10.000 de paşi zilnic pentru sănătatea ta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40% din adulţii români suferă de obezitate abdominală, o afecţiune care poate fi învinsă prin schimbarea stilului de viaţă La fiecare 10 minute, un român moare din cauza unei

Peste 40% din adulţii români suferă de obezitate abdominală, o afecţiune care poate fi învinsă prin schimbarea stilului de viaţă

La fiecare 10 minute, un român moare din cauza unei suferinţe cardiace. La nivel naţional, mai mult de cinci la sută din populaţie este afectată de diabet zaharat tip 2. Medicii spun că grăsimea abdominală, mai frecventă la bărbaţi, este responsabilă de apariţia diabetului şi a bolilor cardiovasculare atunci când este asociată cu fumatul şi un nivel crescut al colesterolului.

Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic şi accident vascular cerebral) şi diabet zaharat este definit ca risc cardiometabolic, explică dr. Marius Vintilă, cardiolog la Spitalul Pantelimon din Bucureşti. Printre cei mai importanţi factori de risc se numără obezitatea abdominală (grăsimea în exces de la nivelul abdominal profund), mult mai frecventă în rândul bărbaţilor.

"În afară de grăsimea localizată sub piele, care nu este dăunătoare organismului, mai există cea intraabdominală, care <> organele. Aceasta este responsabilă cu creşterea tensiunii arteriale, a nivelului colesterolului în sânge, a trigliceridelor şi glucozei", adaugă dr. Vintilă.

Ateroscleroza, inamicul nr. 1 al inimii Potrivit dr. Marius Vintilă, nu este necesar să slăbim brusc pentru a fi mai sănătoşi. Este suficient să scădem în greutate cu 5-10% pentru a ne reduce şi riscul mortalităţii prin boli cardiace, diabet zaharat sau cardiopatie ischemică, afecţiuni considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind principalele cauze de deces la nivel mondial.

Statisticile arată că opt milioane de bărbaţi şi 8,6 milioane de femei mor anual în urma bolilor de inimă, peste 90% din decese fiind cauzate de ateroscleroză. Aceasta apare ca urmare a "uzurii" vaselor de sânge sau a îngustării lor din cauza depunerii grăsimilor, a calciului, fibrelor sau a celulelor moarte sau inflamatorii. În timp, apare micşorarea lumenului (canalului) vascular, determinând apariţia ischemiei.

Însă manifestarea acută a bolii duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau cangrenă. Factorii de risc pentru ateroscleroză sunt nemodificabili (vârsta, sexul masculin, istoricul familial şi lipsa educaţiei sanitare) şi modificabili (obezitatea, sedentarismul, tabagismul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat).

Sfaturi pentru persoanele cu grăsime abdominală

Pentru a scăpa de grăsimea din organism trebuie să consumaţi mai puţine calorii decât cele pe care le ardeţi în timpul activităţilor zilnice. De exemplu, un deficit de 500 de calorii pe zi echivalează cu jumătate de kilogram pierdut pe săptămână.

n Însuşiţi-vă un stil de viaţă mai activ. Cardiologii recomandă să facem zilnic 10.000 de paşi (aproximativ 7,5 kilometri) pentru a ne menţine sănătatea.n Evitaţi fumatul, consumul de alcool şi stresu

Zmeura, recomandată în bolile renale

Zmeura face parte din categoria fructelor apreciate pentru aromă şi efectele sale medicinale. Fructul conţine un procent considerabil de apă - 85%. În privinţa celorlalte elemente componente, se poate spune că fructul este bogat în săruri minerale: 170 mg potasiu, 40 mg calciu, 45 mg fosfor, 1 mg fier, dar şi hidraţi de carbon şi vitamine (A, B1, B2, C).

Nutriţioniştii americani şi japonezi recomandă zmeura în peste 80 de afecţiuni printre care cele cardiace, dermatologice, renale, urinare, antrax, avitaminoze, bronşită, cefalee, răguşală, prostată, gastrită hiperacidă, reumatism, enterocolite, gută, febră, febră tifoidă. Consumată sub formă de fruct sau suc, de savoarea zmeurei se pot bucura şi diabeticii.

Zmeura este recomandată şi în situaţii critice: stări febrile, rujeolă, scarlatină, viroze şi inflamaţii urinare. Frunzele sunt renumite prin efectul lor antidiareic şi antigripal. S-a dovedit salutară acţiunea lor în anghină şi în boli de piele. În afara zmeurei cultivate în grădini, aromatele fructe pot fi recoltate din tufişurile adăpostite în păduri şi la poalele munţilor.

Ingrediente pentru vafe: 130 g margarină, 150 g făină, 200 g zahăr, esenţă de vanilie, 4 ouă de prepeliţă, 150 g lapte, 100 g nucă de cocos, ulei pentru tapetat forma. n Preparare: Se tapetează forma cu margarină, se lasă la răcit, apoi amestecăm toate ingredientele, iar aluatul obţinut se păstrază la rece, cel puţin 30 de minute. Coca se coace pe aparatul pentru vafe, uşor de procurat din comerţ, iar în lipsa acestuia îl coacem pe fundul tăvii.

n Ingrediente pentru cremă şi ornamente: 500 g zmeură, 4 plicuri de gelatină, 3 linguri zeamă de lămâie, 150 g zahăr pudră, 200 g iaurt, 150 g frişcă lichidă, 100 g ciocolată menaj. n Preparare: Vom înmuia gelatina în 100 ml apă, apoi o topim în bain-marie. Fructele vor fi amestecate cu mixerul. În acest piure din zmeură vom introduce zeama de lămâie, iaurtul, gelatina (călduţă) şi frişca bine bătută. După omogenizarea ingredientelor, vom turma o bună parte din cremă în vafe, păstrând şi pentru ornament. Deasupra vafelor vom turna ciocolata topită, peste care vom presăra câteva fructe de zmeură.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite