Cum se pregătesc israelienii de anunţul preşedintelui Trump privind Ierusalimul. Comunitatea internaţională, îngrijorată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de securitate israeliene se pregătesc de „confruntări“ cu palestinienii în Ierusalimul de Est şi Cisiordania înainte de anunţul preşedintelui american, Donald Trump, privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Un oficial militar a declarat pentru media locale că armata israeliană este „pregătită pentru o posibilă escaladare“, inclusiv proteste violente. 

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în oraşul Betleem au fost arse postere cu Trump în timpul unui miting care a început după ce un înalt oficial al Casei Albe a confirmat că preşedintele american va recunoaşte miercuri Ierusalimul drept capitala Israelului. Potrivit oficialului american, se aşteaptă de asemenea ca Trump să anunţe că Ambasada SUA de la Tel Aviv va fi mutată la Ierusalim, dar mutarea nu va avea loc imediat. 

Şeful diplomaţiei germane a emis un avertisment de călătorie în Israel şi teritoriile palestiniene, semnalând că „începând din 6 decembrie 2017, ar putea exista demonstraţii la Ierusalim, în Cisiordania şi în Fâşia Gaza. Ciocniri violente nu sunt excluse“. Diplomaţia de la Berlin le recomandă cetăţenilor germani care se deplasează la Ierusalim să monitorizeze cu atenţie situaţia şi să evite zonele riscante. Potrivit ministrului de externe german Sigmar Gabriel, „o soluţie la problema Ierusalimului poate fi găsită doar prin negocieri directe între cele două părţi“.

Şi Ministerul de Externe francez a avertizat pe site-ul său că sunt aşteptate demonstraţii şi a cerut cetăţenilor francezi să evite zonele aglomerate din Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Gaza.

Comunitatea internaţională continuă să-şi exprime miercuri îngrijorarea faţă de intenţia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului.

 Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului este o decizie naţională, şi nu una adoptată de NATO.

 „Statele sunt cele care iau decizii asupra unor astfel de chestiuni. Iar asta este o decizie a SUA", a spus Stoltenberg.

"NATO nu este parte a procesului de pace din Orientul Mijlociu, însă aliaţii din cadrul NATO sprijină ferm toate eforturile pentru găsirea unei soluţii negociate paşnic la conflictul din Orientul Mijlociu", a adăugat el. 

 Într-o conferinţă de presă la Ierusalim, emisarul special al ONU în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a declarat că statutul viitor al Ierusalimului trebuie să facă obiectul negocierilor. ''Viitorul Ierusalimului este ceva ce trebuie negociat cu Israel şi cu palestinienii aşezaţi la aceeaşi masă în negocieri directe'', a subliniat emisarul special. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ''s-a exprimat în numeroase rânduri, inclusiv pe acest subiect, şi a spus că trebuie să ne arătăm toţi foarte prudenţi în ceea ce facem'', a menţionat Mladenov.

Vorbind înaintea anunţului aşteptat al preşedintelui american, papa Francisc a declarat că ''recunoaşterea drepturilor tuturor popoarelor'' în Ţara Sfântă este o condiţie esenţială pentru dialog. Afirmaţia Suveranului Pontif, care a discutat marţi despre această criză cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, a fost făcută în faţa unui grup de palestinieni implicaţi într-un dialog interreligios cu Vaticanul.

Aflat la Bruxelles, ministrul de externe britanic Boris Johnson s-a declarat îngrijorat în legătură cu informaţiile potrivit cărora Donald Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. „Să aşteptăm şi să vedem ce va spune preşedintele cu exactitate. Dar privim cu îngrijorare relatările pe care le-am auzit, deoarece considerăm că Ierusalimul ar trebui să fie, evident, parte a acordului final dintre israelieni şi palestinieni“, a afirmat şeful diplomaţiei britanice.

Kremlinul şi-a exprimat miercuri îngrijorarea potrivit căreia o decizie a lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului ar putea adânci conflictul dintre statul israelian şi autoritatea palestiniană. „Cu toate acestea, nu vom discuta o decizie care nu a fost luată încă“, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat intenţia SUA de a-şi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim drept un semn de „incompetenţă şi eşec“. „Faptul că ei pretind că vor să anunţe Quds drept capitală a Palestinei ocupate este din cauza incompetenţei şi eşecului lor“, a declarat Khamenei, folosind numele arab al Ierusalimului.

Turcia a avertizat, la rândul său, că recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului riscă să precipite „un incendiu“ în regiune. Măsura este susceptibilă „să precipite în regiune şi în lume un incendiu despre care nimeni nu ştie când va lua sfârşit“, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, pe Twitter.

„Ar fi o greşeală uriaşă. Va aduce haos în regiune, în loc de stabilitate şi pace. Nu doar lumea musulmană, ci întreaga lume este împotrivă“, a declarat de la Bruxelles şi şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu.

Şi China şi-a declarat miercuri „îngrijorarea faţă de o posibilă escaladare a tensiunilor“, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing cerând „tuturor părţile implicate (...) să fie prudente în acţiunile şi declaraţiile lor, să evite să submineze bazele unei rezoluţii în problema palestiniană şi să se abţină de la declanşarea unei noi confruntări în regiune“. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite