Ziua victoriei Europei
0Semnal FP România. În 9 Mai se celebrează şi “Ziua Europei”, şi „Ziua Victoriei”. Vestul împinge tot mai departe sărbătorirea unificării vechilor inamici, dar în Est au încă loc războinice parade sovietice.
Ziua de 9 mai este sărbătoare oficială a Uniunii Europene abia din toamna trecută, când a fost recunoscută ca atare de Parlamentul European. Oricum, ideea de pace şi unitate a Europei era de mult marcată în această zi – e drept mai multe drapele albastre cu stele aurii pot fi văzute în Turcia, care îşi proclamă astfel drepturile europeniste, decât în Marea Britanie, unde adastă euroscepticismul.
Concret, se celebrează “Declaraţia Schuman”. În 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman a prezentat public documentul prin care se anunţa punerea sub o înaltă autoritate comună a cărbunelui şi oţelului Franţei şi Germaniei - pact deschis şi altor state europene. În acest fel, războaiele nu mai erau material posibile între semnatare. A fost actul fondator al trecerii de la tradiţionala beligeranţă a naţiunilor vest-europene la cooperare, economico-politică.
Amintirile sovietice
Complet diferit ca semnificaţie, în Rusia şi în fostele republici sovietice au loc astăzi parade militare în onoarea victoriei asupra regimului nazist. Aliaţii occidentali consideră că VE-Day (“Victory in Europe Day”) a avut loc în 8 mai 1945, când capitularea germană a fost semnată la Reims. Era însă târziu în noapte, şi lipsea marele emisar al URSS. Prin urmare, Moscova marchează drept zi a victoriei abia ziua următoare, când mareşalul Jukov a citit la Berlin documentul rusesc de capitulare a Germaniei hitleriste.
La parada moscovită din 9 mai au participat circa 26.000 de ofiţeri şi soldaţi ai Armatei terestre ruse, însoţiţi de tancuri, transportoare blindate, autotunuri, rachete tactice şi lansatoare de rachete multiple. Din tribună, cuplul Putin-Medvedev a lansat ameninţări la adresa celor care ar fi tentaţi să ameninţe Rusia – în Georgia aveau loc exerciţii internaţionale NATO.