Costuri-record pentru războiul din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nota de plată servită americanilor e ameţitoare: 1.000 miliarde de dolari Pe fondul dezbaterilor în privinţa retragerii trupelor din Irak, americanii şi britanicii scot din ce în ce mai

Nota de plată servită americanilor e ameţitoare: 1.000 miliarde de dolari

Pe fondul dezbaterilor în privinţa retragerii trupelor din Irak, americanii şi britanicii scot din ce în ce mai mulţi bani din buzunare pentru susţinerea războiului. Nota de plată încărcată se adaugă pierderilor de vieţi omeneşti înregistrate atât în rândul militarilor, cât şi al civililor din Irak.


Conflictul din Irak îi costă pe contribuabilii din Statele Unite şi Marea Britanie nu mai puţin de 4.000 de dolari pe secundă, depăşind cu mult sumele vehiculate anterior de experţii din cele două ţări.

Un raport al biroului pentru buget din cadrul Congresului arată că cel mai mult vor avea de suferit cetăţenii americani, care vor simţi costurile financiare ale războiului chiar şi după retragerea trupelor din Irak. De altfel, autorităţile americane au alocat deja peste 500 miliarde de dolari pentru operaţiunile de luptă şi eforturile de reconstrucţie din Irak. Previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru bugetul Washingtonului în ceea ce priveşte nota de plată finală a războiului, care ar putea sări lejer de 1.000 miliarde de dolari.

Estimările instituţiei americane includ cheltuielile pentru menţinerea trupelor în Irak, ajutorul financiar şi medical acordat militarilor răniţi şi familiilor acestora şi instruirea forţelor de securitate irakiene. Costul financiar al conflictului irakian depăşeşte cu mult sumele pe care au mizat oficialii americani în 2003, când Congresul a acceptat invadarea Irakului. La vremea aceea, Casa Albă şi Pentagonul au prezis o victorie rapidă şi recuperarea banilor alocaţi pentru război din afacerile cu petrolul irakian.

ONU, chemată în ajutor

Pe de altă parte, Marea Britanie şi Statele Unite au propus extinderea rolului politic al Naţiunilor Unite în Irak, în speranţa că acest lucru va contribui la diminuarea violenţelor interconfesionale. Un proiect de rezoluţie înaintat de diplomaţii de la Consiliul de securitate prevede sporirea rolului Misiunii ONU pentru Asistenţă în Irak (UNAMI), inclusiv prelungirea cu un an a mandatului acesteia. De la înfiinţarea sa, în urmă cu patru ani, UNAMI s-a concentrat în primul rând pe organizarea alegerilor şi supravegherea respectării drepturilor omului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite