Fâşia Gaza şi statul evreu. Victima este un bărbat de 30 de ani care protesta la o barieră de securitate de lângă Khan Yunis, spune ministrul Sănătăţii din Gaza.

- Ştirea iniţială

O intensă şi scurtă bătaie a implicat câteva zeci de manifestanţi palestinieni şi aproximativ 50 de poliţişti israelieni pe străzile Oraşului Vechi, în Ierusalimul de Est.

Vitrine au fost făcute ţăndări în zonă, a constatat un fotograf AFP, potrivit news.ro.

Poliţiştii au bătut şi au lovit cu bastoane manifestanţi, cu scopul de a-i împinge pe străzi adiacente.

Confruntări au început mai ales la Hebron, Betleem, Ierihon şi în apropiere de Nablus, unde forţele israeliene au replicat cu tiruri cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pietrelor aruncate de tineri palestinieni ascunşi sub eşarfe, potrivit unor martori citaţi de AFP.

Ziua de vineri, marcată de marea rugăciune săptămânală musulmană, se anunţă drept un barometru al furiei palestiniene faţă de decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, notează AFP.

În acest context, sute de poliţişti au fost desfăşuraţi astăzi suplimentar la Ierusalim, mai ales în zona Esplanadei Moscheilor. Este vorba de al treila loc sfânt al islamului. Se află în Ierusalimul de Est, un teritoriu considerat anexat şi ocupat de Israel. Forţele israeliene controlează toate punctele de acces acolo.

Anunţul lui Trump a declanşat deja tiruri de rachete între palestinieni şi israelieni.

Hamas a făcut apel la o „nouă intifada“, iar forţele de securitate ale Israelului au fost consolidate în acest context.

ONU urmează să se reunească pentru a discuta asupra situaţiei din Ierusalim, unde violenţele escaladează din nou.

De la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la calm, mai ales pentru astăzi.

„Lansez un apel la calm şi responsabilitate din partea tuturor“, a declarat Macron la deschiderea unei reuniuni de sprijin pentru Liban.

La rândul său, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a afirmat că există un „risc“ de Intifada în teritoriile palestiniene şi a lansat de asemenea un apel la calm, potrivit AFP.

„Dezaprobăm“ această iniţiativă „contrară dreptului internaţional“ luată de preşedintele american şi „ne dorim cu adevărat ca, în pofida tuturor dificultăţilor, să domine starea de calm“, a declarat Le Drian pentru postul de radio public France Inter.

În paralel, zeci de mii de oameni au ieşit pe străzi la Istanbul (Turcia) şi Teheran (Iran) pentru a denunţa decizia lui Trump.

La Istanbul, manifestanţii s-au adunat în cartierul Fatih, unde au scandat „Ierusalimul este onoarea noastră“ sau „Jos America, jos Israel“.

La Teheran, mai mulţi manifestanţi au ars steagul Israelului, strigând „Moarte Israelului“ şi „Moarte Americii“. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite