În ce condiţii merită ca statul român să vândă resursele şi companiile strategice

În ce condiţii merită ca statul român să vândă resursele şi companiile strategice

După anii 1990-1992, a urmat o perioadă în care administrarea proprietăţii de stat a revenit unor instituţii – Fondul Proprietăţii de Stat, AVAS – care nu au reuşit mare lucru pe linia restructurării şi eficientizării acestora şi nici pe linia privatizării lor. |  Dr. Petre Prisecaru, cercetător grad 1 la Institutul pentru Economie Mondială al Academiei Române.

Dincolo de disputa Ponta-Băsescu, cum mai recunoaştem Kosovo

Dincolo de disputa
Ponta-Băsescu, cum mai recunoaştem Kosovo

Preşedintele şi premierul au găsit un nou motiv de demonstrare reciprocă a puterii: recunoaşterea Kosovo. Dincolo de această hârjoneală de politică internă scoasă în lume, Bucureştiul chiar caută acum sofismul necesar recunoaşterii statului kosovar. În ediţia curentă a FP România, analistul Rufin Zamfir arată cum mai poate România recunoaşte Kosovo.

Scutul american şi iluzia securităţii României

Scutul american şi iluzia securităţii României

În ediţia din iulie/ august a FP România, Gabriel Elefteriu, tânăr analist de intelligence şcolit la Londra şi rămas să lucreze acolo, discută parteneriatul dintre SUA şi România din perspective tabu la Bucureşti. Mesajul analizei sale: "Dincolo de orice, pe Armata Română, nu pe <> american, se întemeiază securitatea acestei ţări, într-o lume din ce în ce mai periculoasă."

Pacea înaintează cu forţa în favelele din Rio de Janeiro

Pacea înaintează cu forţa în favelele din Rio de Janeiro

În pregătirea Olimpiadei din 2016, dar şi a unei Brazilii mai puternice, autorităţile ţării curăţă accelerat favelele, state în stat care ameninţă stabilitatea socială şi nu participă la creşterea economică generală. De notat că jumătate din cei 12 milioane de rezidenţi ai favelelor sunt consideraţi clasa de mijloc | De Theodor Vlădăşel

Afacerea Globală cu Viciile (şi virtuţile ei) – ediţia FP România nr. 36

Afacerea Globală cu Viciile (şi virtuţile ei) – ediţia FP România nr. 36

„Băutura scoţiană a clasei mijlocii emergente global”, grăsimile şi zahărul băgate pe gât lumii. Apoi, cât de bine funcţionează FMI, care tocmai ne-a dat noi sarcini? Chiar există arme geologice?! Sau: Cum vindem companiile strategice şi resursele naturale - şi cum ajungem, totuşi la o securitate energetică? Ce resetare putem avea cu Rusia? Plus, primul supliment editorial GlobalFocus.

Zorii extremei drepte în Europa? Ce hrăneşte curentul neonazist în Grecia

Zorii extremei drepte în Europa? Ce hrăneşte curentul 
neonazist în Grecia

Asasinarea unui activist anti-fascist în Grecia a determinat autorităţile de la Atena să vorbească inclusiv de interzicerea partidului de extremă dreapta Zori Aurii. Extremiştii greci sunt pe cai mari după alegerile de anul trecut, şi chiar au dat de înţeles că doresc să coopereze cu formaţiuni de acelaşi fel din Europa. Ce şanse politice au, acasă şi pe continent. De Aron Szele

În toamna anului trecut, profesorul Mark Galeotti (cercetător la Institutul de Relaţii Internaţionale din Praga) a vorbit la Bucureşti despre caracterul campaniei ruse împotriva Occidentului, obiectivele acesteia şi despre lecţiile care pot fi învăţate. În opinia sa, Moscova caută să exploateze slăbiciunile Vestului, amplificându-i problemele şi criza de legitimitate.

luna trecuta · comentarii (9)

Rusia a reuşit să genereze îndoială faţă de puterea alianţei transatlantice şi faţă de consecvenţa politicii americane sub Donald Trump, dar în acelaşi timp trebuie să ne formăm concluziile pe baza acţiunilor efective ale Washingtonului, a declarat Derek Chollet, un fost înalt oficial în Pentagon. El a mai adăugat că dorinţa lui Trump de a coopera strâns cu Rusia nu se justifică, deoarece zonele în care Rusia ar putea să ajute SUA sunt limitate.

acum 2 luni · comentarii (8)

Generalul David Petraeus a vizitat Bucureştiul la începutul lunii mai pentru a participa la Summit-ul dedicat bunei guvernări (organizat de Strategikon). Atunci, Defence Matters a iniţiat o discuţie mai largă cu fostul comandant al forţelor coaliţiei din Irak despre campania împotriva ISIS, revizionismul contemporan, strategia din regiunea Af-Pak. El a avertizat în mod special despre posibilitatea unui ISIS 3.0.

acum 3 luni · comentarii (21)

Centenarul revoluţiei ruse ar putea anunţa un viitor tectonic pentru Vladimir Putin. În martie, zeci de mii de oameni au ieşit să protesteze în mai mult de 100 de oraşe din Rusia. Tot atunci, Konstantin von Eggert, celebru comentator rus, vizita Bucureştiul pentru a discuta despre starea de spirit din anumite părţi ale societăţii ruse care se apropie tot mai mult de situaţia explozivă de la sfârşitul anilor ‘70 din Iran.

acum 3 luni · comentarii (30)

Chiar dacă nu este membră a NATO, Suedia se angajează să ofere sprijin militar şi civil statelor vecine. Acesta este motivul pentru care ar fi important ca ţări precum Suedia sau Finlanda să poată participa la discuţiile sau chiar la deciziile pe care NATO le ia în momente de criză, spune Anna Wieslander, director al Iniţiativei privind Viitorul Europei de la Atlantic Council.

acum 4 luni · comentarii (2)

„După Zapad, Alianţa trebuie să-şi consolideze capacităţile de descurajare militară, fără ca răspunsul său să fie unul exagerat astfel încât încercările Rusiei de intimidare să-şi atingă scopul. NATO este cu certitudine mult mai puternică decât Rusia“, a declarat recent fostul Secretar General Adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

acum 4 luni · comentarii (10)

Despre sistemul de transmitere a informaţiilor foarte bine pus la punct ce a fost creat de Mihai Viteazul se cunoaşte foarte puţin, dar şi mai puţine lucruri se cunosc că acesta era folosit pentru asigurarea circulaţiei informaţiilor obţinute de la Poartă, cu privire la Sigismund Bathory, Ieremia Movilă, I. Zamoyski (şeful serviciilor secrete poloneze).

acum 5 luni · comentarii (2)

Vineri, 25 noiembrie, s-a defăşurat cea de-a treia conferinţă tematică a Grupului de Studii de Securitate, eveniment anual ce îşi propune să abordeze teme de actualitate din sfera relaţiilor internaţionale, cu scopul declarat de a contura anumite recomandări pentru politicile publice, cuprinse în cadrul unui proiect de cercetare întocmit de către studenţii şi absolvenţii din GSS.

acum 1 an · comentarii (0)

„Putin are nevoie să răspândească haos. Iar Trump cu discursul său despre inutilitatea NATO este în avantajul lui Putin”, spune Garry Kasparov, fost campion de şah şi un celebru oponent al regimului de la Moscova. Mai mult, „Putin se amestecă serios în procesul electoral din SUA”, a declarat Kasparov pentru ziarul Pravda în timpul conferintei „Curajul de a-si asuma responsabilitatea”, organizată de Forum2000.

acum 1 an · comentarii (10)

Între 20-21 octombrie 2016, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al SNSPA organizează conferinţa internaţională „Instrumentalizing the Recent Past in Foreign Policy - The Legitimization of External Intervention in the Former Soviet Space.”

acum 1 an · comentarii (3)

Ascensiunea lui Nichita Hruşciov în fruntea URSS a marcat începutul unui larg proces de destalinizare, odată cu denunţarea crimelor regimului stalinist de către noul lider sovietic. În pe plan internaţional asistăm la o încordare fără precedent a relaţiilor dintre superputeri, acestea aflându-se în octombrie 1962 la un pas războiul nuclear.

acum 1 an · comentarii (6)

Fără sancţiuni, Rusia ar fi putut înainta şi mai adânc în Ucraina, încercând să preia controlul portului Mariupol sau să atace Harkovul, spune Daniel Fried, coordonatorul politicii de sancţiuni din cadrul Departamentului de Stat al SUA, într-un interviu acordat Defence Matters la Bucureşti.

acum 1 an · comentarii (32)

În a doua parte dedicată destrămării Iugoslaviei vom revedea evenimentele anilor '90. Un moment în care Iugoslavia era formată în mare parte din etnii şi când naţionalismul a fost folosit ca o armă letală cu consecinţe tragice. Protagonistul acestei perioade tulburi a fost Slobodan Miloşevici, liderul comunist al Serbiei. Este totodată vremea primei intervenţii militare a NATO de la crearea sa în 1949.

acum 1 an · comentarii (36)
Postari Recente