Inflatie de miliardari in dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planeta numara astazi peste opt milioane de milionari in dolari, potrivit ultimei anchete facute de "World Wealth Report", dintre care 600.000 au intrat in aceasta categorie numai in 2004. Dintre

Planeta numara astazi peste opt milioane de milionari in dolari, potrivit ultimei anchete facute de "World Wealth Report", dintre care 600.000 au intrat in aceasta categorie numai in 2004. Dintre acestia, 78.000 de "ultrabogati" care au peste 30 milioane de dolari in lichiditati. Se pare ca acum titlurile nobiliare nu mai sunt la mare cautare. Pentru a patrunde in aceasta casta trebuie sa-ti etalezi: iahtul, castelul, avionul, domeniul. Aceasta "inflatie" de miliardari in dolari a avut ca efect o "inflamare a preturilor" . Daca am lua in calcul numai fenomenul "Saint-Tropez" am constata ca pretul vilelor de aici a luat-o razna. Si piata produselor de lux si-a adaptat pretul la clientela din ce in ce mai bogata. O ancheta recenta facuta in Marea Britanie arata ca pretul produselor de baza (oua, unt, cafea...) a crescut de 1.700 de ori, in 50 de ani, in timp ce al bunurilor de lux a crescut cu 101.000 la suta.
Razboiul iahturilor
Emiri, printi ai finantelor, noi imbogatiti sau mostenitori ai unor mari familii, staruri ale show-biz-ului, ce fac ei cu averea lor? Achizitioneaza iahturi, castele, tablouri, femei frumoase, nu-si refuza nimic. Dar hobby-ul lor favorit ramane tot inmultirea banilor. Daca mergi in Antibe, poti admira in port o adevarata expozitie de iahturi. "Le Montkaj", al regelui Fahd poate fi considerat mic, acum, cu cei 78 de metri ai sai, in comparatie cu "gigantul de langa el, "Lady Maura" (105 metri) al sauditului Nasser al-Rachid, sau fata de "Pelorus" (115 metri) unul din cele patru iahturi ale oligarhului rus Roman Abramovici, sau fata de "Octopus" (126 de metri), proprietate a cofondatorului Microsoft, Paul Allen. Miliardarul s-a luat la intrecere cu personajul de film James Bond daca a tinut sa-si achizitioneze un minisubmarin si doua elicoptere. In portul Vauban, in fiecare an se inmulteste numarul acestor ambarcatiuni. Piata mondiala a "placerii" afiseaza o sanatate insolenta. In 2005 au fost 144 de noi comenzi de astfel de ambarcatiuni, cu 28 la suta mai mult fata de anul precedent. Lider mondial incontestabil, santierul naval italian Azimut-Benetti adaposteste acum in calele sale 64 de iahturi in curs de constructie. Aceste palate plutitoare i-au captivat atat pe emirii din Orientul Mijlociu, cat si pe magnatii rusi sau pe regii informaticii. Fiecare vrea sa detina cea mai mare si mai impunatoare ambarcatiune. In aprilie, locul unu era ocupat de Larry Ellison, patronul de la Oracle, si al sau iaht Rising Sun, de 138 de metri, dar a fost repede detronat de impozantul "Project Platinum" de 160 de metri, cam jumatate din lungimea portavionului francez Charles-de-Gaule, al emirului Dubaiului.
Castigatorii la loto nu prea stiu ce sa faca cu banii
Dar principala grija a acestor miliardari este sporirea averilor, stiut fiind ca ban la ban trage. Paradoxal, milionarii sau miliardarii castigatori la loto sunt mai timorati. Isi cumpara cate o masina mai luxoasa, vor sa descopere lumea plecand in calatorii, dar doar un castigator la loto din patru angajeaza o menajera si doar 78 la suta din ei apeleaza la un specialist pentru a-i administra averea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite