Libia: tentaţii islamiste în tabăra rebelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA, Franţa şi Marea Britanie sunt îngrijorate în privinţa tendinţelor extremiste ale rebelilor, printre care se află şi islamişti radicali. Cadavrele a 150 de civili libieni au fost găsite sâmbătă lângă capitala libiană după ce aceştia au fost masacraţi de forţele pro-Gaddafi.

Într-o închisoare din apropierea unei baze militare în sudul Tripoli au fost găsite sâmbătă cadavrele a 150 de civili, masacraţi de forţele pro-Gaddafi, scrie "Daily Mail". Jurnaliştii au numărat aproximativ 50 de schelete carbonizate, după retragerea trupelor loiale lui Muammar Gaddafi. Locuitorii au descoperit cadavrele după ce rebelii au preluat controlul asupra acestei baze, care adăpostea trupele de elită ale Brigăzii 32, comandate de Khamis, unul dintre fiii lui Gaddafi, în districtul Salaheddine, din sudul capitalei.

Ororile războiului: zeci de cadavre carbonizate  Foto: AFP

image

„Sunt şocat, nu ­mi-aş fi imaginat niciodată că voi vedea aşa ceva în Libia", a declarat un martor al descoperirii macabre, doctorul Salim Rajub, precizând că este vorba, probabil, despre victimele unui masacru comis marţi. „La 23 august, înainte de întreruperea postului (în cadrul Ramadanului, la căderea nopţii), am auzit focuri de armă şi oameni strigând după ajutor, dar erau lunetişti ascunşi şi nimeni nu s-a putut apropia", a explicat el."Aceşti bărbaţi au fost ucişi cu arme Kalaşnikov şi cu grenade, apoi au fost arşi", a adăugat el. Corpurile a doi soldaţi au fost găsite cu mâinile legate la spate. Localnicii bănuiesc că ei au fost ucişi deoarece nu au vrut să tragă asupra oamenilor luaţi prizonieri şi închişi în această bază.

Un gest de solidaritate: civilii îi hrănesc pe rebeli



Gaddafi vrea să negocieze

Associated Press transmite că a primit un telefon de la purtătorul de cuvânt al colonelului Gaddafi, Moussa Ibrahim, care spune că fostul lider este încă în Libia, dar nu a specificat unde. Ibrahim, pe care jurnaliştii de la AP l-au identificat după voce, a spus că Gaddafi se oferă să negocieze cu rebelii pentru a forma un guvern de tranziţie şi că negocierile ar urma să fie conduse de fiul lui Gaddafi, Saadi. Săptămâna trecută, CNN a transmis că l-a contactat prin e-mail pe Saadi Gaddafi, care a confirmat dorinţa de a negocia.

image

Distracţie la Gaddafi în casă  Fotografii: reuters



„Voi încerca să salvez Tripoli şi pe cele două milioane de oameni care trăiesc aici, altfel Tripoli va fi pierdut pentru totdeauna, ca Somalia. Fără o încetare a focului, va fi în curând o baie de sânge", a scris el. Mulţi cred că liderul detronat se ascunde împreună cu familia într-un buncăr din oraşul său natal, Sirt. Rebelii spun că locuitorii din Sirt sunt efectiv „luaţi ostatici" de soldaţi al căror creier a fost spălat de Gaddafi de-a lungul anilor, dar care de fapt ar vrea să se alăture revoluţiei. Insurgenţii libieni se aflau ieri la 30 de kilometri vest de Sirt, după ce au cucerit localitatea Ben Jawad, afirmă un lider al rebelilor, citat de AFP.

Fugit în Zimbabwe?

Potrivit unor surse citate de AFP, au loc negocieri cu liderii tribali din Sirt pentru ocuparea paşnică a oraşului situat la 360 de kilometri est de Tripoli. Potrivit altor zvonuri, Gaddafi ar fi fugit în Zimbabwe, într-un avion furnizat de preşedintele acestei ţări, Robert Mugabe. Potrivit „Daily Mail", opozanţii politici ai lui Mugabe susţin că spionii lor ­l-au văzut pe Gaddafi sosind în ţară la bordul unui avion al forţelor aeriene din Zimbabwe, miercuri dimineaţă. Ei susţin că dictatorul libian a fost dus la o casă din suburbia Gunninghill din Harare, unde patrulau gărzile sale de corp. „Nu există îndoială că Gaddafi este aici ca invitat al lui Mugabe", a declarat purtătorul de cuvânt al partidului de opoziţie din Zimbabwe, Mişcarea pentru Schimbare Democratică.

Legături cu Al-qaida

Dacă a fugit din Libia, Gaddafi ar fi putut pleca de la baza aeriană din Sirt, care a fost bombardată de avioanele NATO în ultimele zile. Buncărul colonelului din acest oraş de coastă a fost lovit de rachete de croazieră lansate de avioanele britanice în cursul nopţii.

SUA au îndemnat Consiliul Naţional de Tranziţie, organul politic al insurgenţilor, să-şi respecte angajamentul de a construi un stat tolerant şi democratic care să protejeze drepturile cetăţenilor. Experienţa Bagdadului este încă vie în mintea tuturor. Pentru SUA, Franţa şi Marea Britanie, Libia de după război e o durere de cap care începe cu întrebarea: cine sunt rebelii? Consiliul Naţional de Tranziţie a încercat să se prezinte drept o mişcare laică unită şi liberală. Dar această imagine e departe de a reflecta realitatea, scrie cotidianul francez „Le Figaro". Această structură politică a rebelilor are numeroase fracturi, dintre care notabile sunt acelea între  insurgenţii laici şi moderaţi şi rebelii islamişti şi radicali, scrie „Le Figaro". O delegaţie de experţi de Centrul Internaţional de Cercetări şi Studii în Problemele Terorismului s-au arătat îngrijoraţi de existenţa unei tendinţe islamiste  în rândul insurgenţilor. Cotidianul „Liberation" a făcut, vineri, portretul lui Abdelhakim Belhaj, unul dintre liderii rebelilor, care ar fi devenit guvernator militar al acestora. Capturat de CIA în 2003, autointitulat „emirul" grupului combatant libian islamic GICL, recunoscut de Osama bin Laden în 2007, ar fi fost un apropiat al lui Abu Musab Zarqawi, liderul Al-Qaida din Irak.

„Nu exstă dubii că Al-Qaida tinde să profite de situaţia instabilă şi se infiltrează acolo unde poate. Dar noi suntem mai puţin neliniştiţi decât Qatarul şi Emiratele Arabe, două ţări musulmane care au participat la operaţiunea din Libia, care sunt foarte sensibile la prezenţa Al-Qaida în regiune şi care ştiu şi mai bine cine sunt rebelii", a explicat un oficial francez citată de „Le Figaro".

Garda feminină, abuzată

image

Amazoanele lui Gaddafi, violate şi de dictator şi de fiii lui



Cinci femei care făceau parte din unitatea de gărzi de corp a lui Muammar Gaddafi susţin că au fost violate şi abuzate de dictator şi de fiii acestuia. Declaraţiile lor fac parte dintr-un dosar realizat de psihologul Seham Sergewa, din Benghazi, pentru Curtea Penală Internaţională.

Extravaganţă de clan

Rebelii au prezentat jurnaliştilor trei vile construite pe malul unui lac, în cartierul Regatta, situat la câţiva kilometri de Tripoli, drept locul unde Hannibal Gaddafi îşi aducea amantele. O altă locuinţă este prezentată drept reşedinţa lui Khamis, un alt fiu al liderului libian. În pofida interdicţiei privind importurile de alcool în Libia, mai multe sticle de votcă şi de şampanie Dom Perignon au fost găsite aici. Situată în centrul oraşului Tripoli, casa Aishei, fiica lui Muammar Gaddafi, este cea mai mare, fiind construită pe structura unui fost spital, având piscină acoperită şi spaţii de joacă pentru copii. Pe litoral, un alt fiu al lui Gaddafi, Saadi, avea o vilă cu geamuri blindate şi cu un tunel secret pentru evacuare. În curte sunt vizibile maşini de lux, un cort uriaş şi un teren de fotbal.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite