China ar putea trimite două unităţi de elită în Siria pentru a lupta alături de forţele preşedintelui Bashar al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile de presă din Orientul Mijlociu au anunţat în urmă cu două săptămâni posibilitatea ca Beijingul să trimită în Siria două unităţi de trupe speciale, iar zilele acestea presa apropiată de Teheran a confirmat sosirea în baza din Tartous a unităţii de elită „Tigrii Nopţii”.

Principalul motiv pentru această decizie l-ar constitui prezenţa în Siria a aproximativ 5,000 de etnici Uighur, din regiunea Xinjiang, ce luptă alături de diferită grupări militante împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, conform ambasadorului Siriei în China.

Mass media din China, controlată de guvernul de la Beijing, a dat vina pentru violenţele din regiunea Xinjiang pe extremiştii ce s-au antrenat în Siria.

Sute de oameni şi-au pierdut viaţa în această regiune din cauza violenţelor din ultimii ani, în conflictul etnic declanşat de minoritatea musulmană uighur, pe care autorităţile de la Beijing o acuză că doreşte formarea unui stat independent, Turkistanul de Est.

La rândul lor, membrii minorităţii uighur se plâng de discriminare şi afirmă că modul lor de viaţă tradiţional este erodat de politica Beijingului şi de influxul de „colonişti” chinezi.

Autorităţile de la Beijing au afirmat în trecut că „forţele teroriste din Turkistanul de Est” au ameninţat guvernul central. La sfârşitul lunii noiembrie, în cadrul unei întâlniri cu consilierul preşedintelui sirian, ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a lăudat eforturile regimului în lupta împotriva luptătorilor din mişcarea pentru independenţa Turkistanului de Est.

La rândul său, preşedintele Assad s-a arătat încântat de „cooperarea esenţială” dintre Siria şi China în lupta împotriva militanţilor uighur, afirmând că nivelul de cooperare cu Beijingul este în creştere.

Personalul militar chinez este prezent în Siria din anul 2016, în principal în misiuni de pregătire şi instruire a trupelor guvernamentale siriene.

China s-a alăturat Rusiei în blocarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU ce criticau regimul preşedintelui Bashar al-Assad pentru folosirea armelor chimice împotriva grupurilor de rebeli.

Un alt motiv pentru apropierea dintre Beijing şi Damasc îl constituie o serie de interese economice, consilierul preşedintelui Assad, Shaaban, şi-a exprimat susţinerea pentru iniţiativa economică a Beijingului - One Belt One Road, iar China a promis deja un rol central în eforturile de reconstruire ale Siriei.

Experţii militari susţin că există şi un alt motiv strategic pentru un rol militar mult mai activ al Beijingului. Aceştia au invocat argumentul oferit de liderul Rusiei: întrebat cu privire la costurile implicării Moscovei în Siria, Vladimir Putin a afirmat că acestea sunt neglijabile venind în principal din fondurile de antrenament. În acest sens, consideră analiştii militari, Beijingul probabil că a observat faptul că în acest moment Rusia a reuşit să-şi pregătească toţi piloţii de război - aceştia fiind deja veterani, şi în plus acest conflict le-a permis perfecţionarea şi eliminarea unor erori prezente în tehnica militară proprie, precum a fost cazul unor elicoptere de luptă.

Dacă va fi confirmată în mod oficial, această decizie ar veni în contextul accentuării tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia pentru controlul regiunilor bogate în resurse naturale din Siria, odată cu înfrângerea definitivă a grupării teroriste ISIS.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite