Expert afgan, despre eşecul SUA în Afganistan: „Au negociat direct cu talibanii, subminând autoritatea guvernului” EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Sher Jan Ahmadzai, directorul Centrului pentru Studii asupra Afganistanului la Universitatea Nebraska FOTO: Arhiva personală
Profesorul Sher Jan Ahmadzai, directorul Centrului pentru Studii asupra Afganistanului la Universitatea Nebraska FOTO: Arhiva personală

Director al Centrului pentru Studii asupra Afganistanului din cadrul Universităţii Nebraska, profesorul Sher Jan Ahmadzai a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, în care a vorbit despre problemele legate de Afganistan şi de regimul taliban.

Expert în problemele geopolitice legate de Afganistan, Sher Jan Ahmadzai a fost, până în august 2007, director în cadrul Administraţiei Prezidenţiale din Afganistan. În toamna anului 2007, a decis să plece în America şi să urmeze cursurile Universităţii din Nebraska, luându-şi licenţa Summa Cum Laude în 2011 în specializarea Studii Internaţionale. În 2014, Sher Jan Ahmadzai şi-a luat masterul în Administraţie Publică la aceeaşi universitate. Iar din ianuarie 2016 este directorul Centrului pentru Studii asupra Afganistanului din cadrul Universităţii din Nebraska. Expert de talie internaţională în ceea ce priveşte Afganistanul, profesorul Sher Jan Ahmadzai este constant invitat la BBC, CNN şi Vocea Americii în calitate de comentator politic.

Unde a greşit Vestul, inclusiv Statele Unite, în abordarea privind problemele din Afganistan?

Au fost făcuţi mulţi paşi greşiţi de către Vest în Afganistan. Primul pas greşit în Afganistan a fost atunci când Statele Unite au spus: „Vom merge după terorişti, oriunde ar fi”. Numai că luptătorii Al Qaeda s-au dus în Pakistan, iar Statele Unite nu au mers în Pakistan după ei. O altă greşeală: Statele Unite nu au avut o strategie pe termen lung în Afganistan. La fiecare patru ani venea un nou lider şi avea noi planuri pentru Afganistan. Şi în fiecare an se anunţa că se vor retrage trupele din Afganistan. Au fost făcute multe greşeli de către Vest în ultimii 20 de ani. O greşeală majoră a Statelor Unite a fost faptul că au negociat direct cu talibanii. Iar această negociere a subminat autoritatea guvernului afgan, guvern susţinut de către Statele Unite în ultimele două decenii. Iar această negociere directă a dat legitimitate regimului taliban. 

Susţinerea Pakistanului, element-cheie în victoria talibanilor

Sunt specialişti care sunt de părere că unul dintre motivele principale pentru succesul talibanilor este reprezentat de strânsa lor legătura cu identitatea socială şi religioasă a Afganistanului. Le împărtăşiţi opinia?

Nu cred că acesta este motivul principal pentru succesul talibanilor. Şi guvernul afgan avea şi are strânse legături cu identitatea socială şi religioasă a ţării. Motivul pentru care talibanii au devenit atât de puternici şi au preluat controlul în Afganistan nu este legat de legăturile strânse pe parte de identitate socială şi religioasă. Sunt alte motive. Unul dintre aceste motive este reprezentat de susţinerea Pakistanului. Guvernul din Pakistan i-a susţinut constant pe talibani, i-a finanţat, le-a îngrijit răniţii şi le-a asigurat ascunzătzori şi locuri de întâlnire pentru liderii talibani. Pe de o parte, Pakistanul era aliatul S.U.A. în lupta împotriva Al Qaeda, însă pe de altă parte îi susţineau pe talibani. E un paradox. Sunt şi alte motive pentru care guvernul afgan a eşuat. Corupţia a fost unul dintre motive, a devenit cumva endemică la toate nivelurile guvernului.

Poate fi comparat războiul Statelor Unite din Afganistan cu experienţa americană din Vietnam?

Din punct de vedere al retragerii şi evacuării, răspunsul este afirmativ. Însă sunt şi destule diferenţe, inclusiv în modul în care au fost purtat cele două războaie. Spre comparaţie cu Vietnamul, America a negociat cu opoziţia în Afganistan, cu talibanii. E diferit faţă de ce s-a întâmplat cu nord-vietnamezii.

De ce în ultimele patru decenii atât sovieticii, cât şi americanii au pierdut războaiele din Afganistan?

Mi-aţi pus o întrebare foarte bună. Este o asemănare foarte mare. Sovieticii nu au trecut graniţa în Pakistan ca să meargă după mujahedini, care plecaseră acolo ca să se regrupeze. Nici americanii nu s-au dus în Pakistan după talibani. Iar acesta a fost motivul principal al eşecurilor sovieticilor şi americanilor în Afganistan.

„Sunt pesimist privind viitorul Afganistanului”

Se pot schimba talibanii în ceea ce priveşte mentalitatea?

Depinde dacă sunt dispuşi să accepte schimbările prin care a trecut poporul afgan în ultimele două decenii. Depinde şi dacă talibanii vor fi de acord cu dezvoltarea prin care a trecut ţara în ultimii ani. Până acum nu avem vreo dovadă că talibanii s-au schimbat ca mentalitate. Oamenii din Afganistan sunt îngrijoraţi în ultimele săptămâni că îşi vor pierde libertăţile. Ei îşi doresc să meargă la şcoală, să poată lucra peste hotare şi altele. Libertăţile câştigate în ultimii 20 de ani trebuie respectate. Este dificil de spus dacă talibanii vor reuşi să se schimbe. Ei spun că se vor schimba, însă în provinciile din Afganistan nu s-a schimbat nimic.

De ce s-a terminat războiul de 20 de ani al americanilor aşa cum a început, cu talibanii conducând Afganistanul?

Mi-aţi pus o altă întrebare foarte bună. De ce s-au mai luptat americanii în Afganistan, dacă tot talibanii au revenit la putere? Pentru că America a avut o abordare greşită a războiului din Afganistan. Iniţial, talibanii nu au fost incluşi în discuţiile purtate cu guvernul afgan, iar asta a fost o mare greşeală. Talibanii au revenit la putere pentru că au fost cea mai mare forţă de opoziţie din Afganistan. Forţele politice au avertizat că trupele americane nu trebuie retrase din Afganistan, pentru că va fi haos. Şi exact asta s-a întâmplat.

Cum vedeţi viitorul Afganistanului pe termen scurt şi mediu?

Din păcate, nu sunt prea optimist privind viitorul Afganistanului. Actualul guvern taliban se confruntă cu multe provocări şi nu are experienţă în guvernare. În acelaşi timp, experţii pleacă din Afganistan pentru că sunt speriaţi, nu cred în talibani şi în ceea ce spun ei. Aşa că sunt pesimist privind viitorul ţării.

Vă mai recomandăm şi:

Povestea unei americance care a fost lăsată în Kabul, deşi a lucrat 14 ani pentru armata SUA: „Simţim mirosul morţii” VIDEO

Dezvăluiri despre o campanie de culise de represalii ale talibanilor după preluarea puterii: „E un comportament de tipul poliţiei de stat, mesajul lor e foarte clar”


 


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite