Cine este noul şef al Interpol, după bătălia dintre Rusia şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong Yang, noul şef al Interpol
Kim Jong Yang, noul şef al Interpol

Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales în funcţia de preşedinte al Agenţiei Internaţionale de Poliţie, Interpol, deşi Rusia spera ca generalul Aleksander Prokopciuk să fie cel care va conduce agenţia. Mandatul lui Kim Jong Yang în fruntea Interpol este de doi ani.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat marţi că Statele Unite îl susţin pe sud-coreeanul Kim Jong Yang la alegerile pentru preşedinţia Interpol.

Kim a fost numit preşedinte interimar al Interpol în luna octombrie, după ce Meng Hongwei, preşedintele anterior a organizaţiei, a dispărut în cursul unei vizite în ţara sa natală, China. Beijingul a comunicat ulterior că Meng Hongwei a fost arestat şi este anchetat pentru fapte de corupţie şi alte infracţiuni.

Marţi, 20 noiembrie, un grup de senatori din SUA au cerut ca reprezentantul Rusiei să nu fie susţinut la conducerea Interpol de frica ca Moscova să nu abuzeze de această instituţie în reglarea de conturi cu oponenţii politici.

Ucraina şi Lituania ameninţaseră că se vor retrage din Interpol dacă reprezentantul Rusiei, generalul Prokopciuk, va fi ales preşedinte al organizaţiei. Parlamentul lituanian votase chiar o rezoluţie în acest sens. 

„Dacă Aleksander Prokopciuk este ales şef al Interpolului, atunci Lituania, împreună cu alte ţări democratice, va trebui să ia imediat în considerare posibilitatea de a părăsi organizaţia”, se spune în rezoluţie.

88 de deputaţi au votat ”pentru” această rezoluţie, niciun vot ”împotriva”  şi doar şapte abţineri.

„Dacă Aleksander Prokopciuk va fi ales şef al Interpolului, adică candidatul unui stat membru care abuzează în mod constant de sistemul Interpol şi îl foloseşte ca instrument de presiune şi persecuţie politică, şi nu ca un instrument juridic, şi care propune un funcţionar care a contribuit la manipularea sistemului, atunci va exista o lovitură imensă asupra reputaţiei şi neutralitatii juridice a acestei organizaţii, care va fi greu apoi de recuperat”, se spune în rezoluţia Seimului.

Kremlinul a declarat miercuri că o presiune externă clară a fost exercitată la votul pentru alegerea noului şef al Interpol, dar că nu a identificat niciun factor care ar face aceste alegeri ilegale, informează agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Kremlinul regretă că reprezentantul Rusiei nu a câştigat, a admis purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Deşi funcţia de preşedinte este mai mult onorifică decât operaţională, candidatura generalului rus de 56 de ani a fost criticată de reprezentanţi ai mai multor ţări membre Interpol, care se temeau că organizaţia internaţională ar putea să devină un instrument în serviciul Kremlinului.

„Ne pare rău, desigur, că al nostru candidat nu a câştigat. Dar, pe de altă parte, dacă privim imparţial declaraţiile unei serii de ţări cu o zi înainte de vot, este evident că a existat o presiune fără precedent“, a declarat Dmitri Peskov. „Alegerile sunt alegeri. În acest caz, candidatul Coreei de Sud a câştigat. Noi regretăm că acesta nu a fost candidatul nostru, dar nu există niciun motiv să nu fim de acord cu rezultatul votului'“, a adăugat Peskov.

 După victoria sud-coreeanului, Marea Britanie a salutat ''o veste excelentă pentru statul de drept'' pe plan internaţional, conform declaraţiei făcute de şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt.

Noul preşedinte sud-coreean al Interpol - care a asigurat până acum interimatul după „demisia“ subită a fostului său şef, Meng Hongwei, acuzat de corupţie în China - a declarat după alegerea sa că „lumea se confruntă astăzi cu schimbări fără precedent, care reprezintă provocări uriaşe pentru securitatea şi siguranţa publice“. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite