FOTO Ce facem cu ultimele triburi din Amazon?

Guvernul brazilian a dat publicităţii fotografii cu triburi amazoniene pe cale de dispariţie, în cadrul unei campanii de salvare a acestora.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fotografiile sunt făcute din elicopter lângă graniţa cu Peru, unde, spune Brazilia, tăietorii de lemne veniţi ilegal din Peru pun în pericol populaţiile indigene. Ei pot aduce, printre altele, boli infecţioase.

Indigenii au grădini cu legume, culeg fructe, pescuiesc, vânează tapiri, porci sălbatici, căprioare şi maimuţe, se vopsesc, plantează bumbac. Au arcuri, macete şi săgeţi şi cultivă cartofi. Sunt puternici şi par foarte sănătoşi.

    • 67 de triburi din Brazilia nu au luat contact cu lumea din jur
    • 500.000 de indigeni trăiesc în Brazilia, potrivit celui mai recent recensământ

De obicei, triburile de acest fel trăiesc pe pământul lor de zeci de generaţii, dacă nu sute de generaţii. Pământul lor este râvnit pentru resurse, lemn, minerit, drumuri, ferme, spun organizaţiile care le apără drepturile. Pentru că nu au imunitate la bolile populaţiei majoritare, indigenii ar muri dacă ar intra în contact cu oamenii "civilizaţi" şi ar lua vreo răceală de la ei.

De ce este important să trăiască?

Unu: sunt cei mai vulnerabili oameni de pe planetă. Dacă ne pasă de drepturile omului, la ei ar trebui să ne uităm mai întâi, apreciază ONG-urile care militează pentru drepturile băştinaşilor. Doi: limba, cunoştinţele pe care le posedă despre medicină, plante, animale şi mediul în care trăiesc riscă să se piardă.

Nu în ultimul rând, dacă ei vor să intre în contact cu lumea din jur, vor găsi o cale să o facă. Problema este că noi credem că sunt primitivi şi incapabili să decidă pentru ei înşişi. Dar este decizia lor dacă vor să ni se alăture sau nu. Nu a noastră.

Citiţi mai multe aici şi aici.

VIDEO 1

VIDEO 2

Poze:citeste totul despre: