300 de migranţi aruncaţi intenţionat în mare în largul Yemenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi şi migranţi înoată şi strigă după ajutor către membrii echipei MOAS Phoenix (bază navală de asistenţă pentru migranţi) după ce barca de lemn în care se aflau peste 500 de persoane s-a răsturnat în Lampedusa Italia FOTO Guliver / GettyImages

Aproximativ 300 de africani au fost aruncaţi în mod intenţionat în apă, în ultimele 24 de ore, de către traficanţi, în largul Yemenului, dintre care zeci au murit sau au fost daţi dispăruţi - un lucru care ilustrează tratamentul inuman căruia îi sunt victime migranţii aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune, relatează AFP.

Cel puţin şase migranţi au murit joi, iar 13 au fost daţidispăruţi în largul coastelor provinciei Shabwa, în sudul Yemenului - a doua dramă de acest fel începând de miercuri încoace, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM) în această ţară.

Potrivit OIM, în total 180 de persoane provenind din Etiopia au fost aruncate în mare, joi, de către traficanţi. Migranţii erau majoritatea adolescenţi şi tineri adulţi.

”Am trimis echipe în zonă. Douăzeci şi cinci de pasageri (răniţi) în ambarcaţiune primeau îngrijiri pe coastele Yemenului”, a declarat purtătoarea de cuvânt OIM.

Cu o zi înainte 120 de migranţi provenind din Etiopia şi Somalia au fost aruncaţi în mare în mod deliberat, la apropierea de zona de coastă, tot la Shabwa, a amintit OIM, estimând la aproximativ 50 numărul victimelor - dintre care 29 de corpuri au fost găsite în morminte săpate în pripă pe plajă.

Organizaţia a anunţat o colaborare strânsă cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) cu scopul de a le oferi un momânt celor morţi şi în vederea îngrijirii supravieţuitorilor.

Migranţii provenind din Cornul Africii continuă să vină în valuri în Yemen - o ţară săracă şi devastată de război -, cu speranţa de ajunge în ţări de la Golful Persic mai bogate, potrivit OIM.

”ŞOCANT ŞI INUMAN”

”Supravieţuitorii le-au spus colegilor noştri, pe plajă, că traficanţii le-au cerut să se arunce în mare după ce au văzut ceea ce păreau să fie reprezentanţi ai autorităţilor”, a declarat Laurent de Boeck, şeful Misiunii OIM, referindu-se la incidentul de joi.

”Ei ne-au povestit de asemenea că traficanţii au pornit din nou spre Somalia pentru ca să-şi continue acelaşi trafic şi să aducă aceşţi migranţi în Yemen”, a adăugat el.

”Este şocant şi inuman. Suferinţa migranţilor pe această rută este imensă. Mulţi tineri îi plătesc pe traficanţi cu speranţa să aibă o viaţă mai bună”, a spus acest reprezentant, apreciind că vârsta medie a migranţilor este de 16 ani.

Traficul de fiinţe umane între Somalia, unde autoritatea statului este aproape nulă, şi Yemen, care se confruntă cu acelaşi fenomen, nu a încetat vreodată.

OIM estimează la 55.000 numărul migranţilor - dintre care o treime sunt femei - sosiţi în Yemen, din Cornul Africii, de la începutul acestui an.

Peste 30.000 dintre aceşti noi migranţi sunt minori.

VICTIME DIRECTE ALE CONFLICTULUI

OIM s-a declarat mirată de faptul că acest trafic de persoane continuă, în contextul în care pe Oceanul Indian se înregistrează curenţi de aer violenţi în acest sezon.

Yemenul - devastat de trei ani de un război între rebeli, acuzaţi de legături cu Iranul, şi forţe guvernamentale, susţinute de Arabia Saudită, şi totodată o ţară fără resurse - găzduieşte numeroase tabere în care se înghesuie mii de migranţi africani.

Războiul s-a soldat cu peste 8.400 de morţi şi aproximativ 48.000 de răniţi de la intervenţia, în martie 2015, a unei coaliţii arabe conduse de Arabia Saudită, care susţine forţele guvernamentale, potrivit ultimelor date publicate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

ONU estimează că Yemenul - unde o epidemie de holeră s-a soldat deja cu peste 1.900 de morţi - este teatrul ”celei mai grave crize umanitare din lume”.

Unii migranţi africani au fost victime directe ale conflictului.

În martie, un elicopter a tras asupra unei ambaracţiuni somaleze, în largul Yemenului, omorând 42 de oameni, iar potrivit unui raport confidenţial ONU aeronava aparţinea coaliţiei sub comandament saudit.

Ambarcaţiunea transporta 140 de persoane, a precizat ONU, denunţând o încălcare a dreptului umanitar.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite