Julian Assange a primit cetăţenia Ecuadorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ecuadorian de Externe Maria Fernanda Espinosa a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Quito, că Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a primit cetăţenia Ecuadorului la 12 decembrie, relatează Sky News.

„Cetăţenia i-a fost acordată la 12 decembrie 2017. Guvernul ecuadorian are dreptul să acorde cetăţenie unei persoane pe care o protejează şi să faciliteze integrarea acesteia în ţara care o primeşte“, a explicat Espinosa.

Acest anunţ vine în contextul în care Marea Britanie a refuzat solicitarea Ecuadorului de a i se acorda statut diplomatic lui Assange, prin care acesta ar fi avut imunitate.

„Guvernul ecuadorian a solicitat recent statut diplomatic în Marea Britanie pentru Assange. Marea Britanie a refuzat solicitarea şi nu discutăm cu Ecuadorul legat de această problemă. Ecuadorul ştie că această problemă se poate rezolva astfel: Julian Assange trebuie să părăsească ambasada şi să se supună justiţiei“, se arată într-un comunicat al Ministerului britanic de Externe.

Miercuri, ministrul de Externe al Ecuadorului a declarat că şederea de cinci ani şi jumătate a lui Julian Assange în ambasada ţării sale din Londra este „de neconceput“ şi ar trebui încheiată prin mediere internaţională.

Fondatorul WikiLeaks se află la Knightsbridge din vara anului 2012, când s-a confruntat cu perspectiva extrădării în Suedia, după acuzaţiile de agresiune sexuală la adresa a două femei. El a negat acuzaţiile. Suedia a decis să claseze fără urmări plângerea cu privire la un viol depusă împotriva lui Julian Assange.

Poliţia britanică a anunţat însă că îl va aresta pe Assange dacă va părăsi ambasada, întrucât a încălcat, în 2012, termenii eliberării sale condiţionate, atunci când s-a refugiat, o infracţiune care este pedepsită cu un an de închisoare.

Julian Assange ar putea fi urmărit în justiţie în SUA pentru publicarea, de către WikiLeaks, de documente militare şi diplomatice confidenţiale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite