Faţa ascunsă a internetului. Cine este hackerul Guccifer?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima săptămâna a anului 2014 s-au întâmplat două evenimente remarcabile în ceea ce priveşte spaţiul cibernetic, un spaţiu de care activitatea noastră devine tot mai dependentă pe zi ce trece. Primul eveniment a fost reprezentat de problemele de securitate pe care Yahoo, unul dintre cele mai populare servicii online din ţara noastră, le-a întâmpinat.

Mai apoi, pe 7 ianuarie apărea informaţia, confirmată de altfel, că un cont de email al actualului director al SRI, George Cristian Maior, a fost spart de  hackerul Guccifer.

Guccifer a intrat pentru prima dată în atenţia publică în România în luna august 2013, atunci când publica corespondenţa electronică dintre europarlamentarul PSD Corina Creţu şi fostul secretar de stat american Colin Powell. În ciuda reacţiilor vehemente a celor doi, posibila legătură extraconjugală a fost îndelung discutată atât în România cât şi peste ocean, iar acuzaţiile de spionaj, în fraze în care se pronunţa des cuvântul KGB, nu au fost puţine.

Interesant este că nici în atenţia Occidentului Guccifer nu se află de foarte mult timp, fiind cunoscut  abia în luna februarie a aceluiaşi an 2013, atunci când a  piratat  mai multe conturi de email ce aparţineau familiei Bush, conturi din care a reuşit să fure informaţii personale pe care le-a publicat apoi pe internet. Din acel moment, în lista sa de victime s-au adăugat familiile Clinton sau Rockefeller, dar şi diplomaţi, jurnalişti, oameni de afaceri, profesori universitari, oficiali guvernamentali sau lideri militari atât din SUA cât şi  din Europa.

Am o luptă mai veche cu aceşti nenorociţi. Acesta este doar un capitol al războiului” posta Guccifer  pe un site specializat în hacking, în luna februarie, odată cu publicarea mai multor fotografii ale fostului preşedinte american, ceea ce a atras atenţia autorităţilor asupra posibilităţii ca hackerul să acţioneze de mai mult timp, însă sub un alt pseudonim. Profilul acestuia a rămas însă unul incert, în ciuda mai multor mesaje postate de Guccifer, ce se autodescria drept o persoană care în trecut a avut o situaţie financiară precară, fără posibilitatea de a deţine măcar un simplu telefon mobil.

Am avut o familie, o fiică alături de care îmi plăcea să petrec timpul”, scria acesta, însă, oficialii americani şi-au manifestat suspiciunea ca urmare a unei posibile capcane întinse, tocmai în dorinţa de a le se distrage atenţia de la adevăratul personaj. Totuşi, criticile sale faţă de politica Wasingtonului privind tratatele de extrădare cu alte ţări i-a determinat pe specialişti să suspecteze faptul că hackerul nu se află pe teritoriul Statelor Unite.  Ipoteza a fost una corectă, în dimineaţa zilei de 22 ianuarie 2014, DIICOT reţinându-l pe Guccifer pe teritoriul României, în judeţul Arad.

Acesta s-a dovedit a fi Marcel Lazăr Lehel, cunoscut şi sub denumirea de Micul Fum, fiind reţinut de către autorităţile române şi condamnat la trei ani cu suspendare în februarie 2012 tot ca urmare a unor infracţiuni săvârşite în spaţiul cibernetic. Deşi pare greu de crezut, modul acestuia de operare nu este unul foarte complex, majoritatea conturilor sparte bazându-se pe descifrarea aşa-numitelor întrebări de securitate.

Care este numele căţelului tău?” sau „Ce marcă a fost prima maşină pe care ai cumpărat-o?” sunt doar două exemple ale acestor bariere de securitate al căror răspuns corect îţi oferă accesul către adresa vizată. În acest mod, nu numai Yahoo, ci şi Gmail, Comcast, Cox, AOL, Earthlink, Verizon, Facebook, Flikr sau Dropbox sunt servicii ale căror clienţi au căzut pradă hackerului. Multe dintre informaţiile furate de acesta au fost obţinute printr-o simplă studiere a paginilor Wikipedia sau a profilelor din cadrul reţelelor de socializare, ceea ce ne arată că nu doar cunoaşterea unor termeni tehnici, ci şi norocul sau ambiţia sunt factori care pot face mult mai uşoară activitatea de hacking.

De remarcat este faptul că Guccifer s-a prezentat că fiind un războinic al binelui, luptând împotriva acţiunilor conspiraţioniste întreprinse în special de Illuminati. „Răul conduce această lume!!! V[ spun că lumea de mâine fie va fi una liberă  fără Illuminati, fie nu va mai fi nimic” posta pe internet acesta în urmă cu un an. Tot atunci anticipa momentul arestării sale, lăsând de înţeles că lupta sa nu se va sfârşi în acel moment: „Viitorul meu este incert. În cazul în care voi dispărea sau voi fi prins, multe dintre informaţiile culese de mine vor fi publicate de către un reporter”.

În acest sens este de urmărit cazul lui Marcel Lazăr Lehel, fiind foarte probabil ca acesta să fie mult mai interesant decât pare la prima vedere, cu atât mai mult cu cât anul 2014 va fi unul electoral. Cu câteva zile în urmă s-a vorbit despre faptul că Lehl ar fi dorit să îl contacteze pe Dan Voiculescu. Rămâne însă de văzut câte  informaţii relevante a reuşit acesta să obţină.

Micul Guccifer va fi prins”, afirma George Maior după ce hackerul reuşise să spargă emailul folosit în scopuri academice. Era în realitate un mesaj ascuns, pe care presa l-a înţeles abia după reţinerea lui lui Lehel. Alipirea celor doi termeni demonstra că autorităţile ştiau deja că hackerul Guccifer este Micul Fum, ceea ce face posibil ca activitatea acestuia să fie supravegheată de mai mult timp.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite