Ambasada Arabiei Saudite la Teheran, incendiată de protestatari în urma execuţiei şeicului al-Nimr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile cauzate de vestea că Arabia Saudită a executat, sâmbătă, 47 de persoane condamnate la moarte, printre care şi liderul şiit Nimr al-Nimr, au rezultat în distrugerea ambasadei saudite din capitala Iranului, care a fost incendiată de protestatari în cursul serii, relatează AFP, citând agenţia locală de presă ISNA.

Protestele spontane organizate la Teheran au luat o turnură violentă după ce protestatarii au început să arunce cu bombe cu petrol în ambasada Arabiei Saudite, iar la un moment dat au reuşit să şi pătrundă în incinta clădirii, înainte de a fi evacuaţi de forţele de ordine.

„Focul a distrus interiorul ambasadei. Poliţia este peste tot şi a reuşit să disperseze protestatarii, unii dintre ei fiind arestaţi” a declarat unul dintre martorii incidentului pentru AFP.

Presa iraniană relatează că incidente similare au avut loc în Mashhad, al doilea oraş ca mărime din Iran, acolo unde protestatarii au incendiat consulatul Arabiei Saudite. Deocamdată, nu există informaţii despre potenţiale victime sau despre soarta angajaţilor celor două instituţii. 

Demonstraţiile au avut loc după ce Arabia Saudită a anunţat, sâmbătă, că a executat 47 de persoane condamnate pentru infracţiuni legate de terorism. Printre persoanele executate s-a aflat şi şeicul Nimr al-Nimr, un influent lider al minorităţii şiite din Arabia Saudită. Şeicul al-Nimr a fost arestat în circumstanţe suspecte în 2012, autorităţile declarând că acesta a fost capturat de forţele de ordine în urma unui schimb de focuri. 

La vremea respectivă, al-Nimr căpătase notorietate ca o figură principală în protestele organizate de comunităţile shia în regatul saudit între 2011 şi 2012. El a fost condamnat oficial pentru posesie ilegală de arme de foc şi „lipsă de obedienţă la adresa conducerii statului”.

Oficialii iranieni au reacţionat vehement la adresa veştii, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran declarând că  „Arabia Saudită susţine mişcări teroriste şi extremiste, dar în acelaşi timp practică opresiunea pe plan intern” şi că regatul va „plăti un preţ scump pentru asemenea practici.”

 Conflictul dintre cele două puteri musulmane este unul mai vechi şi derivă în mare parte din alinierea la ramuri diferite ale Islamului. Iranul recunoaşte drept religie de stat ramura şiită, recunoscând oficial şi aderenţii Sunni, însă aceştia din urmă s-au plâns de multe de discriminare din partea autorităţilor. În schimb, Arabia Saudită a adoptat ca religie oficială Islamul sunnit, cu multe influenţe ale miscării Wahabbi – un curent de gândire tradiţionalist care exclude şiismul din Islam. Deşi practicarea şiismului în Arabia Saudită nu este ilegală, autorităţile saudite au persecutat de multe ori deschis aderenţii acestei ramuri, ignorând drepturile religioase ale acestora şi practicând arestarea şi execuţia fără proces just a şiiţilor consideraţi a reprezenta un pericol la adresa statului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite