Europa, salvată de la paralizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 27 de lideri europeni au căzut de acord asupra noului tratat al Uniunii Europene Liderii europeni au reuşit să ajungă, ieri, la un acord cu privire la proiectul de tratat care va

Cei 27 de lideri europeni au căzut de acord asupra noului tratat al Uniunii Europene

Liderii europeni au reuşit să ajungă, ieri, la un acord cu privire la proiectul de tratat care va înlocui Constituţia Europeană din 2004, la capătul a aproape 36 de ore de negocieri intense concentrate în jurul ameninţărilor poloneze de a împiedica găsirea unei soluţii care să permită reformarea modului de funcţionare a instituţiilor europene.

Cei 27 au convenit să convoace, înainte de jumătatea lunii iulie, o conferinţă interguvernamentală ce are ca sarcină să finalizeze redactarea noului text "cel mai târziu la sfârşitul anului 2007". Noul text va trebui apoi să fie ratificat de toate statele membre, Angela Merkel estimând că, de acum înainte, există mari şanse ca el să poată intra în vigoare în 2009.

România, mulţumită de rezultatele summitului

Preşedintele Traina Băsescu, prezent la summit, s-a declarat mulţumit de rezultatele reuniunii de la Bruxelles. El a susţinut că acordul la care s-a ajuns este în favoarea Europei şi a fiecărui stat în parte. Băsescu a mai precizat că schimbarea sistemului de vot, punctul fierbinte al negocierilor, nu va afecta România. La rândul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu a pus accent pe faptul că acordul transformă Uniunea Europeană într-o structură politică mai puternică.

Principalele puncte ale acordului

Instituţii - Liderii UE vor alege un preşedinte al reuniunilor Consiliului European, pentru un mandat de doi ani şi jumătate, care poate fi reînnoit, în schimbul actualei preşedinţii semestriale, exercitată prin rotaţie de ţările membre. Tratatul va înfiinţa puternica funcţie a noului şef al diplomaţiei europene, care să confere blocului comunitar o pondere mai mare pe scena internaţională. Acesta - care nu se va numi "ministru de externe al UE", în urma obiecţiilor Marii Britanii - va fi răspunzător în faţa guvernelor naţionale şi va gestiona uriaşul buget de ajutoare externe al Comisiei Europene. Statele membre vor beneficia de o clauză de apărare reciprocă, după modelul NATO, în cazul în care vreunul dintre ele este atacat.

Sistemul de vot - Va continua să se bazeze pe actualele proceduri stipulate în Tratatul de la Nisa, până în anul 2014. După această dată, votul se va baza pe sistemul "dublei majorităţi", care necesită acordul a 55 la sută din statele membre, reprezentând 65 la sută din populaţia UE, pentru adoptarea unei decizii. Cu toate acestea, între 2014 şi 2017, orice stat membru va putea cere de unul singur reaplicarea vechilor reguli din tratatul de la Nisa, pentru orice decizie supusă la vot în această perioadă. Marea Britanie a câştigat, la rândul ei, dreptul de a alege ce probleme din domeniul justiţiei şi afacerilor interne vor fi cedate pentru coordonarea lor de către UE.

Drepturile cetăţenilor - Acordul conferă caracter coercitiv actualei Carte a Drepturilor Fundamentale în toate statele membre cu excepţia Marii Britanii, care a cerut şi a obţinut o exceptare de la această regulă.

Parlamentele naţionale - Conform noilor prevederi solicitate de Olanda, parlamentele naţionale vor avea capacitatea de a respinge propunerile legislative ale Comisiei Europene care contravin competenţelor naţionale.

Puncte la care s-a renunţat - În comparaţie cu proiectul de tratat constituţional, noul tratat elimină referinţele la o Constituţie a UE şi simbolurile precum drapelul sau imnul european. Franţa a reuşit să obţină eliminarea unei referiri la concurenţă.

Repartiţia voturilor în Consiliu

Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie - 29
Spania, Polonia - 27
România - 14
Olanda - 13
Belgia, Cehia, Grecia, Ungaria, Portugalia - 12
Austria, Bulgaria, Suedia - 10
Danemarca, Irlanda, Lituania, Slovacia, Finlanda - 7
Cipru, Estonia, Letonia, Luxemburg, Slovenia - 4
Malta - 3

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite