Care este firma de la care au plecat documentele ce au stat la baza dezvăluirilor din ancheta „Paradise Papers“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputatul cabinet de avocatură britanic Appleby este sursa a aproape 7 milioane de documente din cele 13,4 milioane ce dezvăluie pe unde şi-au ascuns averile oameni de stat, regi, companii de top din întreaga lume.

Regina Elisabeta al II-lea, secretarul de stat pentru comerţ Wilbur Ross, ginerele lui Vladimir Putin ... Lista personalităţilor menţionate în "Documentele despre Paradisurile fiscale" nu mai contenesc. La mia bine de un an de la dezvăluirile „Panama Papers", această investigaţie jurnalistică internaţională dezvăluie secretele circuitelor de optimizare fiscală. 

Pentru a realiza această lucrare titanică, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), reunind 96 de instituţii media din 67 de ţări, s-a bazat pe scurgerea a 13,4 milioane de documente financiare, în special de la firma de avocatură Appleby.

Mai precis, 6,8 milioane de dosare provin din această firmă britanică de avocatură cu sediul în Bermuda. Fişierele rămase provin de la o altă firmă cu sediul în Singapore, AsiaCity Trust, şi din „registrele comerciale din nouăsprezece jurisdicţii off-shore“. Pe site-ul său, Appleby se prezintă drept „unul dintre cei mai mari furnizori de servicii legale offshore". Compania are birouri pe Insula Man, Mauritius şi Seychelles, printre altele.

Înfiinţată la sfârşitul secolului al XIX-lea, sub conducerea lui Reginald Woodfield Appleby - un avocat britanic - compania s-a dezvoltat în zece ţări de-a lungul veacurilor. "În 1979, firma şi-a început expansiunea pentru a deveni o instituţie globală, cu peste 700 de angajaţi", notează postul de televiziune australian ABC. Obiectivul declarat: beneficiaţi de o lege fiscală deosebit de avantajoasă în aceste teritorii. 

Un principiu care este încă relevant, deoarece, conform documentelor dezvăluite de ICIJ în 2013, Appleby studiase posibilitatea deschiderii de noi birouri în Insulele Cook şi Vanuatu. Ultimul birou al firmei a fost deschis în Shanghai în 2012, în conformitate cu cronologia disponibilă pe site.

Mulţi clienţi domiciliaţi în Statele Unite

"Fiecare birou are expertiza sa, în funcţie de avantajele fiscale ale fiecărui teritoriu: cel din  insula Man, îi consiliază pe proprietarii de avioane private, în timp ce cel din Jersey este un paradis pentru operatorii de jocuri de noroc online", notează franceinfo. Firma Appleby oferă o gamă largă de servicii atât pentru întreprinderi, cât şi pentru persoane fizice. 

Aici, din nou, lista este lungă: crearea de companii paravan pentru a evita plata TVA, constituirea "trusturilor de familie pentru a gestiona averea sau moşteniri", fără a plăti impozite etc. "Oamenii de la  Appleby au o reputaţie foarte bună, sunt profesionişti foarte buni", susţine un avocat din Geneva în ziarului elveţian Le Temps."Dar ei nu sunt doar administratori de companii offshore, sunt mai sofisticaţi.  Fac regulamente, instrumente derivate pentru fondurile de investiţii, servicii pentru companii, contracte de acţionari, holdinguri, fonduri irlandeze ... ".

De fapt, firma a fost împărţită în două sucursale începând din ianuarie 2016, inclusiv un mandatar - numit „Estera“ şi vândut asociaţilor  - care gestionează bunurile persoanelor bogate, notează Le Monde. Clienţii? Persoane expuse politic, în special, cum ar fi oameni politici, diplomaţi sau persoane din sistemul judiciar. Un total de 150 de politicieni şi lideri de afaceri sunt citaţi ca clienţi ai Appleby în ancheta „Paradise Papers“.

 Printre clienţi se numără băncile Credit Suisse, HSBC şi grupul Barclays, potrivit The Lawyer. De fapt, majoritatea clienţilor au domiciliul în Statele Unite (31.180 de adrese de clienţi, potrivit BBC). "Au fost 14.434 de adrese din Marea Britanie şi 12.017 din Bermuda", precizează BBC. Apoi urmează cei cu adrese în Insulele Cayman, Hong Kong, China, Canada, Insula Man, Elveţia şi Insulele Virgine".

Appleby a emis rapid o declaraţie săptămâna trecută, negând orice comportament ilegal. "Luăm în serios confidenţialitatea clienţilor noştri şi suntem dezamăgiţi de faptul că mass-media a ales să  folosească informaţii dintr-o sursă ilegală", a precizat compania. "Noi luăm foarte în serios orice afirmaţie de încălcare a legii, implicită sau altfel. (...) Appleby a efectuat o investigaţie aprofundată şi amănunţită a afirmaţiilor şi suntem convinşi de faptul că nu există nici o probă privind acte de  răzbunare din partea noastră sau din partea clienţilor noştri ".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite