A mai cedat un dictator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ali Abdullah Saleh a semnat un acord  prin care renunţă la putere, în schimbul imunităţii sale, la 10 luni de la izbucnirea revoltelor. La presiunea monarhiilor arabe din Golf, preşedintele yemenit Ali Abdulla. 

Saleh a semnat, miercuri seară, la Ryad, un acord cu opoziţia în vederea transferării puterii, în schimbul imunităţii pentru el şi familia sa. Saleh, care conduce Yemenul de 33 de ani, a refuzat în repetate rânduri orice concesii, dar ţara este paralizată de circa zece luni de revolte care au slăbit statul şi au permis militanţilor fundamentalişti să preia controlul în sudul ţării. În aceste condiţii, dictatorul yemenit a cedat, mai ales în urma presiunilor venite din partea Arabiei Saudite, care s-a temut de o extindere a revoltelor pe propriul teritoriu, ca urmare a proximităţii geografice.

Conform acordului, Ali Abdullah Saleh predă puterea pentru o perioadă tranzitorie vice-preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, considerat un om al consensului, în schimbul imunităţii pentru el şi familia sa. Fiul cel mare al lui Saleh şi familia sa controlează principalele instituţii de securitate din Yemen.

Abd Rabbo Mansour Hadi va forma un guvern de uniune cu opoziţia, care va elabora o nouă Constituţie. Saleh va rămâne preşedinte de onoare pentru o perioadă de 90 de zile, dar nu va putea contesta deciziile succesorului său. După această perioadă, Abd Rabbo Mansour Hadi va fi numit preşedinte pentru o perioadă interimară de doi ani, după care vor fi organizate alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Ali Abdullah Saleh se va deplasa la New York pentru a se trata.

Tinerii nu vor imunitate pentru dictator

La apelul mişcării „Tinerii revoluţionari", mii de manifestanţi au protestat din nou în stradă, ieri, pentru a respinge acordul privind transferul puterii semnat la Ryad. Tinerii nu sunt de acord ca preşedintele Saleh şi familia sa să beneficieze de imunitate, ei vor ca aceştia să fie deferiţi justiţiei. Susţinători în civil ai preşedintelui au deschis focul, ieri, la Sanaa, împotriva protestatarilor, cinci dintre aceştia fiind ucişi şi alţi 34 răniţi.

Egiptul îşi caută un nou faraon

Egiptenii nu se lasă convinşi de autorităţile militare, chiar dacă acestea şi-au cerut scuze pentru morţii din ultimele zile de protest. În Egipt, mai mult ca în alte părţi, lipseşte o figură care să încarneze viitorul, scrie „Le Figaro". „Faraonul de altădată se numea Nasser, era un şef adulat. Acum, la acest rol visează Mohamed el-Baradei, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, dar şi Amr Moussa, fostul secretar general al Ligii Arabe. Dar, mai mult decât un om, Islamul, sau mai bine spus islamismul, poate încarna noul Egipt, notează publicaţia.

Franţa a cerut, miercuri, crearea unei „zone securizate pentru protejarea populaţiei civile" din Siria. Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a declarat că această zonă ar putea fi instituită fără acordul regimului sirian, dar cu mandat internaţional, fără a se lua în considerare o intervenţie armată. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite