Bătaie la o reuniune a ONU. Un diplomat a fost dus la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scene halucinante au avut loc în timpul unei reuniuni desfăşurate sub egida ONU joi, în Sfânta Lucia. Doi diplomaţi - un algerian şi un marocan - s-au luat la bătaie, iar unul dintre ei a ajuns la spital.

O reuniune a Comitetului special al ONU pentru decolonizare a fost întreruptă după ce un director general din Ministerul de Externe al Algeriei şi un adjunct al ambasadorului Marocului în Sfânta Lucia au intrat într-o dispută verbală şi s-au luat apoi la bătaie.

Cei doi diplomaţi nu s-au putut înţelege asupra reprezentativităţii Saharei Occidentale, Marocul contestând prezenţa Frontului Polisario.

Diplomatul marocan a ieşit cel mai şifonat din altercaţie, el fiind transportat la spital pentru a primi îngijiri.

Scena a fost relatată de diplomaţia marocană, care a denunţat „agresarea fizică“ a unui diplomat de-al său.

„Este unic în analele diplomaţiei. Un astfel de act, comis de a treia persoană din MAE algerian, transgresează toate uzanţele şi cutumele diplomatice“, a declarat pentru AFP ministrul marocan de Externe, Nasser Bourita.

„Acest act arată nervozitatea extremă din cadrul diplomaţiei algeriene. Este surprinzător din partea unei ţări care se declară doar un simplu observator (al situaţiei din Sahara Occidentală, n. red.)“, a insistat ministrul marocan.

Sahara Occidentală a intrat în mare parte sub controlul Marocului după retragerea Spaniei, în 1975. Susţinut de Algeria, Frontul Polisario contestă prezenţa Marocului în această fostă colonie spaniolă şi cere independenţa ei.

Odată cu revenirea Marocului în cadrul Uniunii Africane la începutul lui 2017, rivalitatea dintre Rabat şi Alger în jurul acestei chestiuni a exacerbat şi a dat naştere unei lupte surde pentru influenţă în marja unor organizaţii şi reuniuni internaţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite