Cazul asistentelor bulgare, pe cale de a fi rezolvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia condusă de Seif al-Islam, fiul liderului libian Muammar Kadhafi, a anunţat că există indicii potrivit cărora asistentele medicale bulgare condamnate la moarte ar putea fi achitate în

Fundaţia condusă de Seif al-Islam, fiul liderului libian Muammar Kadhafi, a anunţat că există indicii potrivit cărora asistentele medicale bulgare condamnate la moarte ar putea fi achitate în curând.

După negocierile de la Bruxelles, din 10 mai, dintre reprezentanţii familiilor copiilor libieni infectaţi cu virusul HIV şi Uniunea Europeană, au apărut "indicii ale unei reglementări". Surse libiene, citate de AFP, au afirmat recent că negocierile discrete, aflate în curs de desfăşurare între familiile copiilor şi UE, ar putea avea ca rezultat un acord care să permită anularea pedepsei cu moartea pronunţate în cazul asistentelor bulgare şi al medicului palestinian condamnat împreună cu ele. Aceştia aşteaptă un proces în apel, programat iniţial să înceapă în mai, dar pentru care nu a fost stabilit ulterior niciun termen. Deja, cele cinci asistente au fost achitate duminică într-un proces în care erau judecate pentru calomnierea poliţiştilor
libieni pe care i-au acuzat de tortură, relatează AFP.

În cursul unei audieri care a durat mai puţin de un minut, judecătorul le-a exonerat de orice vină în acest proces, acuzatele nefiind nici măcar prezente în sală. Condamnate la moarte prima dată în 2004, asistentele Kristiana Valceva, Nasia Nenova, Valia Cerveniaşka, Valentina Siroulo şi Snejana Dimitrova sunt acuzate, împreună cu medicul Ashraf Ahmad Jouma, că au inoculat deliberat virusul HIV/SIDA unui număr de 438 de copii, la spitalul din Benghazi.

Ulterior, 56 dintre copii au murit. Ministrul bulgar de externe, Ivailo Kalfin, a declarat, la sfârşitul săptămânii, că reprezentanţii Fondului internaţional creat în 2005 pentru sprijinirea victimelor discută în prezent cu familiile copiilor bolnavi. El a adăugat că UE a alocat până acum acestui fond între 2 şi 2,5 milioane de euro, "pentru facilitarea tratamentului copiilor şi pentru pregătirea medicilor libieni".

Oficialul bulgar a adăugat că banii nu servesc drept compensaţii, deoarece Bulgaria consideră că asistentele sunt nevinovate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite