Americanii au făcut o descoperire uriaşă în Afganistan: minereuri în valoare de circa un trilion de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă mică formată din specialişti de la Pentagon şi geologi americani au descoperit în Afganistan depozite minerale în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Potrivit unor oficiali americani, citaţi de New York Times, noua descoperire va modifica fundamental economia Afganistanului şi mai mult ca sigur şi războiul.

Noile depozite, necunoscute anterior, care conţin filoane imense de fier, cupru, cobalt sau aur şi metale industriale critice, precum litiul, sunt atât de mari şi includ atât de multe minerale care sunt esenţiale pentru industria modernă, că Afganistanul ar putea fi transformat în cele din urmă într-unul dintre cele mai importante centre miniere din lume.

Potrivit unui memo intren al Pentagonului, Afganistanul ar putea deveni "Arabia Saudită a litiului", un material cheie în producerea bateriilor pentru laptopuri şi BlackBerry.

Guvernul afgan şi preşedintele Hamid Karzai au fost informaţi recent de noua descoperire, potrivit oficialilor americani, citaţi de New York Times.

Deşi ar putea dura mai mulţi ani pentru a dezvolta aici o industrie minieră, potenţialul este atât de mare încât funcţionarii şi directorii din industrie cred că ar putea atrage investiţii masive, chiar înainte ca minele să fie profitabile, oferind posibilitatea de a crea locuri de muncă, care ar putea distrage atenţia de la război.

"Există un potenţial uimitor aici", a afirmat generalul David H. Petraeus, şeful Comandamentului Central al Statelor Unite. "Există o mulţime de condiţii, desigur, dar cred că există un potenţial extrem de semnificativ" , a adăugat oficialul.

Valoarea depozitelor minerale nou descoperite micşorează dimensiunea economiei de război din Afganistan, bazată în special pe producţia de opiu şi traficul de droguri, precum şi pe ajutorul acordat de Statele Unite şi alte ţări industrializate. Produsul Intern Brut al Afganistanului este de numai 12 miliarde de dolari.

"Acest lucru va deveni coloana vertebrală a economiei afgane", a declarat Jalil Jumriany, un consilier al ministrului afgan al minelor.

Oficialii americani şi cei din Afganistan au convenit să discute despre aceste depozite extrem de valoroase într-un moment dificial al războiului. Ofensiva americană din Marja, în sudul Afganistanului, a adus doar mici câştiguri, în timp ce acuzaţiile de corupţie şi favoritism continua să afecteze guvernul Karzai, iar preşedintele pare din ce în ce mai înveninat împotriva Casei Albe.

Noile descoperiri vor crea probleme

Oficiali americani recunosc însă că descoperirile minerale vor avea, aproape sigur, un impact cu două tăişuri. În loc să aducă pacea, bogăţiile minerale îi pot determina pe talibani să îşi intesifice lupta pentru a recâştige controlul asupra ţării.

Totodată, corupţia, care este deja destul de mare în guvernul Karzai, ar putea fi amplificată de noua avere, în special dacă o mână de oligarhi care au legături personale cu preşedintele preiau controlul resurselor. Anul trecut, ministrul afganistan al Minelor a fost acuzat de către oficialii americani că ar fi acceptat 30 milioane de dolari mită pentru a atribui Chinei drepturile de dezvoltare a minelor de cupru. Ministrul a fost ulterior înlocuit.

Totodată, oficialii americani se tem că după ce a câştigat oferta pentru a dezvolta mina de cupru Aynak, China vrea să domine dezvoltarea bogăţiilor miniere din Afganistan.

O altă complicaţie apare ca urmare a faptului că Afganistanul nu a avut o industrie grea prea dezvoltată, iar protecţia mediului nu are niciun pic de istorie.  "Marea întrebare este: Poate acest lucru să fie dezvoltat într-un mod responsabil social şi ecologic?", a declarat Paul A. Brinkley, subsecretar adjunct al apărării pentru mediul de afaceri şi lider al echipei Pentagonului, care a descoperit depozitele. "Nimeni nu ştie cum va funcţiona aceasta", a mai spus el.

Pâna la exploatarea efectivă vor trece zeci de ani

Geologii sunt de părere că în lipsa "culturii sale miniere", va dura zeci de ani până când Afganistanul va reuşi să exploateze pe deplin minereurile.

"Ei au avut unele mici mine artizanale, dar acum ar putea exista unele foarte mari, care însă vor necesita mai mult decât o tigaie de aur" , a afirmat geologul american Jack Medlin.

Zăcămintele minerale sunt împrăştiate în toată ţara, inclusiv în regiunile de sud şi est, de-a lungul graniţei cu Pakistanul, unde s-au înregistrat cele mai intense lupte în războiul dus de americani contra insurgenţilor talibani.

SUA au oferit deja suport Afganistanului în vedrea exploatării

Pentagonul a început deja să îi ajute pe afgani să instituie un sistem care să se ocupe cu dezvoltarea minereurilor.

Firme internaţionale de contabilitate, care au expertiză în contractele de exploatare minieră, s-au angajat să se consulte cu ministerul afgan al minelor, iar date tehnice sunt pregătite pentru a fi predate companiilor miniere multinaţionale şi a altor potenţiali investitori străini. Pentagonul ajută oficialii afgani în demersurile pentru a căuta ofertele privind exploatarea minieră începând cu toamna viitoare, au declarat oficialii.

"Ministerul Minelor nu este pregătit să se ocupe de acest lucru", a declarat Brinkley. "Încercăm să îi ajutăm să le obţină de-a gata", a mai spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite