FBI vrea o reţea proprie de spioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul a luat lecţii de la alte agenţii pentru a recruta surse de încredere FBI vrea să racoleze până la 15.000 de informatori secreţi în SUA, dar şi în străinătate, pentru a-şi

Biroul a luat lecţii de la alte agenţii pentru a recruta surse de încredere

FBI vrea să racoleze până la 15.000 de informatori secreţi în SUA, dar şi în străinătate, pentru a-şi spori acţiunile în lupta împotriva terorismului şi în zona contraspionajului. Biroul se aşteaptă ca aceştia să-i dezvăluie secrete despre posibile comploturi teroriste şi despre eventuali spioni străini.

Biroul Federal de Investigaţii se bazează în demersul său pe o directivă din 2004 a preşedintelui George W. Bush, care a cerut agenţiei federale să-şi îmbunătăţească eforturile în domeniul contraterorismului, prin intensificarea capacităţii de culegere de informaţii de la subiecţi umani.

Operaţiunea a fost deja lansată, până în prezent fiind recrutaţi 1.000 de agenţi. Pentru a administra această dezvoltare impresionantă a "surselor umane", FBI intenţionează să îşi extindă sistemul bazelor de date, astfel încât acesta să poată înregistra şi verifica acurateţea informaţiilor primite de la peste 15.000 de persoane. Majoritatea acestor informatori vor fi recrutaţi din rândul americanilor, dar unii ar putea fi cetăţeni ai altor state, "descoperiţi" de birourile FBI din străinătate.

Costul total al acestei strategii se ridică la peste 22 milioane de dolari, potrivit ABC News, care citează un raport prezentat Congresului.

Sfaturi de la CIA

FBI a solicitat ajutorul CIA şi al Defense Intelligence Agency (DIA) pentru a-i învăţa pe agenţii săi speciali tehnici de recrutare a informatorilor. Iniţial, Biroul a dorit să preia "întregul pachet" de tactici folosite de cele două agenţii, care au o experienţă bogată în recrutarea spionilor în afara Statelor Unite. În cele din urmă, s-a considerat că multe dintre practicile CIA şi DIA contravin legii de funcţionare a Biroului Federal de Investigaţii. Decizia a fost susţinută şi de organizaţia Federation of American Scientists.

"Agenţii americani care operează în străinătate recurg, adesea, la mită, şantaj şi alte practici ilegale pentru a convinge oamenii să le furnizeze informaţii", a declarat unul dintre experţii organizaţiei, Steven Aftergood. Astfel de operaţiuni nu sunt permise în Statele Unite.

Potrivit unei declaraţii a directorului adjunct al biroului, John Pistole, CIA şi FBI colaborează la elaborarea unui curs, menit să îi înveţe pe agenţi cum să identifice, să recruteze şi, apoi, să păstreze legătura cu oameni de încredere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite