Înfrângere usturătoare a coaliţiei la putere din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul dosarelor de pensie pierdute l-a costat pe premierul Shinzo Abe Coaliţia premierului conservator japonez Shinzo Abe a suferit o gravă înfrângere la alegerile parţiale de ieri

Scandalul dosarelor de pensie pierdute l-a costat pe premierul Shinzo Abe

Coaliţia premierului conservator japonez Shinzo Abe a suferit o gravă înfrângere la alegerile parţiale de ieri pentru Senat, pierzând majoritatea în Camera superioară a Legislativului, potrivit exitpoll-urilor. Analiştii pun eşecul pe seama scandalurilor de corupţie, în care au fost implicaţi mai mulţi miniştri, şi a modului dezastruos în care a fost gestionat sistemul de pensii.

Un sondaj al postului public de televiziune NHK indica faptul că Partidul Liberal-Democrat (PLD) al lui Abe şi aliatul său la guvernare, micul partid budist Noul Komeito, au obţinut între 31 şi 43 de locuri din cele 121 care erau în joc. Vorbind despre o "înfrângere istorică", postul privat de televiziune TBS credita coaliţia aflată la putere cu 34 de mandate, iar Nippon Television cu 38. PLD şi Komeito ar urma să obţină cel puţin 64 de locuri din cele 76 care le-ar fi trebuit pentru a-şi păstra majoritatea în Senat.

Reînnoirea a jumătate din cele 242 de mandate de senator a reprezentat primul test naţional pentru Abe, care a preluat funcţia de premier în urmă cu zece luni. Coaliţia de guvernământ va rămâne la conducerea ţării chiar dacă pierde majoritatea în Senat, graţie controlului exercitat în Camera Inferioară.

Premierul Shinzo Abe, în vârstă de 52 de ani, a afirmat încă din timpul campaniei electorale că nu-şi va da demisia, indiferent de rezultate. Comentatorii politici apreciază însă că demisia celui mai tânăr premier al Japoniei postbelice va fi inevitabilă, dacă înfrângerea coaliţiei sale va fi considerată una de proporţii. Dacă rezultatele vor fi confirmate, este prima oară în nouă ani când PLD pierde majoritatea în una dintre cele două Camere după 1998.

Milioane de dosare ale pensionarilor, pierdute

Abe a devenit extrem de nepopular din cauza unei serii de scandaluri de corupţie şi, mai ales, a dezvăluirii unui fiasco de dimensiuni monumentale în gestionarea sistemului de securitate socială. 50 de milioane de dosare de pensie sunt de negăsit, dosarele multor persoane în vârstă au fost respinse deşi au cotizat timp de decenii la fondurile speciale, pentru că administraţia nu poate verifica plăţile făcute de ei. "Abe avea o imagine foarte bună când a sosit la putere.

Dar a început să nu-mi mai placă de el când a izbucnit scandalul pensiilor", a declarat, după vot, o alegătoare de 65 de ani. "Eu am început deja să îmi iau pensia, dar mi-e teamă că suma va fi mai mică decât am dreptul", a spus ea. Abe, un dur în materie de politică externă, care nu îşi ascunde ideile naţionaliste, şi-a construit programul pe un proiect de reformă a Constituţiei pacifiste din 1947, pentru a permite Japoniei să aibă o armată adevărată şi să-şi sporească rolul în lume.

Observatorii apreciază însă că programul său îi lasă indiferenţi pe japonezi, ale căror adevărate griji sunt locurile de muncă, bunăstarea economică sau îmbătrânirea populaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite