Cele mai importante organizaţii care terorizează Occidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai organizaţiei teroriste Al Shabab
Membri ai organizaţiei teroriste Al Shabab

A existat un singur nume sinonim cu teroarea, încă de la atacurile din 11 septembrie 2001, din SUA: Al Qaeda. Însă timpurile s-au schimbat şi la fel şi lumea organizaţiilor teroriste. Inamicul public numărul unu, Osama bin Laden, nu mai e. Grupul pe care îl conducea nu mai este cel dominant, iar alte grupări teroriste şi-au făcut loc în titlurile presei prin acţiuni înfiorătoare: atacuri sinucigaşe, decapitări sau copii luaţi ca sclavi.

Al Qaeda, organizaţia teroristă cea mai de temut imediat după atentatele din 11 septembrie 2001, din SUA, are foarte multă competiţie în zilele noastre, inclusiv din partea grupărilor pe care le-a inspirat, cu care a legat parteneriate sau care s-au desprins din ea, potrivit CNN.

Există 59 de grupări pe lista Departamentului de Stat american a „Organizaţiilor Străine Teroriste“. Unele dintre ele ies în evidenţă cu acţiunile lor, dar şi prin felul cum a reacţionat SUA şi aliaţii săi la activităţile lor. CNN realizează o listă cu cele mai de temut organizaţii teroriste care s-au dezvoltat în ultimii 13 ani, cât au trecut de la atentatele asupra Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie 2001.

ISIS sau Statul Islamic din Irak şi Siria 

Când a ajuns pe lista Departamentului de Stat american, în 2004, grupul condus de Abu Musab al-Zarqawi era cunoscut sub numele de Al Qaeda din Irak şi ataca forţele americane şi aliate, asasinând oficiali şi decapitând ostatici. Gruparea a suferit lovituri mari înainte de a renaşte sub numele de Statul Islamic din Irak şi, mai apoi, Statul Islamic din Irak şi Siria, nume care explicau noua sa misiune: să creeze un mare califat în zonă.

În 2006, Al-Zarqawi a fost ucis într-un raid american. Această schimbare a fost însoţită de o regândire a grupului care a început să se concentreze pe obţinerea de alimente, de servicii medicale sau alte necesităţi. Şi totuşi, tacticile grupării în relaţiile cu necredincioşii şi duşmanii săi nu s-au schimbat prea mult.  

ISIS a profitat de instabilitatea din Siria, unde a devenit cel mai de temut grup care încerca să-l dea jos pe Bashar al-Assad de la putere. În Irak şi-a făcut loc opunându-se guvernului şiit, începând să pună mâna pe bucăţi mari de teritoriu. Acest succes are legătură şi cu faptul că acţiunile lor erau pe placul musulmani sunniţi nemulţumiţi. În acelaşi timp, mare parte din succesul ISIS a rezultat din folosirea forţei brute. Aceasta este o organizaţie atât de brutală încât până şi nemiloasa Al Qaeda s-a dezis de ea.

Sălbăticia lor a fost expusă şi mai mult prin recentele decapitări ale prizonierilor americani James Foley şi Steven Sotloff.

În prima sa „viaţă“, grupul care a devenit ISIS a fost o ţintă primară pentru forţele americane din Irak. Însă, după ce SUA şi-a retras soldaţii, s-a deschis un vacuum în Siria, odată cu revolta împotriva regimului Al-Assad. Şi, atunci când armata irakiană a părut depăşită, grupul şi-a încordat iar muşchii.

În Irak, cel puţin, ISIS a fost împins înapoi. Forţele aeriene americane în combinaţie cu soldaţii irakieni au reuşit să îi dea un pas în spate. Însă doar în Irak. Preşedintele american Barack Obama este printre cei care recunoaşte că grupul încă are un „refugiu sigur“ în Siria.

Ce urmează?, se întreabă jurnaliştii CNN. Miercuri seară, Obama a promis o intensificare a campaniei militare americane pentru a înfrânge ISIS în Siria, dar şi în Irak, deschizându-se astfel o uşă pentru lovituri aeriene. „Obiectivul este clar: vom dezmembra şi într-un final vom distruge ISIS printr-o strategie de contraterorism cuprinzătoare şi susţinută. Nu mai există refugiu sigur pentru ISIS“, spunea Obama.

Al-Shabab – Tineretul

Al-Shabab, care se traduce din arabă prin „Tineretul“, a luat naştere în anii 2000 ca o facţiune o grupul finanţat de Bin Laden numit „Al-Ittihad al-Islami“, care încerca să creeze un emirat islamist în Somalia.

În 2006, acest nou grup şi aliatul său, Uniunea Curţilor Islamice (ICU), au preluat capitala somaleză Mogadishu şi au semănat frică în sânul ţărilor vecine. Această ameninţare a făcut Etiopia să pătrundă în Somalia, dând jos de la putere ICU. Au urmat şi alte trupe internaţionale, inclusiv din Kenya şi din Uniunea Africană.

Toate aceste acţiuni au dezmembrat puţin Al-Shabab, însă nu a fost distrus. De fapt, părea din ce în ce mai radicalizat şi avea aspiraţii internaţionale. Al-Shabab nu se mai concentra doar asupra Somaliei, ci mai degrabă s-a întins şi asupra altor guverne, dar şi asupra civililor din afara ţării patrie.

Sudul şi centrul Somaliei au fost refugiul celor de la Al-Shabab multă vreme, grupul exercitându-şi controlul acolo „prin recrutarea, uneori forţată, a clanurilor subregionale şi ale miliţiilor lor, folosind tehnici de gherilă şi tactici teroriste“, se arată în raportul Centrului Naţional de Contraterorism din SUA.

În 2012, liderul grupului de atunci, Ahmed Godane, a declarat credinţă Al-Qaedei şi şi-a anunţat adepţii că „va mărşălui cu Al Qaeda ca soldaţi fideli“. Până atunci, Al-Shabab deja omorâse peste 70 de persoane într-un atentat sinucigaş dublu în Kampala, Uganda, în timpul finalei Cupei Mondiale din 2010. După asta, Godane avertiza: „Ce s-a întâmplat în Kampala a fost doar începutul“.

Al-Shabaab şi-a ţinut promisiunea. Acest lucru a inclus uciderea activiştilor, lucrătorilor umanitari, jurnaliştilor şi atacarea locurilor frecventate de străini. Cel mai proeminent atac a avut loc toamna trecută, când militanţii au intrat în mallul Westgate din Nairobi, Kenya, trăgând în clienţi şi torturând unii ostatici înainte de a-i ucide. Asediul care a durat patru zile s-a încheiat cu 67 de morţi şi părţi din mall distruse.

SUA nu au atacat direct Al-Shabab, dar a făcut totuşi o prioritate din asta. În 2011, comandantul general responsabil cu regiunea Africii, Carter Ham, a declarat că „cel mai mare risc acum în Africa de Este este Al-Shabab şi extremiştii violenţi pe care îi reprezintă“.

Luna aceasta, dronele americane şi comandouri de rachete la sol au fost folosite pentru a-l ucide pe Godane, un bărbat care a preluat puterea după ce o lovitură aeriană a SUA din 2008 i-a ucis predecesorul. 

SUA nu sunt singure în lupta împotriva Al-Shabab. Aliaţii săi sunt guvernul somalez, dar şi cele din Etiopia  şi Kenya, inclusiv Uniunea Aficană.

Al Qaeda din Peninsula Arabică (AQAP)

Osama bin Laden a fost fiul unui yemenit şi a crescut în Arabia Saudită. Aşa că este demn de menţionat că organizaţia pe care a condus-o şi-a luat mare parte din putere şi a obţinut succese în Peninsula Arabică.

AQAP este destul de bine cunoscută fiind formată din extremişti sunniţi care vor să dea la o parte autorităţile locale şi care sunt dispuşi şi capabili să lovească Occidentul. Grupul a profitat de instabilitatea guvernului din Yemen pentru a câştiga teren şi o bază de unde să-şi plănuiască atacurile. Grupul s-a format în 2009 când extremiştii yemeniţi şi saudiţi s-au decis să-şi unească forţele sub conducerea emirului Nasir al-Wahishi.

Primul incident notabil care i-a adus în atenţie pe cei din AQAP a avut loc în noiembrie 2009. Maiorul din armata SUA, Nidal Hasan, care se conversa prin mesaje cu Anwar al-Awlaki, un membru cunoscut al AQAP poate şi pentru faptul că era american, a început să tragă cu arma în Fort Hood, Texas. Apoi, de Crăciun, Umar Farouk Abdul Mutallab, care mai târziu a recunoscut că a fost în Yemen şi s-a simţit inspirat de Anwar al-Awlaki „să răzbune uciderea musulmanilor nevinovaţi“, a încercat fără succes să detoneze explozibilele din chiloţi în cadrul unui zbor de la Amsterdam la Detroit.

În plus faţă de Afganistan şi Pakistan, dronele americane au zburat frecvent şi au lovit ţinte AQAP din Yemen, astfel în 2011 Al-Awlaki a fost ucis. Există o campanie militară intensă şi la sol. Trupe yemenite au luptat, asistate uneori de comandouri americane, deşi niciun american nu a luat parte efectiv la lupte.

Boko Haram – Educaţia occidentală este interzisă

Amprenta Boko Haram în Occident este la fel de clară ca numele său, care se traduce din dialectul hausa ca „educaţia occidentală este interzisă“. Însă, grupul nu este bazat pe reformă educaţională, ci are un istoric de ucideri, bombardament şi răpiri în masă.

În urmă cu 12 ani, un preot carismatic numit Mohammed Yusuf a format Boko Haram pentru a-şi impune un stat islamic pur în Nigeria. Poliţia l-a ucis în 2009, iar unii spun că asuprirea grupului de după n-a făcut decât să-i întărească membrii, nicidecum să-i slăbească.

În 2010, la scurtă vreme după ce puterea organizaţiei a fost preluată de Abubakar Shekau, grupul s-a alăturat Al Qaedei în ameninţarea Vestului. Boko Haram a ucis cel puţin 25 de oameni într-un atentat sinucigaş dintr-o clădire a ONU, dar a şi ucis şi răpit occidentali de pretutindeni.

Boko Haram însă a fost restricţionat în Nigeria. Membrii săi răpesc, ucid, dau foc şi, unde pot, guvernează sub stricta interpretare islamică Sharia.

Pe plan internaţional, organizaţia este binecunoscută pentru răpirea a peste 230 de eleve. 

Al Qaeda – Baza

Numele Al Qaeda se traduce din arabă ca „Baza“. Şi, de fapt, cam asta a reprezentat binecunoscuta organizaţie teroristă – o platformă din care s-au născut alte organizaţii teroriste, cu care s-au asociat alţii sau cu care au fost comparaţi cei care îşi impun extremismul sunnit.

Prima bază Al Qaeda a reprezentat-o Afganistanul, unde arabii s-au dus să lupte cu forţele sovietice şi cu guvernul local. Fondatorul ei, Osama bin Laden, era din Arabia Saudită. Şi totuşi, scopurile sale s-au întins nelimitate de un singur loc sau regiune.

În 1996, Bin Laden a declarat un război sfânt împotriva forţelor americane. Doi ani mai târziu, el şi adjunctul său Ayman al-Zawahiri au emis o lege sfântă potrivit căreia musulmanii trebuie să ucidă americanii, inclusiv civilii, oriunde în lume.

Atacurile de la 11 septembrie 2001 au fost un şoc, dar n-ar fi trebuit să fie vreo surpriză. Extremiştii islamişti au dat suficiente avertismente înainte, cum că vor să ucidă americanii în număr mare“, se arată în raportul Comisiei 9/11.

Atacul asupra World Trade Center din 1993, Pentagonul şi Turnurile Gemene din 2001, bombardamentul metroului londonez sunt doar câteva dintre acţiunile Al Qaeda împotriva occidentalilor.

Organizaţia nu s-a potolit nici după moartea lui Bin Laden din 2011. De exemplu, a înfiinţat o filială pentru India, sau a încheiat parteneriate cu alte grupuri, lansând şi atacuri pe cont propriu.

Însă, mereu şi mereu ni se aminteşte că nu mai este vorba doar de Al Qaeda. Şi alte grupări au ieşit la iveală şi i-au urmat exemplu. Toate ne reamintesc că ameninţarea terorii nu a dispărut, conchide CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite