Israelul, boicotat de diplomaţii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul sărbătoreşte 40 de ani de la "reunificarea" Ierusalimului în absenţa reprezentanţilor corpului diplomatic occidental Duminică seara, Ierusalimul a fost iluminat în alb

Israelul sărbătoreşte 40 de ani de la "reunificarea" Ierusalimului în absenţa reprezentanţilor corpului diplomatic occidental

Duminică seara, Ierusalimul a fost iluminat în alb şi albastru (culorile steagului israelian), iar premierul Ehud Olmert a prezidat, la Zidul Plângerii, o ceremonie oficială care a marcat începutul festivităţilor pentru sărbătorirea a 40 de ani de la "reunificarea Ierusalimului". Acestea vor dura o săptămână, iar punctul culminant va fi ziua de 16 mai, dedicată în exclusivitate oraşului sfânt.

Israel a anexat partea orientală a Ierusalimului în iunie 1967, în a treia zi a Războiului de Şase Zile. Comunitatea internaţională nu a acceptat şi nu a recunoscut în totalitate această anexare, astfel că festivităţile din aceste zile au provocat deja numeroase polemici. Corpul diplomatic occidental, al cărui "purtător de cuvânt" a fost ambasadorul german Harald Kinderman, şi-a anunţat decizia de a nu participa la eveniment.

Decizia a surprins autorităţile israeliene, care consideră că statul german le este cel mai bun prieten din Europa. Iar presa locală a anunţat că doar 20 din cei circa o sută de ambasadori acreditaţi în Israel şi-au confirmat prezenţa la ceremonii. Mai mult, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că "noi nu recunoaştem anexarea, de către Israel, a Ierusalimului de Est şi credem că viitorul Ierusalimului ar trebui să fie stabilit la masa negocierilor cu palestinienii". După boicotul făţiş al Uniunii Europene, a venit şi declaraţia ambasadorului american, Richard Jones, care a spus că nu va lua parte la festivităţi, cu toate că SUA au fost mereu cel mai apropiat susţinător al Israelului.

Războiul demografic din Ierusalim

Şi tot duminică seară, Ehud Olmert a prezentat un plan de dezvoltare a oraşului, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, care prevede, printre altele, construirea a 20.000 de case în zona arabă, fapt ce a provocat deja furia palestinienilor. Mahdi Hadi, director al Societăţii Academice Palestiniene pentru Studiul Afacerilor Internaţionale, este de părere că obiectivul israelienilor este cât se poate de clar, şi anume "israelizarea Ierusalimului şi marginalizarea populaţiei arabe".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite