Hamas a izolat Gaza de restul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea internaţională susţine exclusiv noul guvern al preşedintelui Abbas După ce luptătorii Hamas au reuşit îndepărtarea militanţilor Fatah din instituţiile de putere din

Comunitatea internaţională susţine exclusiv noul guvern al preşedintelui Abbas

După ce luptătorii Hamas au reuşit îndepărtarea militanţilor Fatah din instituţiile de putere din Gaza, în Cisiordania are loc procesul invers. În paralel, palestinienii care încearcă să fugă din Gaza sunt respinşi de trupele israeliene.

Pentru a numi un nou guvern în locul celui Hamas, preşedintele Abbas a abrogat ieri, printr-un decret, legea care cerea ca guvernul să fie aprobat de parlament - unul dominat acum de Hamas, mişcarea politico-militară câştigătoare a alegerilor legislative de anul trecut din teritoriile palestiniene. Noul premier palestinian a fost învestit la Ramallah, în Cisiordania controlată de mişcarea Fatah, fidelă Autorităţii Palestiniene al cărei preşedinte ales este Mahmud Abbas.

Război civil, cu susţinere externă

"Aceasta escaladează criza, iar preşedintele poartă responsabilitatea pentru toate consecinţele care vor avea loc", au avertizat fidelii premierului Ismail Hanye, rămas în Gaza, care consideră noul guvern drept "ilegal".

Premierul israelian, Ehud Olmert, l-a felicitat însă pe preşedintele Abbas pentru decizie şi a anunţat că acest nou guvern palestinian, non-Hamas, "creează noi oportunităţi pentru pace". La fel de suportive faţă de noul cabinet palestinian - condus de un prooccidental - s-au arătat SUA, UE şi statele arabe moderate.

În stradă, Fatah şi-a înfipt steagurile desupra birourilor parlamentare şi ministeriale Hamas din Cisiordania. Invers, Hamas şi-a pus propriii oameni în locul foştilor comandanţi ai forţelor de securitate Fatah în Gaza. Hamas - care nu recunoaşte Israelul - a declarat că va lucra mai departe la planul instituirii unui stat palestinian între graniţele din 1967. Dar nu a precizat cum va guverna fără niciun sprijin internaţional.

Captivi în teritorii

Israelul controlează frontierele Fâşiei Gaza şi decide astfel asupra fluxurilor de persoane şi bunuri ale teritoriilor. Statul evreu va permite o serie de transporturi umanitare. Israelul - care s-a restras din Gaza în 2005, după 38 de ani de ocupaţie, - consideră acum teritoriul condus de Hamas drept o "entitate teroristă" şi a decis desfăşurarea de tancuri pe frontiera fâşiei cu Egiptul, pentru împiedicarea alimentării cu arme.

Porţile spre Israel sau Egipt rămân însă închise şi pentru palestinienii care vor să plece din Gaza de teama unor creşteri şi mai mari ale lipsurilor de alimente şi combustibili. Cu focuri trase în aer, trupele israeliene au respins ieri sute de palestinieni care nu voiau să rămână la dispoziţia Hamas.

Reluarea ajutoarelor

Ca semn de sprijin major pentru noul guvern palestinian numit de preşedintele Abbas, consulul american la Ierusalim a anunţat că SUA ar putea ridica embargoul impus palestinienilor după crearea guvernului Hamas. Embargoul, care a continuat chiar şi după alăturarea Fatah la guvernare, a pus la pământ o economie palestiniană şi aşa rămasă subdezvoltată în deceniile de lupte şi interdicţii. Oricum, posibilele ajutoare către palestinieni nu vor ajunge şi în Gaza, controlată acum exclusiv de Hamas, adică izolată de lume.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite