De ce a avut nevoie Statul Islamic de cantităţi enorme dintr-un îndulcitor produs în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şaptezeci şi opt de tone de sorbitol de producţie franceză au fost găsite în depozite din Irak folosite de Statul Islamic. Pornind de la această descoperire, Journal du Dimanche a făcut o investigaţie şi a aflat de ce au avut nevoie jihadiştii de acest îndulcitor.

Conform agenţiei britanice Conflict Armament Research (CAR), care urmăreşte traseele armelor, autorităţile irakiene au găsit 78 de tone de sorbitol în depozite folosite de Statul Islamic.

Sacii cu sorbitol erau inscripţionaţi cu logoul Tereos, al treilea grup mondial din industria zahărul şi numărul unu în Franţa.

Odată realizată această descoperire, mulţi s-au întrebat de ce au avut nevoie jihadiştii de atâta sorbitol şi cum a ajuns în posesia lor.

Extras din amidonul de grâu, sorbitolul este folosit pentru producerea pastei de dinţi şi a gumei de mestecat. Însă, în amestec cu nitratul de potasiu, cristalele sale se pot transforma într-un carburant util pentru diverse dispozitive explozive. De fapt, rachetele artizanale propulsate datorită sorbitolului sunt cunoscute drept „candy rockets“, scrie JDD.

„Sacii confiscaţi în Irak au fost produşi într-una dintre uzinele noastre“, a recunoscut Gérard Benedetti, directorul de comunicare al Tereos.

Potrivit lui, marfa a fost vândută unui client istoric din Turcia şi probabil de acolo a intrat pe mâna jihadiştilor.

„Nu ne-am imaginat că un produs atât de comun, folosit la producerea gumei de mestecat şi a pastei de dinţi, ar putea ajunge în acea regiune pentru a fi folosit de Statul Islamic“, a adăugat el.

Potrivit investigaţiei realizate de JDD, marfa a fost preluată din portul Anvers, Belgia, a ajuns în Turcia, iar de acolo la un comerciant din Al-Bab, în nordul Siriei, pe la postul de frontieră Oncupinar, fără a trezi suspiciuni. Acest îndulcitor nu figurează printre produsele aflate sub embargo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite