Adevărul Live: va intra Vestul în războiul din Siria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul din Siria în imagini FOTO AFP
Conflictul din Siria în imagini FOTO AFP

Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

Războiul civil dintre forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad şi rebelii sirieni a ajuns în faza atacurilor chimice, susţin tot mai multe voci din Occident. De la începutul acestui an, SUA, sprijinite de Marea Britanie şi Franţa, au condus eforturile pentru convingerea comunităţii internaţionale să aprobe demararea unei intervenţii militare în Siria în baza suspiciunilor că armata lui Bashar al-Assad foloseşte arma chimică împotriva propriului popor. 

După insistenţe îndelungi, preşedintele sirian a permis luni unei echipe de experţi ONU să pătrundă în locul în care miercurea trecută ar fi avut loc un atac cu gaz sarin, un agent chimic letal, însă ancheta internaţională pare compromisă din start. 

În paralel, tot mai multe puteri vestice anunţă că sunt pregătite să lanseze o ofensivă în Siria indiferent de poziţia comună din Consiliul de Securitate al ONU. 

Jurnaliştii „Adevărul” Diana Rusu şi Elena Dumitru intră în dialog cu specialistul în geopolitică Marius Văcărelu şi jurnalistul Cristian Unteanu pentru a dezbate posibilitatea unei intervenţii militare occidentale în Siria. 

Nimeni nu poate spune însă, cel puţin în acest moment, dacă va exista o implicare reală a unor forţe miltare externe odată cu declanşarea operaţiunilor forţei internaţionale. Nimeni însă nu le exclude, fiind puse în alertă formaţiuni miltare masive care să poată răspunde unei eventuale (dar destul de puţin probabile) implicări directe a Rusiei dar şi unei reacţii iraniene. Cristian Unteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro  

Ne putem aştepta la rezultate confludente?

Potrivit jurnalistului Cristian foarte dificil de spus, dar cine a acuzat la scurt timp cu atac a anunţat un atac cu gaz sarin. Acesta nu poate fi probat direct pentru că se dizolvă în atmosferă în aprox. un minut. Cel mult, pot fi găsite anumite proiectile, „dacă nu cumva au fost deja curăţate”.

„Din partea marilor puteri occidentale nu mai există niciun dubiu că acest atac a avut loc. Înainte de orice dovezi, liderii lumii occidentale s-au antepronunţat. După discuţia Consiliului de Securitate, vom vedea dacă acest atac poate fi clasificat drept genocid. Ne aflăm dincolo de momentul de alertă, chiar înainte de deschiderea porţilor infernului”.

Se mai poate evita ofensiva armată?

Specialistul Marius Văcărelul a înaintat în primul rând poteza demisiei preşedintelui Bashar al-Assad.Însă „cred că totuşi toate puterile au ajuns pe muchie de cuţit şi s-ar putea să nu mai poată renunţa.  În Siria este un război de sute de ani, în realitate. Interesele în clipa de faţă a ţărilor din jur sunt atât de conectate în zona siriană, încât nimeni nu oferă garanţii”. Linia roşie a fost ultima etapă a crizei, fiind, poate, un pas necesar deoarece războiul civil nu poate fi tolerat la nesfârşit de puterile internaţionale.

Nimeni nu poate să spună ce se va întâmpla, dar cu siguranţă liniile ofensive siriene vor fi distruse. În acea lume a Orientului Apropiat, vizitată de mai multe ori de jurnalistul Cristian Unteanu, există o caracteristă deosebită. Acolo toţi aliaţii şi duşmanii au fost în alianţe de prietenie veşnică şi universală şi între ei, şi a doua zi în război veşnic şi universal, care dura de cele mai multe ori 24 de ore. Conflictele sunt alimentate de sectarianismul fanatic, subliniază Unteanu.

În acest an, „spaţiul islamic caută noi tipuri de lideri”, proces care se traduce printr-o situaţie „complicată”, spune Marius Văcărelu, cuantificată de numărul copleşitor de morţi, victime ale războiului civil prelungit.

image

Multe din vocile critice intervenţiei Vestului în Siria insistă că, în acest moment nu există o structură organizată în interiorul opoziţiei siriene gata să preia puterea şi să organizeze alegeri libere?

Domnul Unteanu a subliniat că haosul din Siria şi cel post-conflict este real şi va semăna cu cel din Irak. Există un Consiliu politic al opoziţiei siriene, cel cu care au negociat, recunoscut de UE şi SUA, din care fac parte şi membrii grupării al-Nusra. Consiliul a primit primit susţinere logistică şi armament. Astfel, există o forţă care se înţelege pe un singur principiu: este nevoie să-l dăm jos pe Bahar al-Assad.

De asemenea, Marius Văcărelu s-a alăturat discuţiei şi a comparat Irakul cu Siria. Operaţiunea din Irak a însemnat mobilizarea unei armate cu 150.000-200.000 de militari plus mercenari, dar în Siria este o situaţie diferită, cu o putere armată mult redusă. „Până la urmă nu este o armată organizată. Nu se bat concentrat împotriva unei singure forţe.”

„Trebuie să fim de acord cu teoria că nu toate statele au conştiinţa intrinsecă de a fi state în sine.” Au apărut diverse categorii de oameni, mulţi folosiţi doar pentru armată, iar ceilalţi ţărani, însă majoritatea fără impulsul de a evolua, a adăugat Marius Văcărelu.

În ce tip de argument îşi va ancora Vestul intervenţia? Umanitar sau securitate regională?

Umanitar, deoarece toată criza a început de la acea serie de filmuleţe şi imagini înfiorătoare cu victimele presupusului atac chimic. Dintotdeauna acesta a fost apanajul intervenţiilor militare.

Chiar dacă viaţa oamenilor este importantă, fiecare conducător politic vrea să-şi asigure intrarea în istorie, spune Marius Văcărelu. Şi dacă se implică, va atrage adversari. În acelaşi timp există nişte interese pe care statele străine nu le uită. De multe ori, pentru a avea mai multă linişte trebuie să plătit preţul unui conflict în forţă, a adăugat specialistul.

Jurnalistul Cristian Unteanu respinge teoriile conspiraţioanle, Cuma r fi implicarea CIA, spunând că acest conflict face parte într-o luptă mai largă de împărţire a sferelor de influenţă. O urmare a ceea ce se va întâmpla în Siria, dacă conflictul va fi declanşat de o forţă internaţioală colectivă, va duce la o schimbare geopolitică.m dar deocamdată toată lumea stă şi se uită. Cât timp, aceasta este marea întrebare. Nimeni nu va vrea să escaladeze până la un conflict mondial.

Administraţia Obama, Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa, Turcia s-au arătat dispuse să demareze o ofensivă militară în Siria. Ce se întâmplă cu aliaţii tradiţionali şi binecunoscuţi ai Siriei, cum ar fi Rusia, China, Coreea de Nord?

Nimeni nu vrea să atingă punctul de fără întoarcere, care ar fi Al Treilea Război Mondial, dincolo de care umanitatea nu şi-ar mai putea reveni. Un „clash global” este imposibil de dorit. Asta nu înseamnă că nu există o situaţie care să favorizeze al treilea conflict mondial, avertizează Cristian Unteanu.

„Întotdeauna aceste scenarii au existat şi pe timp de pace aparentă, cu atât mai mult într-o situaţie de război. Ei ştiu un singur lucru, îl vor îndepărtat pe Bashar al-Asad şi vor să dobândească o Sirie liberă. La fel a fost în cazul Irakului, oamenii spuneau că nu pot discuta despre un viitor până când nu este îndepărtat Hussein. 

Începe un nou război în Orient?

Un astfel de conflict poate fi dus trei luni şase luni, iar unele ţări pot spune că nu-şi mai permit să se implice – războiul este asemenea unei tranzacţii economice, care vine cu o factură. Mai costisitoare la început, şi cu înregistrarea unui eventual profit după ani buni. Câtă vreme nu există trupe din exterior trimise acolo, se vor bate oamenii din interiorul ţării, care există deja acolo.”

În momentul de faţă, există ţări în expectativă care aşteaptă verdictul Consiliului de Securitate, dar şi alte patru stat majore care vor să apeleze la precedentul Kosovo, a spus Marius Văcărelu.


CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria

Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite