Coreea de Nord ameninţă că va anula summitul cu Trump şi întrerupe comunicarea cu Sudul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Phenianul a anulat miercuri discuţiile la nivel înalt cu Coreea de Sud din cauza exerciţiilor militare comune cu SUA şi ameninţă că anulează summitul istoric programat pe 12 iunie cu Donald Trump. Potrivit KCNA, agenţia de ştiri a Nordului, exerciţiile au fost o „provocare” şi reprezintă o pregătire pentru invazie.

Aproximativ 100 de avioane, printre care şi numeroase bombardiere de tip B-52 au participat în exerciţiile militare „Max Thunder” de vineri. SUA şi Coreea de Sud au insistat în repetate rânduri că astfel de exerciţii sunt doar în scopuri de apărare şi că au fost bazate pe un acord reciproc semnat în 1953.

„Statele Unite vor trebui să se gândească cu seriozitate la soarta întâlnirii planificate între Coreea de Nord şi SUA în contextul acestor tulburări militare provocatoare, desfăşurate alături de autorităţile sud-coreene”, a precizat KCNA.

În luna martie, Trump a atras atenţia după ce a acceptat invitaţia de a se întâlni cu Kim Jong-un. „Vom încerca amândoi să facem un moment foarte special pentru Pacea Mondială”, declara atunci liderul american.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat că se pregăteşte în continuare pentru summitul dintre Trump şi Kim din Singapore şi că nu este la curent cu vreo schimbare de atitudine a nord-coreenilor, potrivit BBC.

Următoarea serie de discuţii între Phenian şi Seul era planificată pentru miercuri, şi urma să aibă loc la Panmunjom, un complex militar aflat în zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două ţări. Printre subiectele de discuţie se aflau acordurile stabilite la summitul istoric de pe 27 aprilie, atunci când Kim Jong-un şi Moon Jae-in au convenit să lucreze împreună pentru a scăpa peninsula de armele nucleare.

Tot în cadrul întâlnirii de miercuri trebuia să se discute şi despre transformarea armistiţiului de la 1953 într-un tratat de pace. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite