Franţa se implică în lupta împotriva Statului Islamic: primul atac aerian francez asupra unui depozit din Irak
0
Alăturându-se forţelor armate SUA, Franţa a condus vineri primul atac aerian împotriva Statului Islamic, distrugând un depozit al organizaţiei teroriste, anunţă preşedinţia franceză, citată de „Associated Press“ (AP).
Avioanele de luptă „Rafale“ implicate în misiune au reuşit să lovească un depozit din nord-estul Irakului, vineri dimineaţă, „ţinta fiind distrusă total“, se arată într-o declaraţie oficială a preşedinţiei franceze.
„În următoarele zile vor urma şi alte operaţiuni“, continuă declaraţia, însă fără a oferi detalii despre locul exact sau despre ce se găsea în depozitul distrus.
Cu această lovitură, Franţa devine prima ţară străină care se alătură public şi militar acţiunilor Statelor Unite ale Americii împotriva grupării teroriste, fapt care a fost întâmpinat de destule critici la nivel mondial, inclusiv din partea Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care blamează „barbaritatea“ acestor acţiuni, notează AP.
Comandamentul Central al SUA a declarat joi că armata americană a condus 176 de atacuri aeriene în Irak, începând cu 8 august. Miercuri, un atac aerian a lovit o tabără de antrenament aflată la sud-est de Mosul şi un depozit de muniţie de la sud-est de Bagdad. Săptămâna aceasta, armata americană a mai condus atacuri în provincia Anbar din Irak, lângă barajul strategic Haditha.
Atacul aerian efectuat de francezi a avut loc în timp ce generalul american Martin Dempsey, directorul campaniei internaţionale împotriva Statului Islamic, era în Franţa pentru a se întâlni cu omologul său, generalul Pierre de Villiers. Cei doi vizitau un cimitir american din Normandia, în timp ce avea loc atacul.
Dempsey, care a fost anunţat de atac de către generalul de Villiers, a lăudat acţiunea francezilor. „Francezii au fost primii noştri aliaţi, şi acum sunt din nou alături de noi. Această acţiune îmi aminteşte de ce sunt atât de importante aceste relaţii“, declara generalul Dempsey.
La conferinţa de presă de ieri, preşedintele Fraçois Hollande spunea că Franţa a fost de acord să conducă „curând“ prima lovitură aeriană, solicitată de Irak, pentru a impulsiona lupta împotriva militanţilor care au cucerit părţi din ţară. El a accentuat că Franţa nu se va implica mai mult, în afara atacurilor aeriene, pentru a susţine armata irakiană sau forţele de apărare kurde, şi nu va lovi ţinte din Siria unde Statul Islamic controlează, de asemenea, părţi din teritoriu, conchide AP.
Citeşte şi:
Congresul american a adoptat planul de ajutor pentru rebelii sirieni moderaţi
Congresul Statelor Unite a adoptat joi planul de ajutor pentru rebelii sirieni moderati, primul punct din strategia lui Barack Obama împotriva musulmanilor extremişti, care deţin controlul a unui număr tot mai mare de teritorii din Irak şi Siria, informează BBC.
Atacurile aeriene ale Statelor Unite asupra unor poziţii deţinute de gruparea Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria ar putea să nu fie suficiente pentru destructurarea acestei organizaţii teroriste, avertizează şeful Statului Major al armatei americane, potrivit Reuters.
Războiul cu Statul Islamic: Bashar al-Assad i-a trimis o scrisoare lui Obama, cerându-i să se alieze
Statul Islamic reprezintă o ameninţare teroristă suficient de puternică pentru a aduce de aceeaşi parte a baricadei SUA şi Siria.