Din culisele pregătirii următorului summit NATO: discursurile vor dura maxim patru minute, pentru a nu-l plictisi pe Trump

Din culisele pregătirii următorului summit NATO: discursurile vor dura maxim patru minute, pentru a nu-l plictisi pe Trump

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (stânga), primit de Donald Trump la Casa Albă FOTO voanews.com

NATO va impune o limită de două până la patru minute pentru discursurile de la summitul de săptămâna viitoare, de la Bruxelles, pentru a putea menţine atenţia preşedintelui american american Donald Trump, au declarat surse din blocul militar pentru Foreign Policy.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este destul de ridicol modul în care se pregătesc să se ocupe de Trump“, a spus o sursă. „Parcă se pregătesc să aibă de-a face cu un copil - cineva cu o atenţie limitată şi cu toane, care nu are nicio informaţie despre NATO, fără niciun interes privind chestiuni politice profunde, fără nimic. Sunt îngroziţi“, a adăugat oficialul.

Unii experţi sunt îngrijoraţi de modul în care Trump va reacţiona la reuniunile diplomatice „importante, dar dureros de plictisitoare“. „Chiar şi un summit NATO scurt este multe prea rigid, prea formal şi prea greu din punct de vedere politic pentru Trump. Lui Trump nu îi va plăcea acest lucru“, a spus Jorge Benitez, un expert pe probleme legate de NATO la centrul de reflecţie Atlantic Council.

„Oamenii se tem de impredictibilitatea sa, intimidaţi de cum ar putea reacţiona, ştiind cum preşedintele ar putea să spună ce gândeşte - sau să scrie pe Twitter ce gândeşte“, a spus un alt fost oficial.

Trump a criticat în mod repetat Alianţa în campania sa electorală, spunând că nu mai este utilă şi că este depăşită. Poziţia sa pare să se fi îmblânzit din ianuarie încoace.

Dar, deşi şi-a exprimat susţinerea pentru NATO, el a reiterat opinia că unii membri europeni nu depun suficiente eforturi în privinţa cheltuielilor pentru apărare şi le-a cerut să îşi respecte angajamentele asumate în 2014 de a aloca 2% din PIB, în decurs de un deceniu, acestui sector.

Numai Statele Unite şi câteva ţări - Marea Britanie, Polonia, Estonia şi Grecia - respectă în prezent acest obiectiv. 

citeste totul despre: