Care sunt cei mai influenţi 50 de evrei din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Finanţe din Israel, Yair Lapid.  FOTO: Reuters
Ministrul de Finanţe din Israel, Yair Lapid.  FOTO: Reuters

O listă realizată de cotidianul „Jerusalem Post” numeşte cei mai influenţi 50 de evrei din întreaga lume, mulţi dintre ei trecând fulgerător de la anonimitate completă la culmile succesului. Comitetul de selecţie din cadrul „Jerusalem Post” a ales atât personalităţi controversate, cât şi modele de profesionalism, femei şi bărbaţi al căror cuvânt are o mare greutate sau cu o perspectivă de viitor importantă.

Editorii cotidianului israelian au decis că primul loc este atribuit fără îndoială lui Yair Lapid (49 de ani), actualul ministru de Finanţe din ţară, care a avut un parcurs profesional impresionant, iniţial fiind necunoscut în afara graniţelor Israelului. Astăzi însă, Lapid este salutat de mass-media internaţională şi este respectat drept cel mai influent evreu din lume.

Au existat multe suspiciuni potrivit cărora Yair Lapid, liderul şi fondatorul partidului Yesh Atid, l-a detronat pe Benjamin Netanyahu, însă acum un lucru este sigur: ascensiunea sa fulgerătoare a semnalat întregii lumi o schimbare importantă a priorităţilor naţionale. La orizont se ivea un nou model de conducere, mai moderat şi concentrat pe problemele interne. Lapid este o persoană care ar avea puterea de a modela viitorul Israelului.

Programul de conducere al ministrului Lapid, bazat în special pe reforme economice, egalizarea drepturilor şi responsabilităţilor în societate şi extinderea libertăţii religioase pentru toţi evreii, a stârnite reacţii puternice printre israelieni. Aceste schimbări ar putea fi primii paşi către realizarea unui stat israelian diferit faţă de modelul din ultimii trei ani al lui Netanyahu.

Pe cea de-a doua poziţie se află Jack Lew, secretarul trezorierie americane, care are puterea de a ajuta Statele Unite ale Americii să abordeze cu profesionalism problema apăsătoare a datoriilor. Provocările cărora trebuie să le facă faţă Lew, fostul şef al personalului preşedintelui Barack Obama, pot fi descurajatoare: reforma Fondului Monetar Internaţional, evoluţia slabă a monedei euro, redresarea anemică şi o criză fără precedent a bugetului, agravată de un congres necooperant.

În afară de Statele Unite, Lew îşi foloseşte influenţa pentru a pune presiune pe liderii europeni, astfel încât aceştia să relaxeze măsurile de austeritate. Vorbele şi acţiunile sale lasă în urmă un efect ce este resimţit la nivel global.

Pe locul trei se află premierul israelian Benjamin Netanyahu, în cârstă de 63 de ani. Acesta a cerut noi alegeri la începutul acestui an, aşteptându-se la recâştigarea puterii şi consolidarea influenţei sale. Rezultatele aveau să năruie aceste speranţe.

Deşi a obţinut cel de-al treilea mandat de premier, oamenii care l-au ales i-au transmis şi un mesaj foarte clar: vrem să ne conduci ţara în continuare, dar cerem o schimbare. Aceasta se referă la contractul social intern, care se vrea modificat radical.

Cu toate acestea, este un fapt recunoscut că Netanyahu a reuşit până în prezent să impună una dintre cele mai stabile perioade din istoria Israelului. Chiar dacă regiune în care se afla ţara era frământată de turbulenţe, Netanyahu a extins securitatea, dovadă statisiticile care au indicat o scădere a activităţii teroriste în perioada mandatului său.

Lista completă a celor 50 de evrei cei mai influenţi din lume:

1. Yair Lapid
2. Jack Lew
3. Binyamin Netanyahu
4. Shimon Peres
5. Anat Hoffman
6. Sergey Brin
7. Jon Stewart
8. Sheryl Sandberg
9. Moshe Ya’alon
10. Debbie Wasserman Schultz

11. Eric Cantor
12. Elena Kagan
13. Steven Spielberg
14. Jill Abramson
15. Naftali Bennett 
16. Mark Zuckerberg
17. Michael Bloomberg
18. Lena Dunham
19. Moshe Kantor
20. Ed Miliband

21. Sumner Redstone
22. Scooter Braun
23. Elie Wiesel
24. Howard Kohr
25. Natan Sharansky
26. David Saperstein
27. Aharon Lichtenstein
28. Ben Smith
29. Michael Chabon
30. Sara Netanyahu

31. Diane von Fürstenberg
32. Matthew Bronfman
33. Ester Levanon
34. Shari Arison
35. Rakefet Russak-Aminoach
36. David Grossman
37. Ronald S. Lauder
38. Bar Refaeli
39. Yityish Aynaw
40. Dror Moreh

41. Ruth Westheimer
42. Michael D. Siegal
43. Nir Barkat
44. Yosef Abramowitz
45. Yotam Ottolenghi
46. Eve Ensler
47. Idan Raichel
48. Ephrat Levy-Lahad
49. Efi Stenzler
50. Membrii of the NHL, NBA and MLB

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite