Cine vorbeşte Esperanto şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine vorbeşte Esperanto şi de ce
Cine vorbeşte Esperanto şi de ce

La celebrarea a 150 de ani de la  naşterea creatorului său, Ludwig Lazar Zamenhof, „limba speranţei”, menită să cultive armonia între popoare, este deja vorbită de un milion de oameni din întreaga lume.

Această limbă reprezintă o identitate iar vorbitorii de Esperanto au un simţ puternic de apartenenţă la o comunitate bazată pe toleranţă şi egalitate, constată BBC.

„Dacă n-aş fi fost un evreu din ghetou, ideea de a uni umanitatea fie nu mi-ar fi venit niciodată, sau nu m-ar fi preocupat aşa de mult de-a lungul vieţii mele”, scria Zamenhof în 1905.

Polonez de origine, el a fost atras mai întâi de zionism, mişcarea care susţinea formarea unui stat evreu pe teritoriul cunoscut atunci ca Palestina. Mai târziu el şi-a schimbat opinia pe motiv că „evreii ar trăi acolo ca pe un vulcan iar conflictele şi persecuţiile nu s-ar opri până ce ei ar mai fi odată îndepărtaţi de pe aceste teritorii”.

Limba tuturor

Zamenhof a creat Esperanto în ideea unei a doua limbi internaţionale, neutre, care să le permită evreilor şi altor grupuri minoritare să-şi păstreze propria identitate culturală şi lingvistică dar să poată comunica şi cu alţii într-o manieră tolerantă, care să evite persecuţiile şi asimilarea.

Cu o gramatică simplă şi un vocabular format din 900 de cuvinte derivate din limbi germanice şi slave, Esperanto se învaţă repede şi se răspândeşte din ce în ce mai mult. Deja nu mai este folosită doar de evrei sau de unele minorităţi. 

Chiar şi în familiile conservatoare musulmane din Iordania, tinerii învaţă în secret Esperanto pentru a comunica cu oameni din toată lumea. „În cultura noastră este greu să fii diferit. Câteodată simt că nu aparţin acestui spaţiu. Esperanto a devenit un fel de familie pentru mine, un fel de naţiune”, susţine Amina, o tânără din Amman care le scrie pe Internet prietenilor ei vorbitori de Esperanto.

În 1924 existau chiar şi cluburi ai vorbitorilor Esperanto la Tel-Aviv, care erau formate atât din membri arabi cât şi israelieni. Astăzi aşa ceva este mai greu de imaginat după atâţia ani de conflicte. Unii cercetători sunt însă convinşi că un curs mixt arabo-israelian de învăţare a „limbii speranţei” ar putea avea succes în oraşe ca Jaffa sau Haifa.

Pentru detalii şi subiecte adiacente, consultaţi şi:  

BBC: Why does anyone learn Esperanto
When it was created, Esperanto was intended to become everyone's second language, to bring equality to international communications. There are estimated to be more than 2,000 Esperanto speakers in the UK and anything between 500,000 and two million worldwide. But why learn it? „If you want to travel the world and speak to people on equal terms then learning Esperanto is the way to do it. You'll never achieve that through English", says David Kelso, 63, from Lanarkshire, who has been speaking it for more than 45 years.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite