Ce spun reprezentaţii regimurilor care încalcă des drepturile omului despre revoltele din oraşul american Ferguson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord-coreean, Kim Jong-un. FOTO: Reuters
Liderul nord-coreean, Kim Jong-un. FOTO: Reuters

Cazul adolescentului de culoare ucis de poliţie în localitatea Ferguson din Statele Unite pare să reprezinte un motiv pentru un val de critici la adresa regimului politic american venite, surpriză, din partea unor state care încalcă des drepturile omului. Printre acestea sunt: Coreea de Nord, Rusia, Iran sau China.

Criticate des de democraţiile occidentale pentru felul cum se poartă cu proprii cetăţeni, o parte din regimurile care nu aleg să nu respecte de cele mai multe ori drepturile omului au identificat o temă de atac la adresa Statelor Unite, cazul uciderii tânărului de culoare din oraşul Ferguson. Michael Brown, un adolescent de afroamerican a fost împuşcat mortal la 9 august de către un poliţist, un act ce a generat revolte în Ferguson

Prin urmare, reprezentanţi ai unor regimuri care nu doresc să pună prea mult accent pentru regulile statului de drept au lansat acuze dure la adresa administraţiei americane şi stilului de viaţă de peste ocean.

1.Coreea de Nord

Într-o declaraţie publicată de agenţia de stat din acest stat asiatic, regimul de la Phenian consideră că împuşcarea lui Michael Brown este o dovadă a faptului că Statele Unite sunt „un cimitir al drepturilor omului”. Nord-coreeni adăugă că americanii „sunt supuşi acţiunilor de discriminare şi umilire din cauza rasei lor”, potrivit „Huffington Post”.

Paradoxal, regimul de la Phenian este condamnat la nivel de global de democraţiile consolidate pentru faptul că îi trimit pe cei care contestă puterea în lagărele de prizonieri.

2.Rusia

Reprezentantul delegat pentru drepturile omului din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Konstantin Dolgov, a susţinut, într-un comunicat al instituţiei  din care face parte că evenimentele din Ferguson arată „problemele profunde privind drepturile omului şi standardele democratice din Statele Unite”. De asemenea, a deplâns faptul că autorităţile de peste ocean au reacţii „dure” împotriva „adversarilor activi ai inegalităţii”.

Dolgov a oferit şi sfaturi celor de la Washington: să se concentreze asupra problemelor interne şi „să renunţe la politica depăşită a amestecului în treburile altor naţiuni” şi a „răsturnării regimurilor nedorite, sub pretextul protejării democraţiei şi a drepturilor omului”.

3.China

Agenţia publică de stat chineză Xinhua a criticat dur Statele Unite ale Americii, la rândul său, pentru că nu respecte drepturile fundamentale ale omului.

„Incidentul din Ferguson demonstrează încă o dată că o ţară care ani de zile a încercat să joace rolul unui judecător internaţional pentru drepturile omului şi apărător al acestora, mai are multe (n.r.- de făcut) pentru a îmbunătăţi (n.r. - situaţia) acasă”, a precizat Xinhua. Acesta e un răspuns la acuzele Washingtonului la adresa Beijingului pentru acţiuniel „represive şi de coerciţie”.

4.Iran

Iranul şi-a exprimat poziţia prin intermediul mai multor actori. Pe de o parte, televizunea de stat l-a acuzat pe Obama că „a aprobat acţiunea Gărzii Naţionale pentru a suprima protestele”.Pe de altă parte, liderul suprem, ayatollahul Khamanei a realizat numeroase critici pe Twitter, unde i-a acuzat pe americani de ipocrizie şi împiedicare a vocilor disidente.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite