Noi tensiuni în Golf: Arabia Saudită susţine că a reţinut 3 membri ai Gărzii Revoluţionare iraniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paradă militară la Riyadh/ Foto: EPA
Paradă militară la Riyadh/ Foto: EPA

Oficialii saudiţi au declarat luni că au capturat trei membri ai Gărzii Revoluţionare iraniene aflaţi la bordul unei bărci încărcate cu explozibil ce se îndrepta spre o platformă petrolieră din Golf, într-un nou episod de escaladare a tensiunilor dintre cele două state, a anunţat AFP.

Iranul a declarat în schimb că cele trei persoane reţinute sunt pescari.

Anunţul făcut de Arabia Saudită vine la trei zile distanţă de momentul în care susţine că acest eveniment s-a petrecut

şi la două zile după ce oficialii iranieni au acuzat Arabia Saudită că ar fi împuşcat mortal un pescar în apele Golfului Piersic.

Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Iran sunt, istoric vorbind, tensionate, dar aceasta a escaladat exponenţial în urmă cu câteva zile după ce o coaliţie condusă de regatul saudit a tăiat relaţiile diplomatice cu Statul Qatar.

Aceste state au acuzat Qatar-ul că ar susţine grupările extremiste din Golf, inclusiv o serii de grupări susţinute şi de către Iran, „în scopul destabilizării întregii regiuni”.

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a propus crearea unui mecanism permanent în Golf prin care să fie rezolvate crizele diplomatice şi economice.

Cei trei cetăţeni reţinuţi „sunt în prezent interogaţi de către autorităţile saudite”, a anunţat într-o declaraţie ministrul informaţiei şi culturii saudit.

„Este clar că a existat intenţia de săvârşire a unui act terorist în apele teritoriale ale Arabiei Saudite”, a susţinut ministrul regatului saudit.

În Iran, Majid Aghababaie, şeful departamentului de control al frontierelor din cadrul ministerului de interne, a declarat că cei trei reţinuţi sunt trei pescari din localitatea Bushehr.

„Nu există nicio dovadă cum că cei trei fac parte din forţele militare”, a afirmat acesta, citat de agenţia de presă iraniană ILNA.

Conform declaraţiilor oficialilor saudiţi, forţele sale militare au capturat armament şi o barcă aflată în câmpul petrolier Marjan, vineri în jurul orei locale 20:30. Aceştia au afirmat că marina militară saudită a deschis focul asupra a trei bărci de dimensiuni reduse ce au intrat în apele sale teritoriale şi se îndreptau, în mare viteză, spre platformele petroliere. 

În declaraţia de presă nu se face nicio altă menţiune cu privire la explozibilul prezent în această barcă sau alte detalii cu privire la armamentul confiscat.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite