Ce tipuri de arme sonice ar fi putut fi utilizate împotriva diplomaţilor americani şi canadieni din Cuba VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul „atacului sonic“ asupra diplomaţilor aflaţi la post în Cuba continuă. Guvernul Canadian a transmis, la o zi după dezvăluirea că un grup de oficiali americani a suferit tulburări de auz în ţara comunistă, că cel puţin un diplomat canadian delegat la Havana a fost tratat de asemenea pentru acelaşi diagnostic.

Brianne Maxwell, purtătorul de cuvânt al Canadei pentru Afaceri Globale, a afirmat că oficialii ”sunt conştienţi de simptome neobişnuite ce afectează personalul diplomatic canadian şi american şi familiile acestora din Havana”.

Guvernul canadian, inclusiv cel al SUA şi autorităţile cubaneze colaborează pentru a elucida această problemă.Maxwell a adăugat că oficialii nu au niciun motiv să creadă că turiştii canadieni şi alţi vizitatori ar putea fi afectaţi.

Canada a ajutat la intermedierea negocierilor dintre Cuba şi SUA, ce a dus la restaurarea relaţiilor diplomatice.

Departamentul american de Stat a expulzat doi diplomaţi ai Ambasadei cubaneze în Washington, în urma unor serii de incidente ”inexplicabile” ce au avut loc în Cuba şi au provocat unor oficiali americani ”tulburări fizice”, conform unor oficiali americani.

După luni de anchetă, autorităţile americane au tras concluzia că fuseseră expuşi unor dispozitive avansate care operează în afară gamei de sunete percepute de oameni şi care fuseseră plantate în casele lor sau în apropiere.

Nu este clar dacă dispozitivele au fost folosite intenţionat pentru a face rău diplomaţilor sau dacă aveau alt scop.

Surse apropiate anchetei spun că se analizează şi ipoteza că o a doua ţară, de pildă Rusia, să se afle în spatele “atacurilor acustice”.

Ce distrugeri pot provoca armele acustice

Daunele provocate de armele acustice pot varia, de la iritaţii minore până la moarte. Efectul poate depinde de tipul de armă şi de gama implicată. Cercetătorul Ryan Littlefield, care a publicat o lucrare pe această temă  cu Universitatea din Portsmouth, spune că eficacitatea unui astfel de dispozitiv nu este dovedită.

Poliţia a folosit infrasunete pentru controlul revoltelor în întreaga lume, folosind vertijul de declanşare, dezechilibrul şi alte perturbări medicale, potrivit lui Littlefield. În alte cazuri, s-a demonstrat că provoacă vărsături şi discomfort. 

De cât timp este folosit sunetul ca armă?

Sunetul este folosit drept armă de zeci de ani. Se spune că, spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial, arhitectul şef al lui Hitler, Albert Speer, lucra la un dispozitiv numit „tun acustic“. Arma a fost proiectată pentru a speria şi a ucide inamicii creând o serie de mai mult de 1.000 de explozii pe secundă.

Dispozitivul a fost proiectat să aprindă un amestec de metan şi oxigen într-o cameră rezonantă, care ar trimite un sunet asurzitor şi focalizat care ar putea ucide pe cineva într-o rază de peste 90 de metri, în aproximativ jumătate de minut. Arma nu a fost folosită niciodată, dar a pregătit calea pentru folosirea armelor sonice în război.

Diferite tipuri de război sonic au apărut în întreaga lume în cursul secolului trecut, de la campaniile de „audio-hărţuire“ desfăşurate de SUA în Vietnam în anii 1970, până la folosirea unui dispozitiv numit „The Scream“ de către armata israeliană în timpul unei demonstraţii din 2005. „Tunurile sonice“ sunt utilizate în prezent în peste 70 de ţări din întreaga lume, notează „Time“.

Ce este un tun sonic ?

Tunul sonic LRAD (Dispozitiv acustic cu rază lungă de acţiune) a fost dezvoltat de armata americană în colaborare cu corporaţia LRAD după bombardarea portavionului USS Cole. În timpul incidentului din octombrie 2000, o explozie provocat o gaură în corpul navei în timp ce se afla într-un port din Yemen, ucigând 17 marinari americani.

În urma atacului, compania LRAD a dezvoltat LRAD în speranţa de a ţine bărcile mici departe de navele de război. Dar dispozitivele sonice au, de asemenea, folosite în 2009 de poliţia Pittsburgh în timpul protestelor la adresa summit-ului G20 desfăşurate în această localitate. Potrivit The New York Times, tunul "emite bipuri stridente, demonstranţi fiind nevoiţi să-şi acopere urechile şi să părăsească locul“.

Cum funcţionează?

Dispozitivele LRAD produc un sunet asurzitor care poate fi auzit pe o distanţă de până la 14 kilometri. Potrivit site-ului Gizmodo, oricine se află  la 100 de metri de dispozitiv, va suferi o durere extremă, iar oricine se află în limita a 15 metri se poate alege cu pierderi permanente ale auzului. O versiune a dispozitivului poate provoca dureri de cap severe la oricine se găseşte într-un interval de 300 de metri.

Sistemele LRAD sunt utilizate acum în peste 70 de ţări din întreaga lume. Acestea au diverse utilizări, inclusiv securitatea maritimă, controlul şi conservarea vieţii sălbatice, precum şi securitatea la frontieră şi în porturi. Tunurile sonore LRAD sunt de asemenea instalate pe aeroporturi pentru a descuraja păsările să zboare în calea aeronavelor.

image

Corporaţia Americană de Tehnologie, cea care a dezvoltat dipozitivului acustic pentru distanţe mari (Long Range Acoustic Device), a dezvoltat un prototip al unui „tun acustic“, un dispozitiv portabil nonletal care emite o undă concentrată de ultrasunete. Conform  revistei americane „Semnalul“ acestă armă este descrisă ca fiind „ un dispozitiv crud“ de test ce constă în trei sau patru transductoare(aparate care transforma energia transmisă în energie emisă) unite pentru a forma o coloană sau tub care măsoară un metru lungime şi 10 centimetri diametru.

 Dispozitivul produce un şablon de sunete ce repetă anumite frecvenţe la care corpul uman răspunde într-un fel sau altul.  Provoacă un mare discomfort însoţit de stări de greaţă la o expunere de 10 până la 12 secunde.  Aceste arme sonice nonletale combinate cu tehnologia dezvoltată în vederea prin pereţi pot doborî o persoană aflată într-o încăpere cu un şoc sonic de unde. 

Această tehnolgie produce o imagine a persoanelor aflate în casă pe baza mai multor caracteristici cum ar fi temperatura corpului. Pentru a avea efect asupra individului, este necesar ca arma sonică să exercite o forţă concentrată de unde asupra pereţilor şi să ajungă la om fără ca infrastructura să fie afectată. Undele armei cu ultrasunete nu trece insa si prin corpul uman, datorita densitatii mari a oaselor corpului.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite