China şi SUA contrazic raportul ONU despre schimbările climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările acuzate ca mari poluatoare aduc argumente împotriva teoriilor despre pericolele încălzirii globale La Bangkok este în plină desfăşurare a noua reuniune a GIEC - grup

Ţările acuzate ca mari poluatoare aduc argumente împotriva teoriilor despre pericolele încălzirii globale

La Bangkok este în plină desfăşurare a noua reuniune a GIEC - grup interguvernamental pe probleme de încălzire globală şi schimbări ale climei, ce colaborează cu Departamentul ONU pentru Programul Mediului înconjurător. La sfârşitul acestei săptămâni, va fi redactată forma finală a raportului ce va conţine măsurile concrete pentru contracararea schimbărilor climatice, provocate de efectul de seră. China şi SUA au exprimat, însă, alte puncte de vedere.

Polemicile nu au întârziat să apară, în primul rând, pe timpul dezbaterilor referitoare la energiile alternative, inclusiv cea nucleară, a cărei folosire pe scară largă ar aduce unele probleme dificil de rezolvat, ca stocarea subterană a dioxidului de carbon.

Un dialog în contradictoriu au avut şi specialiştii Uniunii Europene cu cei ai Chinei, acest stat fiind acuzat, alături de SUA, că este responsabil, la nivel global, de cea mai mare poluare din cauza consumului major de cărbune. În acest context, Uniunea Europeană şi-a reafirmat intenţia de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 20% până cel mai târziu în 2020, prin limitarea poluării coloşilor industriali.

Întrebări şi contraargumente

Specialiştii chinezi şi cei americani (cărora li s-au adăugat şi unii experţi din India) au criticat schiţa raportului a cărui formă finală va fi redactată la sfârşitul summitului. Principala obiecţie adusă de constestatari a fost că obiectivul reducerii emisiilor de gaz ce provoacă efectul de seră este, în realitate, mult mai costisitor şi cere mult mai mult timp decât susţin oamenii de ştiinţă. În plus, China şi-a exprimat nedumerirea faţă de faptul că unii politicieni din ţările dezvoltate îşi dau acordul necondiţionat pentru planurile propuse la nivel global, fără să studieze implicaţiile şi costurile reale. Ca o măsură potrivită pentru actuala stare de lucruri, Beijingul şi Washingtonul propun o acţiune rapidă şi concertată împotriva emisiilor de gaz, care ar limita creşterea temperaturii cu 3,6 grade Fahrenheit (2 grade Celsius). Pentru a demonta aprecierile oficiale conform cărora China face parte, alături de India, din galeria marilor poluatori mondiali, experţi din aceste ţări au prezentat date şi statistici care relevă neconcordanţe.

Paradoxurile poluării

Astfel, cu toate că oraşele indiene sunt o principală sursă de poluare şi, per ansamblu, această ţară se bucură de o industrializare accelerată, emisiile sale de gaz sunt relativ scăzute, în comparaţie cu cele ale SUA sau ale unor ţări dezvoltate din Uniunea Europeană. Apoi, specialiştii chinezi au mai argumentat, cu cifre, un punct de vedere aflat în totală contradicţie cu variantele oficiale: dacă toate ţările din lume ar aplica măsurile stricte prevăzute până în anul 2100 de ultimele tratate şi protocoale referitoare la efectele încălzirii globale, acestea nu s-ar reduce semnificativ, iar costul tuturor operaţiunilor (circa 150 de miliarde de dolari anual) s-ar dovedi a fi mult prea ridicat.

O mie de amendamente

Sun Guoshun, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe din Beijing, şi-a exprimat speranţa ca reuniunea de la Bangkok şi, mai ales, raportul final, "să exprime poziţii şi puncte de vedere echilibrate". Potrivit înaltului funcţionar chinez, documentul, la care au fost deja adăugate peste o mie de amendamente, trebuie să conţină nu doar opiniile ţărilor dezvoltate, ci şi pe cele ale statelor în curs de dezvoltare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite