VIDEO „Am făcut copii cu un singur motiv: să fie luptători pentru Allah“. Mărturiile unei foste mirese jihadiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fostă mireasă jihadistă de origine britanică a vorbit, într-un interviu pentru „The Atlantic“, despre radicalizarea ei, despre cum visa ca propriii copii să devină terorişti şi despre despărţirea de soţul jihadist.

În 2013, Tania Georgelas (33 de ani) a plecat în Siria, alături de soţul şi de copiii ei, pentru a se alătura Statului Islamic. 

„Visam să avem pământul nostru, să întemeiem o familie şi să ne creştem copiii să devină asasini şi să se alăture jihadului“, a povestit Tania despre ea şi soţul ei, John Georgelas, într-un interviu pentru The Atlantic

Copilăria şi radicalizarea

„Am crescut înconjurată de rasism. Am avut vecini răi, care ne spărgeau ferestrele. Simţeam că nu fac parte din această lume şi căutam o cale de răzbunare“, a povestit Tania despre copilăria ei din nord-vestul Londrei. 

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au fost un punct de cotitură în radicalizarea ei.

„Aveam 17 ani când am urmărit turnurile gemene prăbuşindu-se. A doua zi, la şcoală, i-am spus prietenei mele: «Nu e îngrozitor ce s-a întâmplat?» «Oare chiar e?», mi-a răspuns. Acela a fost momentul care m-a convins să devin jihadistă“, îşi aminteşte Tania. 

Câţiva ani mai târziu, la un protest faţă de războiul din Irak, a obţinut adresa unui site musulman de matrimoniale. Acolo şi-a întâlnit soţul. 

John, un texan care provenea dintr-o familie creştină bogată şi care începuse să consume droguri încă din adolescenţă, a abandonat şcoala şi s-a convertit la Islam la scurt timp după 11 septembrie 2001. 13 ani mai târziu, a devenit ofiţer de rang superior al Statului Islamic. Însă în drumul spre Siria a cunoscut-o în Londra, pe Tania, o musulmană cu ambiţii de a deveni atentator sinucigaş.

«Am făcut copii ca ei să-l slujească pe Allah ca mujahedini»

Cei doi s-au căsătorit şi în 2013 au plecat în Siria, cu gândul de a deveni o familie de războinici. 

„John voia să meargă în Siria şi i-am spus că nu sunt gata, nu cât sunt copiii mici“, îşi aminteşte ea. Dar au plecat, chiar dacă aveau deja 3 copii şi era gravidă cu al patrulea: „Am făcut copiii cu un singur motiv: ca ei să-l slujească pe Allah ca musulmani, ca mujahedini“.

image

John alături de doi dintre copiii lor 

Familia a călătorit cu autobuzul spre Siria şi s-a stabilit în vila abandonată a unui general sirian din oraşul A'zaz. Nu existau ferestre, nu curgea apă şi aveau o provizie limitată de alimente. În câteva zile, Tania şi copiii s-au îmbolnăvit, aşa că după câteva săptămâni şi-a părăsit soţul. Surprinzător, având în vedere ce se ştie despre modul în care îi tratează Statul Islamic pe cei care îi întorc spatele, John a fost de acord ca soţia lui să plece. 

Tania a ajuns întâi în Turcia, după ce s-a strecurat printr-un gard de sârmă ghimpată. De acolo, a fost salvată de socrii ei şi adusă în Texas, unde a obţinut divorţul şi s-a întors la viaţa întâlnirilor în mediul online: „Am scris că am 4 copiii, că soţul m-a părăsit pentru a devenit următorul Osama bin Laden şi am primit 1.300 de răspunsuri“. 

Aşa l-a întâlnit şi pe actualul iubit, Craig, un IT-ist. Tania spune că acum vrea să se alăture unui program de deradicalizare, prin care să-i ajute pe foştii terorişti. „Mulţi mă consideră ghinionistă, dar eu văd jumătatea plină a paharului. Sunt în viaţă, am scăpat din Siria, iar copiii mei sunt sănătoşi, fericiţi şi inteligenţi. Sunt mulţumită“. 

image

Tania şi actualul ei iubit 

Chiar a uitat Tania doctrina jihadistă?

Există încă întrebări despre cât de mult a rupt Tania legăturile cu soţul ei şi cu ideologia sa radicală. După ce a părăsit Siria, Tania a intrat pe un site pe care soţul ei îl folosea pentru a-şi posta ideile extremiste şi a apreciat un articol publicat de acesta, înainte ca site-ul să fie închis, potrivit Daily Mail. De altfel, într-o postare pe Facebook, Tania a scris că încă este îndrăgostită de John. „Însă m-am săturat să fiu împinsă peste limite şi să mi se spună că sunt puternică. Îmi vreau soţul înapoi, dar nu în condiţiile astea“. 

Jurnalistul The Atlantic Graeme Wood susţine că în timpul interviului Tania nu a susţinut niciodată violenţa şi nici nu a părut să regrete decizia de a-l lăsa pe John în Siria. „Totuşi, există semne - nu de violenţă, ci un efect permanent al spălării creierului ei jihadist“, a precizat jurnalistul, dând exemplu un comentariu al Taniei care a spus că „musulmanii şiiţi nu sunt musulmani cu adevărat“. „Nu a spus niciodată că vrea să se întoarcă în Siria, dar s-a lamentat că atât de mulţi adepţi ISIS sunt bombardaţi «doar pentru că vor să trăiască sub un califat», a scris Graeme Wood. 

Despre fostul ei soţ, care vrea să moară pentru viziunea sa asupra unui califat musulman, Tania spune că „el a crezut că ceea ce făcea era pentru binele suprem“.

„Nu pot decât să-l iubesc. Nu ştiu cum să inhib acest sentiment“, a spus ea.

Te-ar putea interesa şi:

Mireasa jihadistă, calul troian al ISIS

VIDEO Masacrul din biserica din Texas. Cum a fost oprit atacatorul INFOGRAFIE

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite