Jurnalist în spatele liniilor inamice: „Statul Islamic este mult mai puternic şi periculos decât îşi închipuie occidentalii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul jurnalist occidental din lume, care a primit acces în teritoriile controlate de Statul Islamic din Siria şi din Irak, s-a întors de acolo cu un avertisment: gruparea este „mult mai puternică şi mai periculoasă“ decât ne putem închipui.

Jürgen Todenhöfer, 74 de ani, este un cunoscut jurnalist german, care a călătorit prin Turcia, la Mosul, cel mai mare oraş aflat sub controlul Statului Islamic (SI), după luni întregi de negociere cu liderii grupării, notează „The Independent“.

Todenhöfer a dezvăluit, pentru website-ul Der tz că, de fapt, a locuit în acelaşi hotel din Benghazi ca James Foley, jurnalistul american ucis de terorişti în luna august. Bineînţeles că a văzut filmul brutal în care Foley era decapitat şi una dintre principalele lui îngrijorări în timpul negocierilor a fost cum să evite aceeaşi soartă, notează publicaţia britanică „The Independent“.

Odată aflat în teritoriul SI, Todenhöfer a spus că ce l-a impresionat cel mai mult a fost faptul că „SI este mult mai puternic decât credem. Acum are un teritoriu mai mare decât Marea Britanie şi este susţinut cu un entuziasm extatic pe care nu l-am întâlnit niciodată într-o zonă de război“.

„Cândva, acest MG german ar putea fi îndreptat spre noi“

„În fiecare zi, sute de luptători dedicaţi sosesc de peste tot din lume. Pentru mine, lucrul acesta este de neînţeles“, a declarat jurnalistul german.

El susţine că s-a putut mişca liber printre luptătorii grupării, observând condiţiile de trai ale acestora, dar şi echipamentele de care dispun. Pe pagina sa de Facebook, jurnalistul a postat imagini care arată mitraliere germane Heckler & Koch MG3. „Cândva, acest MG nemţesc ar putea fi îndreptat spre noi“, a declarat el.

Luptătorii SI dorm în barăci construite „din rămăşiţele caselor bombardate“. În Mosul sunt aproximativ 5.000 de soldaţi, şi sunt atât de împrăştiaţi încât „dacă SUA ar vrea să-i bombardeze, ar trebui să transforme tot oraşul în ruine“, potrivit lui Todenhöfer.

Jurnalistul spune că SI nu poate fi învins de intervenţia occidentală sau de raidurile aeriene, în ciuda a ceea ce susţine SUA că ele s-ar fi dovedit eficiente. „Cu fiecare bombă care cade şi omoară un civil, numărul teroriştilor creşte“, este de părere Todenhöfer.

SI este un stat funcţional, cu sistem de ajutor social şi de educaţie

Într-un interviu acordat postului de televiziune RTL, la două zile după ce s-a întors din spatele liniilor inamice, Todenhöfer a spus că SI a muncit din greu să se stabilească într-un stat funcţional. În cadrul teritoriilor controlate de terorişti, există un sistem de ajutor social, un sistem educaţional şi chiar un plan pentru a oferi educaţie fetelor. Cel mai îngrijorător lucru, spune jurnalistul este credinţa extremiştilor că „toate religiile ce susţin democraţia trebuie distruse“.

Todenhöfer spune că ideea cel mai des repetată este că SI vrea „să cucerească lumea“ şi că toţi cei care nu cred în interpretarea extremiştilor a Coranului vor fi ucişi. Singura religie care va fi cruţată, spune Todenhöfer, sunt „poporul Cărţii“, adică evreii şi creştinii.

Aceasta este cea mai mare strategie de purificare religioasă plănuită în istorie“, a declarat Todenhöfer pentru RTL.

Conturile de pe reţelele sociale afiliate SI au început deja să răspundă relatărilor lui Todenhöfer, lăudând comentariile sale despre cum teritoriile SI au fost transformate în societăţi funcţionale. „Jurnalistul german Jürgen spune: «Califatul lucrează pentru a crea o societate în stilul califilor drept-credincioşi ce au trăit după Profet şi pot muta munţii pentru asta»“, se arată într-un tweet.

Comentariile jurnalistului scoase din context, folosite de SI în propogandă

Charlie Winter, cercetător pentru Quilliam, think-tank anti-extremism, spune că asemenea comentarii care reprezintă SI drept „un grup cu putere militară şi politică imensă“ sunt citate de susţinătorii islamişti pentru că reprezintă „o pastilă amară pentru occidentali“.

„Acestea fiind spuse, comentariile lui Todenhöfer despre masacrul minorităţii yazidi şi despre refugierea a sute de mii de oameni din Mosul au fost ignorate în mod flagrant de suporterii SI. Faptele sunt alese pentru a oferi o viziune limitată a situaţiei pe care Todenhöfer a întâlnit-o în Siria şi în Irak“, adaugă specialistul.

Todenhöfer plănuieşte să se folosească de experienţa sa pentru a publica o carte despre gruparea teroristă. El spune pe Facebook că a discutat mereu cu ambele părţi dintr-un conflict în cei 50 de ani de experienţă în zonele de război. De exemplu, el l-a intervievat pe Bashar al-Assad, preşedintele sirian,  dar şi liderii Al-Qaeda, sau pe Hamid Karzai, preşedintele Afganistanului, dar şi liderii talibani.

Din punctul lui de vedere, SI va veni în Occident pentru a negocia un nivel de co-existenţă. „Singurii care pot opri asta acum sunt sunniţii moderaţi din Irak. Dacă vrei să înfrângi un duşman, trebuie să-l cunoşti“, explică  Jürgen Todenhöfer.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite