Scutul american şi iluzia securităţii României

Scutul american şi iluzia securităţii României

În ediţia din iulie/ august a FP România, Gabriel Elefteriu, tânăr analist de intelligence şcolit la Londra şi rămas să lucreze acolo, discută parteneriatul dintre SUA şi România din perspective tabu la Bucureşti. Mesajul analizei sale: "Dincolo de orice, pe Armata Română, nu pe <> american, se întemeiază securitatea acestei ţări, într-o lume din ce în ce mai periculoasă."

Pacea înaintează cu forţa în favelele din Rio de Janeiro

Pacea înaintează cu forţa în favelele din Rio de Janeiro

În pregătirea Olimpiadei din 2016, dar şi a unei Brazilii mai puternice, autorităţile ţării curăţă accelerat favelele, state în stat care ameninţă stabilitatea socială şi nu participă la creşterea economică generală. De notat că jumătate din cei 12 milioane de rezidenţi ai favelelor sunt consideraţi clasa de mijloc | De Theodor Vlădăşel

Afacerea Globală cu Viciile (şi virtuţile ei) – ediţia FP România nr. 36

Afacerea Globală cu Viciile (şi virtuţile ei) – ediţia FP România nr. 36

„Băutura scoţiană a clasei mijlocii emergente global”, grăsimile şi zahărul băgate pe gât lumii. Apoi, cât de bine funcţionează FMI, care tocmai ne-a dat noi sarcini? Chiar există arme geologice?! Sau: Cum vindem companiile strategice şi resursele naturale - şi cum ajungem, totuşi la o securitate energetică? Ce resetare putem avea cu Rusia? Plus, primul supliment editorial GlobalFocus.

Zorii extremei drepte în Europa? Ce hrăneşte curentul neonazist în Grecia

Zorii extremei drepte în Europa? Ce hrăneşte curentul 
neonazist în Grecia

Asasinarea unui activist anti-fascist în Grecia a determinat autorităţile de la Atena să vorbească inclusiv de interzicerea partidului de extremă dreapta Zori Aurii. Extremiştii greci sunt pe cai mari după alegerile de anul trecut, şi chiar au dat de înţeles că doresc să coopereze cu formaţiuni de acelaşi fel din Europa. Ce şanse politice au, acasă şi pe continent. De Aron Szele

Câteva state eşuate şi două miraje româneşti - în FP România nr. 35

Câteva state eşuate şi două miraje româneşti - în FP România nr. 35

Din nou, subiecte altfel invizibile în România. Al nouălea raport anual asupra statelor eşuate, cu trei studii de caz: Congo, Egipt şi... Grecia. Plus câteva invitaţii – inclusiv pentru România – de racordare la, totuşi, ascensiunea economică a Africii. Şi două întrebări care nu se pun: Exploatarea gazelor de şist şi a aurului ar avea automat efecte pozitive asupra economiei? Scutul american chiar ne asigură securitatea?

Turnesolul bulgăresc. Ce întrebări aruncă în aer protestele din Bulgaria

Turnesolul bulgăresc. Ce întrebări aruncă în
aer protestele din
Bulgaria

Protestatarii bulgari contestă nu doar eşecul administrativ al clasei politice post-comuniste locale, dar chiar principii de bază ale 'democraţiei liberale' şi ale 'economiei de piaţă liberă'. Guvernul bulgar a demisionat în februarie sub presiunea unor mari manifestaţii de stradă, dar anticipatele din mai nu au adus la putere figuri sau idei politice noi – impasul rămâne, ca şi marile întrebări. Câteva răspunsuri de la Darie Cristea.

Atlantismul românesc - sau de ce, cât şi de când iubim America

Atlantismul
românesc - sau de ce, cât şi de când iubim America

De Ziua Americii, publicăm reflecţiile dlui George Cristian Maior despre "rolul şi locul României în cadrul curentului atlantist, mai ales implicaţiile strategice pe care le-ar avea jocul diplomaţiei româneşti, dar şi efortul societăţii civile, în noua paradigmă transatlantică", articol din ediţia nr. 33 a revistei FP România (martie/ aprilie 2013).

Vineri, 25 noiembrie, s-a defăşurat cea de-a treia conferinţă tematică a Grupului de Studii de Securitate, eveniment anual ce îşi propune să abordeze teme de actualitate din sfera relaţiilor internaţionale, cu scopul declarat de a contura anumite recomandări pentru politicile publice, cuprinse în cadrul unui proiect de cercetare întocmit de către studenţii şi absolvenţii din GSS.

acum 5 luni · comentarii (0)

„Putin are nevoie să răspândească haos. Iar Trump cu discursul său despre inutilitatea NATO este în avantajul lui Putin”, spune Garry Kasparov, fost campion de şah şi un celebru oponent al regimului de la Moscova. Mai mult, „Putin se amestecă serios în procesul electoral din SUA”, a declarat Kasparov pentru ziarul Pravda în timpul conferintei „Curajul de a-si asuma responsabilitatea”, organizată de Forum2000.

acum 6 luni · comentarii (10)

Între 20-21 octombrie 2016, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al SNSPA organizează conferinţa internaţională „Instrumentalizing the Recent Past in Foreign Policy - The Legitimization of External Intervention in the Former Soviet Space.”

acum 6 luni · comentarii (3)

Ascensiunea lui Nichita Hruşciov în fruntea URSS a marcat începutul unui larg proces de destalinizare, odată cu denunţarea crimelor regimului stalinist de către noul lider sovietic. În pe plan internaţional asistăm la o încordare fără precedent a relaţiilor dintre superputeri, acestea aflându-se în octombrie 1962 la un pas războiul nuclear.

acum 7 luni · comentarii (6)

Fără sancţiuni, Rusia ar fi putut înainta şi mai adânc în Ucraina, încercând să preia controlul portului Mariupol sau să atace Harkovul, spune Daniel Fried, coordonatorul politicii de sancţiuni din cadrul Departamentului de Stat al SUA, într-un interviu acordat Defence Matters la Bucureşti.

acum 7 luni · comentarii (32)

În a doua parte dedicată destrămării Iugoslaviei vom revedea evenimentele anilor '90. Un moment în care Iugoslavia era formată în mare parte din etnii şi când naţionalismul a fost folosit ca o armă letală cu consecinţe tragice. Protagonistul acestei perioade tulburi a fost Slobodan Miloşevici, liderul comunist al Serbiei. Este totodată vremea primei intervenţii militare a NATO de la crearea sa în 1949.

acum 8 luni · comentarii (36)

Pentru o construcţie politică aparent artificială, Iugoslavia a avut o existenţă îndelungată. În prima parte a acestui scurt istoric al destrămării Iugoslaviei, ne vom uita la influenţele romano-bizantine, la epoca Imperiilor Otoman şi Habsburgic mergând până la crearea Iugoslaviei în 1929. Al Doilea Război Mondial a lăsat o moştenire istorică teribilă, iar trecutul sângeros a fost folosit ca o justificare pentru atrocităţile ulterioare.

acum 8 luni · comentarii (37)

Plecând de la premisa că, activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare este un sector de utilitate publică,  ne-am propus prin această analiză agrostrategică, în care vom utiliza metoda scenariilor alternative, să identificăm o serie de variabile ce ar putea modifica pozitiv sau negativ, securitatea României din punct de vedere socio-agro-economic.

acum 9 luni · comentarii (1)

Oficial ne merge bine. Din cauza neclarităţii poziţionării strategice a României, dar şi a preocupării autorităţilor să pozeze în campioni ai flancului estic, concluziile plutesc în ceaţă după summitul NATO în ce priveşte verdictul „a fost sau nu un succes pentru România? Răspunsul este nu. Suntem, totuşi, într-un context de securitate aliată mai bun.

acum 10 luni · comentarii (15)

Rezultatul referendumului britanic a zguduit din temelii UE. Unde este Rusia, în toate acestea? Este Brexitul în avantajul Moscovei? Serghei Sobyanin, primarul Moscovei, spunea într-un tweet că „fără UK în UE, nimeni nu va apăra cu atât de mult zel sancţiunile împotriva noastră.” Mulţi observatori susţin că preşedintele Putin a înclinat mereu spre Brexit. Iată ce spun experţii.

acum 10 luni · comentarii (24)

„Ori de câte ori am întors spatele Europei, mai devreme sau mai târziu am ajuns să regretăm. Întotdeauna a trebuit să ne întoarcem plătind mereu un preţ mult mai mare“, spunea recent premierul David Cameron. Aşadar, cum ar putea afecta un potenţial Brexit rolul Marii Britanii în securitatea europeană? Iată ce ne-au spus experţii.

acum 10 luni · comentarii (6)

La jumătatea lunii trecute, în perioada 15-24 mai, Regatul Haşemit al Iordaniei a găzduit exerciţiul militar Eager Lion. Având loc pentru prima dată în 2011, acesta este un exerciţiu multilateral realizat în parteneriat cu armata americană şi alte state invitate, cu excepţia anului 2016, când, aflat la cea de a şasea ediţie consecutivă, evenimentul a adus pe câmpul de luptă doar organizatorii: SUA şi Iordania.

acum 11 luni · comentarii (3)
Postari Recente