Istoria Holocaustului, scoasă din unele şcoli britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a nu-i ofensa pe elevii musulmani, profesorii au modificat programa Mai mulţi profesori de istorie din nordul Marii Britanii (zonă în care trăiesc importante comunităţi de

Pentru a nu-i ofensa pe elevii musulmani, profesorii au modificat programa

Mai mulţi profesori de istorie din nordul Marii Britanii (zonă în care trăiesc importante comunităţi de musulmani) au scos din programa de predare a istoriei capitolul referitor la Holocaust, pentru a nu ofensa sentimentele elevilor de religie islamică. Această stare de fapt a fost menţionată în studiul numit "Teaching Emotive and Controversial History", realizat la iniţiativa Ministerului Educaţiei din Marea Britanie.

"În anumite contexte", se arată în document, "profesorii de istorie sunt împotriva predării unor fapte istorice ce pot provoca dezbateri controversate ori stări emoţionale negative participanţilor la curs". Este vorba de elevii cu vârste de 13-14 ani, de religie islamică, majoritari în şcolile respective, care provin din medii ce nu recunosc existenţa Holocaustului, cum ar fi familiile de iranieni.

Cruciadele şi sclavagismul, într-o altă interpretare

Şi tot pentru a-i menaja pe elevii musulmani, au fost schimbate şi lecţiile de istorie referitoare la Cruciade, motivaţia fiind că acestea trebuie armonizate cu variantele diferite pe care copiii le învaţă acasă sau la moschee. Un alt subiect sensibil, prezentat într-o altă interpretare istorică, este cel al perioadei sclavagismului, care, se spune în studiu, ar putea provoca şocuri emoţionale elevilor afro-caraibieni. Pentru ca aceştia să nu aibă resentimente faţă de "elevii albi", este subliniat aportul pe care Marea Britanie (prin William Wilberforce ori Thomas Clarkson) l-a adus la abolirea sclavagismului, în 1807.

Reacţiile vehemente ale comunităţii ebraice

Leone Paserman, preşedintele comunităţii ebraice din Marea Britanie, a spus că scoaterea Holocaustului din materia de studiu "este un fapt inacceptabil". El este de părere că, după atentatele din 7 iulie 2005 de la metroul londonez, autorităţile britanice au un comportament de încurajare tacită a culturii musulmane, în speranţa că aşa vor "cumpăra" o atitudine cât de cât paşnică a fundamentaliştilor islamici, şi deci numărul actelor teroriste va scădea. Paserman a mai amintit faptul că National Union of Journalists, sindicatul jurnaliştilor britanici, a propus recent boicotarea Israelului. Apelul a fost legat de răpirea lui Alan Johnson, reporter al BBC, în Fâşia Gaza pe 12 martie. "Trebuie să înţelegem însă că asemenea strategii nu garantează că alte răpiri nu vor mai avea loc", a mai declarat Paserman.

Autorităţile britanice îşi declină orice vină

Oficiali din Ministerul Educaţiei au precizat că Istoria Holocaustului rămâne un capitol obligatoriu al programei de învăţământ şi că nu pot fi răspunzători pentru iniţiative izolate. Un alt argument adus de aceştia a fost că Uniunea Europeană a aprobat recent noi norme împotriva rasismului, definind drept "delict" negarea crimelor împotriva umanităţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite