Ciocniri grave între Israel şi regimul de la Damasc: armata lui Assad a răspuns cu atacuri cu rachete după surprinderea unor avioane israeliene în Siria

Ciocniri grave între Israel şi regimul de la Damasc: armata lui Assad a răspuns cu atacuri cu rachete după surprinderea unor avioane israeliene în Siria

Sistemul Arrow în acţiune FOTO timesofisrael.com

Armata israeliană şi cea a regimului de la Damasc au fost implicate în noaptea de joi spre vineri în cele mai grave ciocniri între ele din ultimii şase ani, manifestate prin raiduri în Siria, o ripostă antiaeriană şi interceptarea unei rachete care viza teritoriul israelian, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Regimul de la Damasc a anunţat vineri dimineaţă că a doborât un avion aparţinând armatei israeliene surprins în cursul nopţii de joi spre vineri pe teritoriul Siriei, dar Israelul a negat această informaţie.

„Antiaeriana noastră a doborât un avion, a atins un altul şi le-a forţat pe celelalte să se retragă“ în Israel, se arată într-un comunicat al armatei fidele liderului sirian Bashar al-Assad publicat de agenţia oficială Sana.

Potrivit acestui comunicat, forţele armate loiale lui Assad au intervenit în jurul orei locale 02.40 pentru a contracara patru avioane de vânătoare ale Israelului care vizau „o poziţie militară“ din apropierea oraşului Palmira, în centrul Siriei.

Fapt rar, armata israeliană a recunoscut că a trimis în cursul nopţii trecute avioane în Siria, dar a negat că vreunul dintre ele ar fi avut de suferit.

„În niciun moment nu a fost compromisă siguranţa civililor israelieni şi a avioanelor IAF (Forţele Aeriene Israeliene, n. red.)“, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Potrivit Tel Avivului, armata regimului de la Damasc a lansat mai multe rachete asupra Israelului, iar una dintre ele a fost interceptată de sistemul Arrow, desfăşurat pentru apărarea teritoriului israelian.

Presa din Israel scrie că sistemul Arrow, aflat la prima intervenţie într-o situaţie cu adevărat gravă, a interceptat o rachetă care ameninţa un avion în teritoriul israelian.

Sirenele de alertă au fost declanşate în mai multe localităţi din Valea Iordanului pentru a-i atenţiona pe civili în legătură cu iminenţa unui pericol. Locuitori din zonă spun că au auzit două explozii, fapt ce confirmă activarea sistemului antirachetă.

De fapt, resturi de rachetă au căzut la Irbid, în nord-vestul Iordaniei, potrivit unui anunţ făcut de armata acestei ţări.

Acest incident este cel mai grav survenit între Tel Aviv şi Damasc de la începutul Războiului civil din Siria, în martie 2011.

Israelul şi Siria se află oficial în stare de război. Siria contestă legitimitatea Israelului asupra unui teritoriu de 1.200 de kilometri pătraţi din Podişul Golan, ocupat de statul evreu după Războiul de Şase Zile din 1967 şi anexat în 1981. Acest act nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională, care consideră că tot Podişul Golan aparţine Siriei. În prezent, regimul de la Damasc mai administrează doar 510 kilometri pătraţi din această zonă disputată cu Israel.

Dincolo de problema Podişului Golan, Israelul urmăreşte cu mare atenţie evoluţia conflictului din Siria pentru a interveni în caz de consolidare în proximitatea sa a poziţiilor Iranului şi mişcării şiite libaneze Hezbollah, doi aliaţi ai regimului de la Damasc şi doi mari duşmani ai săi.

Astfel, armata israeliană a reacţionat în repetate rânduri la tiruri provenind din Siria şi asupra unor poziţii din această ţară vecină.

În aprilie anul trecut, premierul israelian Benjamnin Netanyahu a recunoscut că armata ţării sale a atacat în Siria zeci de convoaie cu arme destinate luptătorilor din Hezbollah.

citeste totul despre: