Interesele economice apropie SUA şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europenii au cerut eliminarea vizelor americane pentru nou-veniţii în Uniune Lideri europeni şi americani s-au reunit, ieri, la Casa Albă, în cadrul summitului Uniunea Europeană -

Europenii au cerut eliminarea vizelor americane pentru nou-veniţii în Uniune

Lideri europeni şi americani s-au reunit, ieri, la Casa Albă, în cadrul summitului Uniunea Europeană - Statele Unite, în speranţa întăririi cooperării economice şi a găsirii unor soluţii pentru combaterea terorismului. Europenii au cerut, de asemenea, eliminarea vizelor pentru cetăţenii din toate cele 27 de ţări membre. O problemă sensibilă, cea a încălzirii globale, nu a fost discutată decât adiacent, deoarece preşedintele George W. Bush nu acceptă stabilirea unor plafoane privind emisiile de gaze, invocând interesele economiei naţionale americane.

Cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia UE, a semnat, ieri, alături de şeful Casei Albe, un acord economic transatlantic. În pofida neînţelegerilor privind mijloacele de luptă împotriva încălzirii globale, ambasadorul american la UE, C. Boyden Gray, a recunoscut importanţa cooperării între cele două principale blocuri economice mondiale, SUA şi UE. Acordul ar urma să armonizeze, de exemplu, normele celor două părţi în domeniul industriei de automobile, a celei farmaceutice sau în ceea ce priveşte proprietatea intelectuală.

Americanii şi europenii vor mai semna un acord de liberalizare a traficului aerian, "cer deschis", care va permite, din 20 martie 2008, companiilor să zboare oriunde în Europa sau SUA. Relaţiile dintre blocul european şi Statele Unite au fost tensionate în ultimul timp, însă ambele părţi au încercat să treacă peste divergenţe, pentru această reuniune. Împreună deţin 40 la sută din puterea comercială mondială şi 60 la sută din creşterea economică mondială.

Bruxelles-ul vrea dialog SUA-Iran

Un alt măr a discordiei a fost problema iraniană. SUA nu văd cu ochi buni schimburile comerciale dintre Bruxelles şi Teheran. Preşedintele Bush a insistat pe lângă Angela Merkel ca UE să facă presiuni auspra autorităţilor iraniene pentru oprirea programului nuclear.

Şeful diplomaţiei UE, Javier Solana, a insistat ca SUA să rupă cei 25 de ani de tăcere cu Iranul şi să stabilească "un canal de comunicare" pe toate subiectele fierbinţi. Uniunea Europeană operează garanţii în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari din comerţul cu Teheranul.

Cele două părţi au mai discutat despre statutul provinciei Kosovo şi despre situaţia din Irak şi Afganistan.

Foarte posibil ca şi subiectul amplasării unor elemente ale scutului antirachetă în Cehia şi Polonia să fi fost luat în discuţie.

România plăteşte o firmă de lobby care să ne scape de vize

Şapte noi state membre ale UE, printre care şi România, au angajat un grup de lobby pentru a convinge Congresul Statelor Unite să renunţe la vizele obligatorii de care au nevoie cetăţenii acestor ţări, a anunţat Ministerul ceh de Externe. Fiecare dintre cele şapte ţări - România, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Lituania şi Letonia - va avea o contribuţie de 5.000 de dolari lunar pentru plata serviciilor firmei de lobby.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite