Decizie istorică în Israel. Bărbaţii şi femeile se vor putea ruga împreună la Zidul Plângerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zidul Plângerii
Zidul Plângerii

Guvernul israelian a luat duminică decizia istorică de a permite bărbaţilor şi femeilor să se roage împreună la Zidul Plângerii din Ierusalim, dând astfel curs unei solicitări susţinute timp de două decenii de mai multe grupări progresiste, informează agenţiile EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

Este vorba de „o soluţie de compromis pentru o problemă foarte delicată în legătură cu un loc menit să-i unească pe evrei“, a afirmat premierul Benjamin Netanyahu înaintea adoptării măsurii, în pofida criticilor venite din mediile ultraortodoxe.

Iniţiativa prevede amenajarea unei noi esplanade de rugăciune mixte, pentru bărbaţi şi femei, la Zidul de Vest, locul sfânt al evreilor, pe lângă cele două existente deja, care sunt separate pe sexe. Guvernul israelian a alocat zece milioane de dolari pentru proiectul de transformare în loc de rugăciune a unui actual sit arheologic de lângă Zidul de Vest. Realizarea construcţiei ar urma să dureze un an.

Un alt aspect de maximă importanţă al deciziei luate duminică de Cabinetul Netanyahu constă în aceea că, spre deosebire de cele două locuri de rugăciune existente, cel de-al treilea nu va mai avea un rabin angajat al statului, ci va fi administrat de o comisie mixtă. Aceasta va fi compusă din reprezentanţi ai curentului conservator, precum şi ai celui progresist - susţinut puternic de evreii din exteriorul ţării, delegaţi ai guvernului, de la organizaţia „Femeile Zidului Plângerii“ şi de la Agenţia Evreiască.

Ziarul cu cel mai mare tiraj din Israel, „Yediot Aharonot“, a salutat o hotărâre „istorică“.

„Până în prezent, Zidul se afla sub controlul unei componente a extremei de dreapta cu mentalitate îngustă şi a unor ultraortodocşi idolatri care au o viziune limitată asupra lui Dumnezeu şi a iudaismului“, a declarat pentru EFE Susan Silverman, membră a organizaţiei „Femeile Zidului Plângerii“. Acest grup de activiste reformatoare militează de multă vreme pentru libertatea de cult în zona Zidului Plângerii, notează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite