Alertă teroristă globală: semnal preventiv sau ameninţare reală?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada americană din Sanaa, capitala Yemenului, păzită de soldaţi, după emiterea alertei globale de ameninţare teroristă FOTO Reuters
Ambasada americană din Sanaa, capitala Yemenului, păzită de soldaţi, după emiterea alertei globale de ameninţare teroristă FOTO Reuters

Fără precedent ca amploare şi tonalitate este această alertă globala a cărei iminenţă o semnalăm în urmă cu câteva săptămâni. Vorbeam atunci despre tensiunile evidente ce reieşeau din analizele şi semnalele diferitelor agenţii de informaţii, concordând asupra unei urgenţe care nu părea să impresioneze foarte tare politicienii dornici de vacanţă.

De data aceasta intra in ecuatie un comunicat deosebit de dur si formulat in termeni foarte clari dat de INTERPOL, acesta emitand semnalul de „global security alert” si solicitand o vigilenta crescuta.

Comunicatul contine de la inceput o indicatie extrem de interesanta, anuntand ca alerta terorista globala a fost lansata ca urmare a unei serii masive de evadari din puscarii care au scos in libertate un numar foarte mare (se vorbeste de cateva mii) de persoane condamnate pentru activitati criminale, in special pentru acte de terorism. Reteaua Al-Qaeda este suspectata de a fi organizat evadarile, iar celor 190 de tari membre INTERPOL li se solicita sa sprijine ancheta care sa determine daca atacurile au fost sau nu coordonate si sa ofere orice tip de date care sa poata permite localizarea persoanelor respective.

Se mai arata si ca riscul este exponential crescut in aceata luna august cind se marcheaza aniversarea atentatelor din Mumbai (India), Gluboki (Federatia Rusa) ;i de la Jakarta (Indonezia). Si tot in aceasta luna august 2013 se implinesc 15 ani de la atentatele cu bombe de la Nairobi si Dar es Salaam...

Au reactionat imediat atat Departamentul de Stat cat si ministerele de externe al Marii Britanii care au anuntat inchiderea provizorie a mai multe ambasade si consulate in zona Orientului Mijlociu si Maghrebului, iar astazi, urmand aceeasi logica a cresterii tensiunilor, explodeaza o bomba in fata unui consulat indian...

Exista doua scenarii posibile si credibile.

Primul scenariu consta in acumularea unui set de informatii convergente la nivelul ultimelor luni care pun in legatura fluxul de cetateni europeni in special de provenienta maghrebiana sau paletiniana care au plecat spre fronturile de lupta din Siria (acum cu un antrenament de lupta in zona de razboi), cu evadarile in masa care au scos brusc pe scena luptatori cu experienta. Totul pregatind unul sau mai multe atcuri majore.

Al doilea scenariu ar fi ca evadarile constituie punctul de plecare al unei actiuni in care sa fie implicate celulele active ale branselor militare ale unor organizatii din Al-Quaeda, cu putine legaturi cu frontul din Siria. Un argument in plus pentru acest al doilea scenariu este ca, procedandu-se astfel, se lasa neatinsa sursa de presiune masiva pe care o constituie razboiul civil sirian, ridicand insa capacul, simultan, si pe alte situatii similare, asa explicandu-se inflamarea brusca a situatiei din Tunisia.

Teama cea mare, asa cum se vede si din comunicatul Departamentului de Stat al SUA, este ca atacurile ar urma sa vizeze obiective strategice din spatiul euro-atlantic, indeplinind astfel promisiunea repetata obsesiv in ultimele luni pe siturile fundamentaliste islamice: "suntm gata sa lovim si vom lovi fara mila in inima Occidentului, clipa aceasta va veni foarte curand, mai devreme decat va asteptati!"

Este posibil sa se intample asa sau alerta de acum trebuie tratata doar ca un semnal cu valoare disuasiva, cei interesati fiind avertizati ca toate institutiile responsabile au luat in serios situatia si au instituit protocoalele de rigoare?

De data aceasta, este extrem de posibil ca alerta sa semnaleze ceva real, profund si extins. Uitati-va doar la harta cu ambasadele si consulatele inchise in regim de urgenta si veti vedea ca locatiile acopera intreaga "zona a islamismului militant", semicercul care pleaca din Afganistan, Iran, Pakistan, ajunge la toate tarile din Golf, acopera Egiptul si mai apoi toate tarile din Maghreb. Zona este in efervescenta. Se radicalizeaza din ce in ce mai mult, pe masura ce revoltele civile din tarile regiunii sunt din ce in ce mai multe si fortele iesite pana acum castigatoare clameaza din ce in ce mai in forta obendienta fata de Sharia, legea islamica. Ingrijorarea serviciilor de informatii occidentale are de ce sa fie reala, mai ales ca, in cazul unei explozii de mari proportii, a unei actiuni de forta cu grad inalt simbolic, este aproape imposibil de prevazut care va fi reactia ulterioara din tarile arealului euro-atlantic.

Pe de o parte, sunt de prevazut miscari reactive la nivelul comunitatilor musulmane - unele de ordinul a milioane de persoane - deja stabilite de una sau doua generatii dar, din nefericire, niciodata asimilate pe deplin. De cealalta parte, este posibila o contra-reactie masiva, poate chiar mai ampla si mai dura decat cea provocata de atentatele teroriste de la 11 septembrie.

Suntem foarte aproape de un moment decisiv si toata lumea a ridicat barierele de protectie la nivel maxim. Sa speram ca va fi de ajuns. Daca nu, orice tip de conflict major poate sa devina previzibil, indiferent de costuri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite