Guatemala urmează exemplul SUA şi îşi transferă ambasada din Israel la Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guatemala a inaugurat miercuri, la Ierusalim, noua sa ambasadă în Israel, urmând exemplul Statelor Unite, un demers care reprezintă o ruptură diplomatică şi care îi înfurie pe palestinieni, au constatat jurnalişti AFP.

Guatemala este a doua ţară care îşi transferă ambasada de la Tel Aviv, rupând astfel cu decenii de consens internaţional care vrea ca ambasadele să fie instalate în afara Oraşului Sfânt, având în vedere statutul disputat al Ierusalimului şi continuarea conflictului israeliano-palestinian.

„V-aţi aflat mereu între primii. Aţi fost a doua ţară care a recunoscut Israelul“, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unei ceremonii, în prezenţa preşedintelui Guatemalei Jimmy Morales.

Concretizând promisiunea controversată a lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, Statele Unite şi-au inaugurat luni, cu mare pompă, ambasada în Oraşul Sfânt.

Ceremoniile israeliano-americane la Ierusalim au avut loc în paralel cu o baie de sânge în Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană în care zeci de mii de persoane au manifestat împotriva iniţiativei unilaterale americane, contra blocadei israeiene şi în favoarea „dreptului la întoarcere“ a refugiaţilor palestinieni.

Aproape 60 de palesrtinieni au fost ucişi luni, cea mai sângeroasă zi a conflictului israliano-palestinian de la Războiul din Fâşia Gaza din 2014.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite