Acvariul cu cel mai mare bazin din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mândria japonezilor din insula Okinawa: au în acvariu un rechin alb, cel mai mare peşte aflat în captivitate Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să crească peşti în

Mândria japonezilor din insula Okinawa: au în acvariu un rechin alb, cel mai mare peşte aflat în captivitate

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să crească peşti în captivitate şi să le observe comportamentul. Astăzi, încă mai sunt de dezlegat multe secrete din lumea lor tăcută.

Primii "acvarişti" au fost sumerienii, care ţineau peşti în iazuri artificiale în urmă cu 4500 de ani. Primii "acvarişti" marini au fost romanii. Ei creşteau peştii pentru hrană şi distracţii. Lumea a evoluat şi, mai nou, oamenii se întrec să construiască cele mai mari acvarii de pe glob.

Cel mai mare acvariu japonez, din insula Okinawa, se mândreşte că dispune de cel mai mai mare bazin din lume! Aici trăieşte cel mai mare peşte - un rechin alb - de pe planetă, aflat în captivitate. Dar nu este singur. În bazin se mai află două exemplare de rechin alb, care întregesc podiumul într-un clasament imaginar al celor mai lungi peşti aflaţi în acvarii.

Bazinul în care zburdă are următoarele dimensiuni: 33 metri lăţime, 27 metri lungime şi 10 metri adâncime. Chiar dacă nu este cel mai mare acvariu din lume, Okinawa Churaumi este o capodoperă inginerească, fiind considerat cel mai frumos acvariu din câte s-au construit până acum.

Cel mai mare acvariu de pe Terra se află în Atlanta, Georgia (SUA), care a fost descris de specialişti drept "o sinteză dintre Luvru şi Disney World". În "Nemoland" trăiesc peste 100.000 de peşti, crustacee şi mamifere, în apă dulce sau sărată.

Concurenţă acerbă pe tot globul

Vietăţile sunt plasate în mai multe bazine umplute cu 30 milioane de litri de apă. Acvariul american a găzduit singurii rechini-balenă care se aflau în asemenea condiţii în afara Asiei. Numiţi Ralph şi Norton, ei îşi duceau viaţa într-un bazin cu 23 milioane de litri de apă sărată. Din păcate, Ralph a murit în ianuarie, iar Norton a trebuit să fie eutanasiat, săptămâna trecută, de veterinari, fiindcă nu mai înota. Unii biologi au criticat Acvariul din Georgia, estimând că nu a întrunit condiţiile necesare pentru sănătatea rechinilor-balenă. La capitolul megaacvarii, nici Europa nu s-a lăsat mai prejos. La Alentajo, o regiune din sudul Portugaliei, a fost construit cel mai mare acvariu de apă dulce din Europa şi al treilea ca mărime din lume. Aici se găsesc 73 de specii de peşti din întreaga lume.

Planuri îndrăzneţe au cei din Dubai, care şi-au propus să doteze cu cel mai mare acvariu de pe glob cel mai mare mall din lume. Acvariul va avea o înălţime de trei etaje. Vizitatorii se vor plimba prin tuneluri de sticlă pentru a admira viaţa marină exotică!

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite