Cum au „cucerit” Italia greieraşii lui Beppe Grillo

Cum au „cucerit” Italia greieraşii lui Beppe Grillo

Mişcarea de 5 stele a comediantului Beppe Grillo a ajuns a treia forţă politică a Italiei, ca număr de voturi obţinut la alegerile de duminică. Giovanni Navarria, expert italian în relaţia dintre politică şi new media,  a descris pentru FP România cum a reuşit o formaţiune a cetăţenilor să-i înfrângă pe candidaţii versaţi ai sistemului. Interviu de Matei Dobrovie

Top 101 FP România. Categoria: Politică

Top 101 FP România. Categoria: Politică

Dacă reverenţele listei FP Global Thinkers merg spre personalităţi din toată lumea, ediţia locală adaugă, pentru al doilea an, o listă cu peste 100 de nume din România care pot mişca lucruri cu puterea ideilor – sau a exemplului. Acordăm o atenţie specială minţilor şi faptelor autohtone cu deschidere internaţională. În cazul unora remarcăm întreaga activitate de până acum.

România şi BRICS. Cine sparge gheaţa?

România şi BRICS. Cine sparge gheaţa?

Autorităţile române au anunţat în repetate rânduri reorientarea către o „cooperare pragmatică” cu ţările BRIC, totuşi, relaţiile economice dintre ţara noastră şi „cei patru mari” sunt modeste şi reflectă slaba valorificare a potenţialului de cooperare bilateral. De Iulia Monica Oehler-Şincai

FP România nr. 32: Ediţia-podium, cu oameni remarcabili

FP România nr. 32: Ediţia-podium, cu oameni remarcabili

Pentru al doilea an, FP România adaugă celor peste 100 de Gânditori Globali listaţi de FP o listă cu peste 100 de nume din România „care pot mişca lucruri cu puterea ideilor – sau a exemplului”. În rest, 5 idei pentru Obama 2, apoi 4 călătorii imposibile şi o lungă discuţie în 3 + 1 despre salvarea lumii.

Reluarea luptelor pentru independenţă în Scoţia

Reluarea luptelor pentru independenţă în Scoţia

După o îndelungată tevatură în acest sens, Partidul Naţional Scoţian (SNP), partida separatistă, a semnat anul trecut un acord cu autorităţile de la Londra pentru organizarea, în 2014, a unui referendum pe tema independenţei… ţării. Scoţienii cu care am discutat nu au fost zgârciţi la opinii. Interviuri de Irina Lapoviţă

Marea Britanie este invitată înăuntru sau afară, dar complet | uniunea europeana

Marea Britanie este invitată înăuntru sau afară, dar complet

Înalţi oficiali ai UE recomandă Londrei să se decidă dacă mai vrea să fie în Uniune, pentru că restul statelor membre încep să atingă limitele răbdării faţă de poziţiile Marii Britanii. Există însă şi britanici federalişti convinşi – care văd Regatul Unit în afara UE, iar România tot în faza „pre-apartenenţei”. Interviu de Cristina Stănculescu, Europuls.

America pe care o dorim în România

America pe care o dorim în România

Cum trebuie să arate parteneriatul România-SUA în mandatul Obama II. Securitatea naţională, dar nu numai. Eliminarea vizelor, investiţii în start-up-uri şi măcar un campus american în ţara noastră. De Sebastian Burduja şi Dan Nechita

Vineri, 25 noiembrie, s-a defăşurat cea de-a treia conferinţă tematică a Grupului de Studii de Securitate, eveniment anual ce îşi propune să abordeze teme de actualitate din sfera relaţiilor internaţionale, cu scopul declarat de a contura anumite recomandări pentru politicile publice, cuprinse în cadrul unui proiect de cercetare întocmit de către studenţii şi absolvenţii din GSS.

acum 9 luni · comentarii (0)

„Putin are nevoie să răspândească haos. Iar Trump cu discursul său despre inutilitatea NATO este în avantajul lui Putin”, spune Garry Kasparov, fost campion de şah şi un celebru oponent al regimului de la Moscova. Mai mult, „Putin se amestecă serios în procesul electoral din SUA”, a declarat Kasparov pentru ziarul Pravda în timpul conferintei „Curajul de a-si asuma responsabilitatea”, organizată de Forum2000.

acum 10 luni · comentarii (10)

Între 20-21 octombrie 2016, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al SNSPA organizează conferinţa internaţională „Instrumentalizing the Recent Past in Foreign Policy - The Legitimization of External Intervention in the Former Soviet Space.”

acum 10 luni · comentarii (3)

Ascensiunea lui Nichita Hruşciov în fruntea URSS a marcat începutul unui larg proces de destalinizare, odată cu denunţarea crimelor regimului stalinist de către noul lider sovietic. În pe plan internaţional asistăm la o încordare fără precedent a relaţiilor dintre superputeri, acestea aflându-se în octombrie 1962 la un pas războiul nuclear.

acum 10 luni · comentarii (6)

Fără sancţiuni, Rusia ar fi putut înainta şi mai adânc în Ucraina, încercând să preia controlul portului Mariupol sau să atace Harkovul, spune Daniel Fried, coordonatorul politicii de sancţiuni din cadrul Departamentului de Stat al SUA, într-un interviu acordat Defence Matters la Bucureşti.

acum 11 luni · comentarii (32)

În a doua parte dedicată destrămării Iugoslaviei vom revedea evenimentele anilor '90. Un moment în care Iugoslavia era formată în mare parte din etnii şi când naţionalismul a fost folosit ca o armă letală cu consecinţe tragice. Protagonistul acestei perioade tulburi a fost Slobodan Miloşevici, liderul comunist al Serbiei. Este totodată vremea primei intervenţii militare a NATO de la crearea sa în 1949.

acum 12 luni · comentarii (36)

Pentru o construcţie politică aparent artificială, Iugoslavia a avut o existenţă îndelungată. În prima parte a acestui scurt istoric al destrămării Iugoslaviei, ne vom uita la influenţele romano-bizantine, la epoca Imperiilor Otoman şi Habsburgic mergând până la crearea Iugoslaviei în 1929. Al Doilea Război Mondial a lăsat o moştenire istorică teribilă, iar trecutul sângeros a fost folosit ca o justificare pentru atrocităţile ulterioare.

acum 12 luni · comentarii (37)

Plecând de la premisa că, activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare este un sector de utilitate publică,  ne-am propus prin această analiză agrostrategică, în care vom utiliza metoda scenariilor alternative, să identificăm o serie de variabile ce ar putea modifica pozitiv sau negativ, securitatea României din punct de vedere socio-agro-economic.

acum 1 an · comentarii (1)

Oficial ne merge bine. Din cauza neclarităţii poziţionării strategice a României, dar şi a preocupării autorităţilor să pozeze în campioni ai flancului estic, concluziile plutesc în ceaţă după summitul NATO în ce priveşte verdictul „a fost sau nu un succes pentru România? Răspunsul este nu. Suntem, totuşi, într-un context de securitate aliată mai bun.

acum 1 an · comentarii (15)

Rezultatul referendumului britanic a zguduit din temelii UE. Unde este Rusia, în toate acestea? Este Brexitul în avantajul Moscovei? Serghei Sobyanin, primarul Moscovei, spunea într-un tweet că „fără UK în UE, nimeni nu va apăra cu atât de mult zel sancţiunile împotriva noastră.” Mulţi observatori susţin că preşedintele Putin a înclinat mereu spre Brexit. Iată ce spun experţii.

acum 1 an · comentarii (24)

„Ori de câte ori am întors spatele Europei, mai devreme sau mai târziu am ajuns să regretăm. Întotdeauna a trebuit să ne întoarcem plătind mereu un preţ mult mai mare“, spunea recent premierul David Cameron. Aşadar, cum ar putea afecta un potenţial Brexit rolul Marii Britanii în securitatea europeană? Iată ce ne-au spus experţii.

acum 1 an · comentarii (6)

La jumătatea lunii trecute, în perioada 15-24 mai, Regatul Haşemit al Iordaniei a găzduit exerciţiul militar Eager Lion. Având loc pentru prima dată în 2011, acesta este un exerciţiu multilateral realizat în parteneriat cu armata americană şi alte state invitate, cu excepţia anului 2016, când, aflat la cea de a şasea ediţie consecutivă, evenimentul a adus pe câmpul de luptă doar organizatorii: SUA şi Iordania.

acum 1 an · comentarii (3)
Postari Recente