Cernobîlul atacă şi după 21 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele celui mai grav accident nuclear din istorie se simt şi în prezent Ucrainenii, ruşii şi belaruşii au comemorat, ieri, cel mai grav accident nuclear din istorie. Pe 26 aprilie

Efectele celui mai grav accident nuclear din istorie se simt şi în prezent

Ucrainenii, ruşii şi belaruşii au comemorat, ieri, cel mai grav accident nuclear din istorie. Pe 26 aprilie 1986, la ora locală 1.26, la Cernobîl s-a declanşat infernul.

Reactorul 4 al centralei nucleare a explodat. Timp de nouă zile, reactorul a continuat să emită în atmosferă radiaţii de 400 de ori mai intense decât bomba atomică lansată asupra Hiroshimei. Puţini au fost însă cei care au ştiut ce s-a întâmplat imediat după explozie. Informaţiile au fost ţinute secrete de responsabilii locali, chiar şi faţă de conducerea sovietică.

Emisiile radioactive au ajuns şi în România

Norul radioactiv s-a ridicat ca în cazul erupţiei unui vulcan, până la un kilometru în aer. Oraşul Pripiat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia pe 27 aprilie. Deşi responsabilii locali au încercat să ascundă amploarea dezastrului, sub presiunea autorităţilor occidentale, liderul sovietic de atunci, Mihail Gorbaciov, a ordonat guvernului să facă lumină în acest caz. Vestea unui accident nuclear a provocat o adevărată psihoză în Europa. Peste 3,2 milioane de ucraineni, inclusiv peste un milion de copii, au suferit de Efectul Cernobîl. Emisii radioactive au trecut şi peste România, Polonia, Iugoslavia şi au ajuns până în Statele Unite. Medicii români susţin că, în urma accidentului nuclear de la Cernobîl, a crescut numărul copiilor cu probleme grave de sănătate. În Belarus, catastrofa de la Cernobîl a distrus 485 de localităţi, dintre care 70 au fost făcute una cu pământul.

În prezent, unul din cinci belaruşi locuieşte pe teritoriul contaminat, adică 1,6 milioane de persoane, între care 420.000 de copii şi adolescenţi, conform unui comunicat al Ambasadei Republicii Belarus la Bucureşti.

Consecinţe şi peste trei secole

Ultimul reactor al centralei de la Cernobîl a fost închis în 2002. Cu toate acestea, ucrainenii trăiesc în continuare cu spaima că ar putea fi din nou contaminaţi. Efectele exploziei de la reactorul centralei nucleare Cernobîl vor fi resimţite în Ucraina încă cel puţin trei sute de ani, scrie "Ria Novosti".

În regiunea Cernobîlului, apa va fi infestată încă trei sute de ani, iar norii radioactivi vor mai ameninţa Ucraina încă 50 de ani. Fierul vechi din zonă, iradiat, este furat şi vândut pe piaţă.

Câţiva bătrâni s-au întors să moară acolo unde s-au născut

Cu toate acestea, sunt câteva persoane care locuiesc ilegal în Cernobîl. Câţiva bătrâni care au fost evacuaţi în urmă cu 20 de ani s-au întors să-şi trăiască ultimii ani din viaţă acolo unde s-au născut, iar autorităţile au închis ochii şi i-au lăsat. Pe locuinţele lor stă înscris "Aici mai locuieşte stăpânul casei". O bătrână a ales să se întoarcă în casa ei chiar dacă este singură în sat.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite